ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: «Ανίκανη για μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα».Έκθεση-κόλαφος για την ελληνική δημόσια διοίκηση

«Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η λειτουργία του κυβερνητικού μηχανισμού έχει φθάσει στο ναδίρ της αδράνειας», σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε μελέτη του για την ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt». 

«Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται.

Οι ειδικοί εξέτασαν και τα 14 ελληνικά υπουργεία, σε συνεργασία με 200μελές επιτελείο του ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, και διαπίστωσαν σε όλα ελλείμματα στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους.

«Ο κεντρικός κυβερνητικός μηχανισμός δεν έχει μέχρι τώρα ούτε τις δομές, ούτε τις ικανότητες για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η Καρολάιν Βάρλεϊ, διευθύντρια του τμήματος αξιολόγησης των κυβερνήσεων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια σκληρή διαπίστωση που για πρώτη φορά καταδεικνύει τι δεν λειτουργεί στη διοίκηση και τι είναι αυτό που εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις». 

«Μόνον δύο φορές το χρόνο για μερικές ώρες ελέγχονται από την κυβέρνηση τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων. ‘Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την εξουσία, αλλά ούτε τις κατάλληλες μεθόδους για να αναγκάσει τα νευραλγικά υπουργεία να ακολουθήσουν ενιαία πολιτική’, λένε οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. 

Οι Έλληνες κρατικοί υπάλληλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία ή ακόμη και με εκείνους του ίδιου υπουργείου. Σε όλα τα υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης».

«Η εξουσία των υπουργείων είναι κατακερματισμένη όχι μόνον επειδή και τα 14 είναι διασπαρμένα σε εκατοντάδες κτήρια στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και γιατί απουσιάζει σχεδόν παντελώς οποιαδήποτε επαφή. (…) Έτσι ερμηνεύεται ίσως το γιατί τα 4/5 των κτηρίων, όπου στεγάζονται τα υπουργεία, δεν διαθέτουν αίθουσα συνεδριάσεων».

«Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΟΣΑ διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 15 χρόνια εκδόθηκαν σχεδόν 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων. Ένας υπουργός με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υπουργεία δήλωσε μάλιστα ότι χρειαζόταν κάθε φορά πάνω από ένα χρόνο για να βρει άκρη στα νέα του καθήκοντα.

Καθόλου απίθανο, εφ’ όσον κάθε υπουργείο διαθέτει κατά μέσον όρο 439 διαφορετικά τμήματα. Πρόκειται για συνέπεια της πελατειακής πολιτικής. Δηλαδή τόσο οι σοσιαλιστές, όσο και οι συντηρητικοί αντάμειβαν με υψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι’ αυτό δημιουργούσαν νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές.

«Συνολικά η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή μιας παραγωγικής πολιτικής, υποστηρίζει η κ. Βάρλεϊ.

Σίγησε, πάλι, ο Ξένιος...

Σταμάτησε να εκπέμπει, από τις 8 Δεκεμβρίου, ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ξένιος 94,3». Σύμφωνα με τους εργαζομένους, η απόφαση της διακοπής ανήκει στο Δήμο Φυλής. Ο σταθμός εξέπεμπε, από τις 30 Σεπτεμβρίου, από τον Υμηττό, μέσω του εφεδρικού πομπού του KISS FM, αφού στις 2 Μαρτίου 2011, είχαν κλαπεί από το Ποικίλο Όρος, τα δικά του μηχανήματα εκπομπής. 

Σε ερώτηση του ΦΥΛΑΡΧΟΥ προς τον ελεγκτή και τεχνικό σύμβουλο του σταθμού, Γιώργο Νικητάκη, γιατί σταμάτησε να εκπέμπει ο σταθμός, ο τελευταίος δήλωσε άγνοια και πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα επανεκπέμψει ο Ξένιος. 

Από την πλευρά τους οι 52 εργαζόμενοι (16 δημοσιογράφοι, 16 τεχνικοί, 20 διοικητικοί), συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ και των εργαζομένων στον Τύπο, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες. Εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να εκπέμψει και πάλι ο σταθμός, στη γνωστή συχνότητα των 94,3 μεγακύκλων, μέσω της ΕΡΤ. Εξάλλου, με ανακοίνωσή τους , επισημαίνουν ότι παραμένουν απλήρωτοι, και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, από τα μέσα Ιουλίου του 2010. 

"Ο Δήμαρχος Φυλής κ. Δημήτρης Μπουραίμης, δεν φέρεται διατεθειμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, σχετικά με την εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Χρήστου Παππού. 

Προκλητικά δηλώνει, ότι δεν είναι υποχρεωμένος, να αναγνωρίσει τις οφειλές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Οι εργαζόμενοι του σταθμού έχουν καταθέσει μηνύσεις, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Δείτε τις αντιφατικές δηλώσεις του κ. Μπουραϊμη για το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο μετά από ερώτηση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και της Δημοτικής Συμβούλου της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Φωτεινή Γιαννοπούλου.Για το ίδιο θέμα είχε γράψει και το "zougla.gr" όπου αναδημοσίευσε και το "paraponofylis.blogspot.com"


Έκλεισε ο 3ος αρχαιότερος δημοτικός ραδ/κος σταθμός


Ανακοινώθηκε σήμερα η διακοπή της λειτουργίας του τρίτου σε αρχαιότητα δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Πρόκειται για τον σταθμό «Ξένιος 94,3» του δήμου Φυλής, ο οποίος σταμάτησε να εκπέμπει με απόφαση της διοίκησης του δήμου.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, 19:02

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Ποσό που προκαλεί …ίλιγγο για πολιτικό γραφείο του κ. Πάγκαλου


Ποσό που προκαλεί …ίλιγγο για πολιτικό γραφείο του κ. Πάγκαλου

Σάλος έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο με την είδηση πως το πολιτικό γραφείο του κ. Πάγκαλου στοίχισε 800.000 ευρώ.

Ο κ. Πάγκαλος, φρόντισε να ανακαλέσει τις αποσπάσεις και τους διορισμούς των Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Μετακλητών Υπαλλήλων, που υπηρετούσαν στο Πολιτικό Γραφείο του «ομωνύμου» του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Παπανδρέου.

Στη συνέχεια ενέκρινε την «Σύσταση Πολιτικού Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και ενιαίων θέσεων Ειδικών Συμβούλων – Συνεργατών, Μετακλητών Διοικητικών Υπαλλήλων και Αποσπασμένων Υπαλλήλων του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου του Δημόσιου Τομέα», από την οποία (σύσταση του παγκάλειου Πολιτικού Γραφείου) προκαλείται ετήσια επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά τι υψηλότερη των 800.000 €.

Αν μη τι άλλο, σε τέτοιους καιρούς, όταν ακούγονται τέτοια ποσά για την ίδρυση ενός πολιτικού γραφείου, είναι προκλητικά…

efimeristiskyvernisews

Πηγή: olympia.gr

Να τί θα συμβεί στη δραχμή και τα άλλα νομίσματα της ΕΕ σε περίπτωση διάσπασης


nomura
H ιαπωνική τράπεζα Nomura δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση σε πέντε χρόνια από σήμερα, εαν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου, από 1,34 που είναι αυτή την στιγμή.

Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και στο ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμα της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα θα βρεθεί με ένα νόμισμα το οποίο θα είναι περίπου κατά 60% υποτιμημένο έναντι του σημερινού της και το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής ΕΕ.

Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως ένα γερμανικό νόμισμα δε θα ανατιμηθεί άμεσα όσο φημολογείται χωρίς αυτό να αποκλείει περαιτέρω ανατίμηση του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχή οι γερμανικές εξαγωγές δε θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.

Με βάση τις προβλέψεις της Nomura μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι στην περίπτωση εξόδου απ' το ευρώ η Ελλάδα θα έκανε επιτόπου περισσότερο από το διπλάσιο της υποτίμησης που της ζητήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο του ΔΝΤ και θα μπορούσε άμεσα και χωρίς νέα μέτρα να πετύχει τους στόχους της.

Επιπλέον, αν κρατούσε το δίκαιο των ομολόγων της στο ελληνικό θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων της και με σωστή δημοσιονομική και αναπτυξιακαή πολιτική να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι τα τελευταία 40 χρόνια μέχρι το 2020, τόσο οικονομικά όσο δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά.

Η παρεούλα των θεατρίνων και προσκυνημένων πολιτικών - Άρθρο του Κ. Καλογράνη

Έχω κουραστεί να βλέπω γύρω μου πολιτικούς ψεύτες και κωλοτούμπες. Ανθρώπους που λένε εύκολα "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" αλλά την ώρα της ευθύνης κοιτάνε μόνο το προσωπικό τους συμφέρον. Ανθρώπους προσκυνημένους...

Δεν μπορώ να ακούω με θεατρινίστικους λυγμούς στη Βουλή να λένε ότι πρέπει να πάρουμε πάση θυσία την 6η δόση για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και τελικά τα χρήματα της 6ης δόσης να πηγαίνουν στα τοκοχρεωλύσια των προηγούμενων δανείων. Τα ίδια ψέματα που ειπώθηκαν από όλους όσους ψήφισαν τότε το μνημόνιο... Τα ίδια που θα ειπωθούν στην 7η δόση.

Δεν μπορώ να δεχτώ τον Λουκά Παπαδήμο να στηρίζει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα όσα εγκληματικά έκανε όταν ήταν "τσάρος" της οικονομίας. Δεν αντέχω να ακούω επίσης τον Λουκά Παπαδήμο να ανυψώνει και να στηρίζει το Θεόδωρο Πάγκαλο. Και κανένας να μην ζητά από τα Γερμανία τα χρωστούμενα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάνε, δήθεν πατριωτικά για το Σκοπιανό, αυτοί που με την ανοχή τους και την πολιτική τους επέτρεψαν 120 χώρες στον κόσμο (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ) να την αναγνωρίσουν επίσημα σαν Μακεδονία. Αυτοί που μιλάνε με τους συνεργάτες του Σόρος που θέλουν να χτίσουν τον πυρηνικό εργοστάσιο στα Σκόπια. Αυτοί που μέχρι χτες έλεγαν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή και καλή. Αυτοί που έχουν βγάλει το... πατριδόμετρο αλλά δεν τους νοιάζουν οι ολέθριες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το όποιο λάθος προκύψει στη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου. Λες και η Μακεδονία είναι μόνο ένα όνομα. Δεν είναι η γη, τα δέντρα, τα φυτά, ο πολιτισμός που θα καταστραφούν ολοσχερώς... Δεν είναι οι άνθρωποι που θα έχουν ημερομηνία λήξης αν λειτουργήσει το πυρηνικό εργοστάσιο.

Δεν αντέχω να βλέπω αυτούς που θεατρινίστικα κάνουν τους μεγάλους σταυρούς με τις πολλές μετάνοιες και λένε παχιά λόγια. Γιατί είναι οι ίδιοι που όταν ο συνάνθρωπος τους είναι μαύρος ή κίτρινος θέλουν να του ξεριζώσουν την καρδιά και να τον πετάξουν στη χωματερή. Το "αγαπάτε αλλήλους" και οι 10 εντολές ισχύουν μόνο για την ... άρια φυλή. Για τους υπόλοιπους μόνο βαρβαρότητα. Και δεν αντέχω ακόμα πιο πολύ, που η επίσημη εκκλησία σιγοντάρει αυτά τα απάνθρωπα φασισταριά και όχι αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν τον ταλαίπωρο συνάνθρωπο τους που δεν είναι λευκός...

Δεν μπορώ να βλέπω τους "αρχολίπαρους", τους "σπουδαρχίδηδες" και τα "γομάρια" να είναι μία ωραία παρέα και να μας κυβερνούν. Και όχι μόνο αυτό... Να μας κάνουν και πλάκα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν αργότερα. Να λαμβάνουν σκληρά μέτρα κατά του κοσμάκη. Και να μας βάζουν επιτηδευμένα να μαλώνουμε μεταξύ μας για το ποιος είναι λιγότερο φτωχός από τον άλλον. Και με έντεχνο τρόπο να συνεχίζουν να περνούν το μήνυμα ότι η "αποχή είναι τρέντι". Για να μην πάει ο κόσμος να ψηφίσει και να μας κυβερνά η ίδια... παρεούλα. Η παρεούλα των προσκυνημένων ...

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πόσο όμως εκφράζει τη Δημοκρατία η "κυβέρνηση τραβεστί" που έχουμε τώρα; Που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ένας πρωθυπουργός για να... παραιτηθεί. Που μας κυβερνά ένας τραπεζίτης με τους κολλητούς του τραπεζίτες. Ελπίζω τουλάχιστον, αυτή η περίεργη σιωπή των πολιτών να μεταφραστεί σε κραυγή αποδοκιμασίας στις επικείμενες εκλογές. Αποδοκιμασίας στην παρεούλα των προσκυνημένων...

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε Φυλή και Κερατέα, με Μπουραίμη και Λεβαντή


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευμένος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλο επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Δυτικής Αττικής, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής, καθώς και το χώρο της παλιάς χωματερής τoυ πρώην Δήμου Κερατέας στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α) και Δήμαρχο Κηφησιάς, Ν. Χιωτάκη, και τον δήμαρχο Φυλής, Δ. Μπουραΐμη, οι οποίοι του παρουσίασαν τις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημερώθηκε διεξοδικά για την λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο χώρο της Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής, όπως του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης–Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ Ι), του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων, τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιαέριο, που παράγεται από το αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ, καθώς και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.).

Επιπλέον, ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντή, για την πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με την αξιοποίηση της παλιάς χωματερής ως χώρου κατασκευής της Ο.Ε.Δ.Α. Νοτιανατολικής Αττικής αντί του χώρου που προτείνεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις επισκέψεις στους συγκεκριμένους χώρους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, πραγματοποίησα δύο πολύ χρήσιμες επισκέψεις. Μου δόθηκε η ευκαιρία, με την επίσκεψη στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Δυτικής Αττικής να αξιολογήσω από πρώτο χέρι, τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

Όσον αφορά στο χώρο της παλιάς χωματερής της Κερατέας, όπως ίσως είναι γνωστό, ο Δήμος Λαυρεωτικής προτείνει να κατασκευαστεί εκεί η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Νοτιοανατολικής Αττικής. Το ΥΠΕΚΑ είναι διατεθιμένο να εξετάσει θετικά μια παρόμοια προοπτική, εφόσον φυσικά κατατεθεί και εγκριθεί περιβαλοντική μελέτη.

Είναι σαφές ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα είναι πράγματι ολοκληρωμένη με την κατασκευή των υπολοίπων έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού και την μεγέθυνση της ανακύκλωσης, που θα πρέπει να προωθηθούν το ταχύτερο δυνατό».

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΚΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ - του Κωνσταντίνου Τοκμακίδη*

Ερωτήσεις που δεν απαντώνται: Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ.

Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.

Βάσει ποιάς λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο, που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;

Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500; Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης.
Ενδεικτικά…

-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-Οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχουν χρέος στο 94% του ΑΕΠ τους.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;

Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να ” ξετινάξει” μία χώρα;

Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56%, την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;

Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό, όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;

Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:


α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13,5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ), αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;

Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;

Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;

Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;

Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;

Τελικά, μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών, μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

* Καθηγητής Γαιωδεσίας-Τοπογραφίας Αριστ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
www.elkeda.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας