ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων

Aδιαπραγμάτευτος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνουν, με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα αναφέρουν τα εξής:
1. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος των πολιτών.

2. Η προστασία των πολιτών από την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας που είναι οι υπάρχουσες σήμερα υποδομές επιβάλλει την διατήρηση του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων.

3. Ο οφειλόμενος έλεγχος σε όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και εν τέλει του συμφέροντος των πολιτών επιβάλλει την διατήρηση και στήριξη του Δημόσιου χαρακτήρα των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

4. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συμβάλλει καθοριστικά για την εξέλιξη του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και στηρίζουν τη Δημόσια Διοίκηση με γνώση και εμπειρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.

5. Η Διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνειφασμένη ή αλληλοεξαρτώμενη με το κέρδος του εκάστοτε εργολάβου, που ούτως ή άλλως επωμίζεται ο πολίτης. 

Το «κέρδος» συνδέεται άμεσα με το «λειτουργικό κόστος» και είμαστε πεπεισμένοι και εμείς όπως και η πλειοψηφία της κοινωνίας πως μια υπηρεσία που οφείλει να προσφέρει το κράτος στον πολίτη και συνδέεται άμεσα με την υγεία του και το περιβάλλον δεν μπορεί να εμπλέκεται στη λογική της «μεγιστοποίησης του κέρδους» που είναι το κύριο αν όχι το μόνο μέλημα των «φιλόδοξων αρπακτικών-επενδυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας