ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Η λυματολάσπη, τα απορρίμματα, η Μπέντλεϊ, ο Μπόμπολας και ο Δημήτρης Μπουραϊμης»

Μόλις 12 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Φυλής, και ο νέος Καλλικράτειος Δήμος μετά από μεθοδεύσεις υποχρεώνεται να δεχθεί τα σκουπίδια της Αττικής και τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Για ακόμα μια φορά η περιοχή της Δυτικής Αττικής γίνεται έρμαιο των συμφερόντων. Ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης δείχνει ανήμπορος να προστατεύσει τα δίκαια των πολιτών και επιτρέπει να γίνει ο Δήμος Φυλής «η πίσω αυλή της Αττικής».

Σχεδόν ταυτόχρονα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβάλλει στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων να δέχεται 300 τόνους λυματολάσπης ημερησίως και η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εγκρίνει ουσιαστικά τη δημιουργία Εργοστασίου Καύσης.

Την ίδια ώρα με πραξικοπηματικό τρόπο ορίστηκε μονοπαραταξιακή διοίκηση στο σωματείο εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ όπου για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια δεν συμμετέχει ο πρόεδρος Γιώργος Χάρδας.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Σάββας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι και στις δύο αυτές περιπτώσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα ο επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββας Σάββας δήλωσε:

«Στην εποχή που οι προηγμένες χώρες, το πρόβλημα των απορριμμάτων το λύνουν στην πηγή κι εκεί που δημιουργούνται τα οικιακά απορρίμματα, με κομποστοποίηση και άλλους τρόπους, εμείς κάθε τόσο ‘’ανακυκλώνουμε’’ τις ‘’άτυχες’’ για εμάς, αποφάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων.

Υπάρχει η σταθερή και αταλάντευτη προεκλογική θέση της παράταξής μας  να δοθεί οριστικό τελεσίγραφο απομάκρυνσης της χωματερής. Στην μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων για την διαχείριση κανείς δεν μπορεί να απαλλάξει από τις ευθύνες τους όλους εκείνους τους πολιτικούς και κυρίως αυτοδιοικητικούς παράγοντες που άσκησαν ή ασκούν διοίκηση, που ενώ μέχρι τώρα απολαμβάνουν της ασυλίας τους εμείς ζούμε τον καρκίνο και την υποβάθμιση.

Δεν θα ανεχτούμε νέα υποβάθμιση της περιοχής μας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους τόσο οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης η έγκριτη Ελευθεροτυπία σε σχετικό της ρεπορτάζ κάνει λόγο για «εν κρυπτώ συμβάσεις» οι οποίες θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Χαρακτηριστικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας αναφέρει:

«Γαία πυρί μιχθήτω» με τα σκουπίδια της Αττικής. Μέσα σε ένα 24ωρο, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα «θα πραγματοποιηθεί» παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, υπεγράφη «εν κρυπτώ» προγραμματική σύμβαση για τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ το σωματείο των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Φυλής απέκτησε διορισμένη μονοπαραταξιακή διοίκηση χωρίς τον επί 17 χρόνια πρόεδρο Γ. Χάρδα.»

Με ανακοίνωση τους οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αναφέρουν :

«Απαράδεκτο βήμα προς την επιβολή της καύσης των σκουπιδιών θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για κατασκευή μονάδας βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή, δυναμικότητας 700.000 τόνων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προκαταλάβει το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που μόλις ανέλαβε καθήκοντα και, με βάση τον «Καλλικράτη», είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Αττική
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ριζικά αντίθετοι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας βιοξήρανσης. Είναι πανάκριβη και αφήνει άλυτο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών καθώς τα μετατρέπει απλώς σε δευτερογενές καύσιμο (SRF), που οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αποκλείουν την ταφή του σε μεγάλη έκταση. Όπως παραδέχονται λοιπόν και οι Περιβαλλοντικοί Όροι, θα απαιτήσει οπωσδήποτε και Μονάδα Καύσης, επίσης πανάκριβη, αλλά και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Το ΠΑΣΟΚ έχει μάλιστα ήδη ψηφίσει το νόμο 3851/2010, για γενναία επιδότηση της καύσης από ολόκληρο τον Ελληνικό λαό μέσω τέλους ΑΠΕ, ως παραγωγή… «ανανεώσιμης ενέργειας».

Κι όμως, υπάρχει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για διαχείριση πολύ μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών με πολύ χαμηλότερο κόστος και τρόπους ασύγκριτα φιλικότερους για το περιβάλλον, πιο συμβατούς με τα πορίσματα των επιστημόνων για βέλτιστη διαχείριση, και αποτελεσματικότερους στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων που θέτουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα εξηγήσεις για τους λόγους που την αποκλείει».

Επίσης με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Με πραξικοπηματικές διαδικασίες, δηλαδή με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του προέδρου του, ενώ αρμόδιο όργανο είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο ΕΣΔΚΝΑ προχωρά σε υπογραφή με την ανύπαρκτη πλέον Κρατική Περιφέρεια Αττικής για να εκχωρήσει ουσιαστικά την κατασκευή των εργοστασίων και τη συνολική διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, με την έγκριση από την Υπουργό ΠΕΚΑ των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης 700.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής .

Αυτή η φερόμενη ως «λύση» για τη διαχείριση των σκουπιδιών έχει απορριφθεί επιστημονικά, πρώτα απ’ όλα λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας της μεθόδου, καθώς το παραγόμενο καύσιμο οδηγείται σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης και απαιτεί κατόπιν και την λειτουργία ΧΥΤΑ τοξικών αποβλήτων».

Οι μεθοδεύσεις αυτές, οι οποίες πλήττουν την υγεία των πολιτών και υποβαθμίζουν το νεοσύστατο Δήμο Φυλής βρίσκουν μηδενική αντίδραση από τον κυβερνητικό δήμαρχο Δημήτρη Μπουραίμη, ο οποίος επιτρέπει να αλώσουν τα συμφέροντα της πόλης επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είναι τυχαία η παρουσία της πανάκριβης Μπέντλει που ήταν παρκαρισμένη έξω από το δημοτικό συμβούλιο η έχει κάποια σχέση με επιχειρηματία που είχε προφανώς προσωπικό ενδιαφέρον για το νέο δήμαρχο Δημήτρη Μπουραϊμη …;

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Χάθηκε λοιπόν το Αστέρι;

Παραμονή Χριστουγέννων και το βλέμμα μου στον ουρανό ψάχνει για το Αστέρι.
Το Αστέρι που συμβολίζει την ελπίδα.
Με λύπη μου το βλέπω να απουσιάζει από το μαύρο φόντο του παγωμένου ουρανού.
Και δε σημαίνει συναγερμός.
Δεν το ψάχνει κανείς...
Στο κακό κλίμα της άσχημης οικονομικής κατάστασης, χάθηκε, κρύφτηκε, σπαταλιέται η ΑΓΑΠΗ.

Είναι που ο χειμώνας σταλάζει μοναξιά και κρύο...

Είναι που ξεχάσαμε να κοιτάμε δίπλα μας.
Είναι τόσα τα Είναι ...

Παρασυρθήκαμε από τα μικρά καθημερινά, και ξεχάσαμε πόσο μοναδικά όμορφη και σπάνια είναι η Αγάπη.
Η απλή Αγάπη που απλώνει το χέρι σε ένα κάλεσμα για Ανθρωπιά , βαθιά και αληθινή.
Κάλεσμα για Καλοσύνη και Ευγένεια Ψυχής.
Αρχές μοναδικές που έχουν εξορισθεί από τη μνήμη μας.

Καθημερινά ακούμε για εκατομμύρια παιδιά που ζουν εγκαταλελειμμένα, έκθετα σε κακοποίηση, σε επαιτεία, σε σεξουαλική εκμετάλλευση.
Και μόνο ο αριθμός αυτός μας κάνει να ντρεπόμαστε για τον πολιτισμό μας.
Η τρυφερή ηλικία ανυπεράσπιστη.
Οι ηλικιωμενοι εγιναν σάκοι που πρέπει να ξεφορτωθούν μερικοί.
"Πολλά είναι τα φοβερά, φοβερότερο από τον Άνθρωπο τίποτα" έγραψε ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη.

Χάθηκε λοιπόν το Αστέρι;

Η μήπως επιλέξαμε εμείς οι άνθρωποι να χάσει το δρόμο του;
Και συνέπεια αυτού οι μάγοι να μην ξεκινήσουν ποτέ για το ταξίδι τους...
Ανθρωπιά χρειάζεται.

Για να γίνουμε σπουδαίοι πρέπει πρώτα να γίνουμε άνθρωποι.

ΘΕΛΕΙ ΤΟΛΜΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ,
ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ, ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

Έτσι το Αστέρι θα βρει το δρόμο του, κι όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

Και η Αγάπη θα ξαναρθεί στις ψυχές μας και θα θυμηθούμε πως κάποτε κοιτούσαμε το διπλανό μας , απλώναμε το χέρι σε αυτούς που το χρειάζονται και θα πάψουμε πια να έχουμε όραση κατά επιλογή...

Τα μάτια ανοιχτά …
Γιατί το ξέρω πως το Αστέρι είναι εκεί εξω...
Κι αν νιώσει πως το θέλουμε, θα γυρίσει πίσω..

Γκαραβέλα Σοφία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας