ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για να αποφύγουμε νέο φιάσκο με την τρόικα

Mε διαδικασίες «εξπρές» επιδιώκει η κυβέρνηση να εντάξει τους ΟΤΑ στο καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους προκειμένου να αποφύγει άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις που έφτασαν να απειλήσουν ακόμα και την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα.

Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την αγωνία της κυβέρνησης να καλύψει τα δάνεια του Δήμου Αχαρνών και Ζωγράφου που «απείλησαν» την εκταμίευση της 5ης δόση. Και όλο αυτό λόγω της αδυναμίας αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως «μη νόμιμο» και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμη δανείου του Δήμου Αχαρνών ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα για ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ
Αρμόδιο για τη ρύθμιση οφειλών είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ στην ίδια διαδικασία μπορούν να ενταχθούν ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οφειλές των ΟΤΑ και των Περιφερειών, οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ, οι δημοτικές εν γένει επιχειρήσεων, με οικονομική αδυναμία ομαλής εξυπηρέτησης των οφειλών τους, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κοινωφελούς χαρακτήρα, δημόσιοι οργανισμοί, δημόσιες επιχειρήσεων, φιλανθρωπικών και άλλων κοινωφελή ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζεται το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή κεφάλαιο, τόκοι, τόκοι υπερημερίας και λοιπές επιβαρύνσεις, ενώ δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών αυτών με συνομολόγηση νέου δανείου για τον σκοπό αυτό.

Η διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών τους μπορεί να παρατείνεται μέχρι τα 25 έτη από την ημερομηνία της παρούσας ρύθμισης, ενώ οι όροι και το επιτόκιο θα ρυθμίζονται από το δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, οι οφειλές μπορούν να εξοφληθούν και με συνομολόγηση νέου δανείου από το ΤΠΔ με διάρκεια μέχρι τα 25 έτη από τη συνομολόγηση.

Οι υπερχρεωμένοι δήμοι

Τα χρέη των ΟΤΑ αφορούν δάνεια από τράπεζες, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, κατασκευαστικές εταιρίες κ.λπ. Σημειώνεται ότι τα παρακάτω ποσά αφορούν τις οφειλές των δήμων προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι όσα οφείλουν σε τρίτους. Πρόκειται για τους εξής 15 δήμους:

• Πειραιά, με χρέος 131.128.767 ευρώ

• Αθηναίων, με χρέος 129.492.613 ευρώ

• Αχαρνών, με χρέος 55.227.003 ευρώ

• Αμαρουσίου, με χρέος 52.216.609 ευρώ

• Θεσσαλονίκης, με χρέος 42.677.741 ευρώ (+33.500.000 ευρώ οφειλόμενες εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία)
• Απροπύργου, με χρέος 41.738.337 ευρώ

• Ρόδου, με χρέος 41.263.506 ευρώ

• Νίκαιας, με χρέος 40.036.501 ευρώ

• Περιστερίου, με χρέος 37.984.492 ευρώ

• Ιωαννίνων, με χρέος 32.433.246 ευρώ

• Ζωγράφου, με χρέος 26.486.485 ευρώ (+30.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους)

• Aνω Λιοσίων, με χρέος 24.847.223 ευρώ (+35.000.000 ευρώ οφειλές προς τρίτους)

• Καρδίτσας, με χρέος 18.533.122 ευρώ

• Φυλής, με χρέος 17.956.832 ευρώ

• Τρικάλων, με χρέος 17.693.165 ευρώ

Πόσες και ποιες είναι οι αποζημιώσεις που μας χρωστούν

Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, Πρόεδρος και Υπεύθυνος, αντίστοιχα, της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.
Συγκεκριμένα:
1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι,το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε:
1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 2. Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
3. Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941.
4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους.
Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. – Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. – Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά.
7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ!
Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. – Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στον Πρόεδρο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τα μέλη της, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η Ελληνική Βουλή, μας κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».

Έπειτα, ο Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής, ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των Βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας