ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Διέγραψαν τα χρέη άνεργης δανειολήπτριας

Το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ), διέγραψε το Ειρηνοδικείο Λάρισας, με μια «ιστορική» απόφασή του, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοια απόφαση από ελληνικό δικαστήριο ανοίγοντας τον δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις και κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από «πού» βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειάς της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και πληθαίνουν οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία για πολίτες που ζητούν την δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Είναι δε, στην συντριπτική τους πλειονότητα θετικές και πετυχαίνουν την διαγραφή του χρέους από 50-60%. Για πρώτη φορά όμως δικαστική απόφαση προβλέπει την συνολική διαγραφή του χρέους.

Την υπεράσπιση της δανειολήπτριας είχε αναλάβει η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας μαζί με το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

Γερμανός Καθηγητής στο Spiegel: “Οι Έλληνες, αν θέλουν, μας παίρνουν και τα σώβρακα”!


Tο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, φιλοξενεί συνέντευξη του Albrecht Ritsch, Wirtschaftshistoriker (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι “Οι Έλληνες, αν θέλουν, μας παίρνουν και τα σώβρακα”!

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος του περιοδικού μένει έκπληκτος όταν μαθαίνει από τον καθηγητή για την τελευταία στάση πληρωμών της Γερμανίας το 1990, όταν δεν πλήρωσε τις αποζημιώσεις για την γερμανική κατοχή, δικαιούχους αυτών είναι και η Ελλάδα, η οποία δεν έλαβε ποτέ χρήματα!

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι η Γερμανία κράτα τα ηνία στις χρεοκοπίες για τον προηγούμενο αιώνα, ενώ η χώρα της Μέρκελ ορθοπόδησε χάρη στις ευλογίες και τη στήριξη των ΗΠΑ.

Όπως λέει, τίποτα από αυτά δεν γνωρίζουν οι Γερμανοί, αλλά οι Έλληνες θυμούνται πολύ καλά το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων, και αυτό «δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες».

Ο καθηγητής σε γενικές γραμμές:…

•Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη τη συμπεριφορά των Γερμανών που συνοψίζεται στο “λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε”.

•Θυμίζει τις μεγάλες χρεοκοπίες της Γερμανίας και υπενθυμίζει ότι το οικονομικό της θαύμα το οφείλει στις ΗΠΑ!

•Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς,λέει και αφήνει ξερούς τους Γερμανούς!

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα “Haircut”, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Πως είπατε;

Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel: Τι εννοείτε;

Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker (καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)

SPIEGEL

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

O τρόμος ενός παιδιού δεν σταμάτησε τα ΜΑΤ


Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός πατέρα, ο οποίος βρέθηκε στο Σύνταγμα την Κυριακή μαζί με την κόρη του, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ "αγανακτισμένων" πολιτών και μελών του κινήματος "Δεν Πληρώνω" με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η φωτογραφία του 8χρονου κοριτσιού να κλαίει έκανε το γύρο του διαδικτύου, ενώ σοκ προκαλεί η καταγγελία ότι η μικρή, δέχθηκε και αυτή χτύπημα από άνδρα των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", η μικρή Μελίνα, μετά το τρομακτικό γι' αυτήν περιστατικό ρώτησε τον πατέρα της γιατί τους χτύπησαν και εκείνος δεν ήξερε τι να απαντήσει.
"Μπαμπά, γιατί με χτύπησε ο κύριος;" ρώτησε το παιδί.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο πατέρας της Ηλίας Βρεττάκος, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, βρέθηκε στο Σύνταγμα με την οικογένειά του και χωρίς τη συνδικαλιστική του ιδιότητα.
Καταγγέλλει ότι η επίθεση των ΜΑΤ ήταν αναίτια και έγινε επειδή απλά διαδηλωτές βρίσκονταν στο σημείο και ήθελαν να τους διαλύσουν.

"Τα ΜΑΤ θέλανε να φύγουμε από το πεζοδρόμιο. Να μας διώξουν. Έτρεξαν κατά πάνω μας. Μας φώναζαν, έβριζαν και με τις ασπίδες τους άρχισαν να μας σπρώχνουν βίαια. Χτύπησαν την κόρη μου με την ασπίδα στη γνάθο. Αυτή άρχισε να κλαίει. Την πήρα στην αγκαλιά μου και προσπάθησα να φύγω. Έτρεμε ολόκληρη. Με έσφιγγε δυνατά και δεν με άφηνε. Εγώ ήμουν εξοργισμένος και η κόρη μου φοβισμένη" δήλωσε ο κ. Βρεττάκος στην "Ελευθεροτυπία".

Στη συνέχεια την είδε γιατρός, φίλος του κ. Βρεττάκου και κατάφερε να την καθησυχάσει. Όταν το κοριτσάκι συνήλθε προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβη και ρωτούσε τον πατέρα της "τι θα γίνει άμα χτυπήσουν όλα τα παιδάκια".

Ο πατέρας του παιδιού αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μην προσέξουν οι άνδρες των ΜΑΤ, ότι είχε στην αγκαλιά του την κόρη του.

"Γιατί τέτοια βαναυσότητα σήμερα στο μικρό παιδί μου; Γιατί τέτοια βαναυσότητα απέναντι σε τόσο κόσμο"; αναρωτιέται και προσθέτει με πίκρα ότι οι μέρες που ζούμε μοιάζουν με τις μαύρες εποχές της δικτατορίας.

"Αρκετά μας "γδάρατε" Ευρωπαίοι, τώρα πληρώστε!" αναφέρουν οι Ούγγροι και αψηφούν Δ.Ν.Τ. - Ε.Ε.

Αδύνατον να χωνέψουν οι Ευρωπαίοι το ηχηρό πολιτικό χαστούκι που έφαγαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. από τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία αρνήθηκε...
επιδεικτικά να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν ένα δάνειο δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

«Πραγματικό χλευασμό επιφύλαξε η ουγγρική κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. και στην Ε.Ε. που έστειλαν αντιπροσωπείες τους για να εκτιμήσουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ουγγαρία», έγραψε η γαλλική «Λιμπερασιόν».

Η επίσης γαλλική «Μοντ» δείχνει εξίσου σοκαρισμένη με τη στάση τόσο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν όσο και των στελεχών της κυβέρνησής του απέναντι στη συμφωνία υποτέλειας της Ουγγαρίας προς το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε. που είχε υπογράψει η προηγούμενη, σοσιαλιστική και εκεί, ουγγρική κυβέρνηση, η οποία συνετρίβη στις εκλογές το Μάιο, για να πάρει δάνειο 20 δισ. ευρώ.

«Η νέα ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία στη Βουδαπέστη φαίνεται να...θέλει να απαλλαγεί από τους όρους του δανείου. Αυτό είναι επικίνδυνο» γράφει η «Μοντ» και συνεχίζει: «Τα πάντα εξελίσσονται σαν να προτίθεται ο Βίκτορ Όρμπαν, ο νέος πρωθυπουργός, να αναιρέσει το λόγο που έχει δοθεί στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. Ο Όρμπαν επιδεικνύει ανοιχτά μια προκλητική και προσβλητική αναίδεια απέναντι στους πιστωτές του»!

Με ιερή αγανάκτηση η «Μοντ» πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι ο νέος Ούγγρος πρωθυπουργός «προκαλεί την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.».

Απουσίαζε από τη Βουδαπέστη όταν μετέβη εκεί ειδική αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. γιατί προτίμησε να πάει στη Νότια Αφρική προκειμένου να παρακολουθήσει τον... τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου!

«Η αντιπροσωπεία του Δ.Ν.Τ. δεν κατόρθωσε να πάρει από τους Ούγγρους στοιχεία και καθαρές απαντήσεις και έτσι επέστρεψε στην Ουάσιγκτον με άδεια χέρια» υπογραμμίζει θιγμένη η «Μοντ», προχωρώντας στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν σκοτίζεται καθόλου για τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ή των διεθνών οργανισμών!».

ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ

Η άρνηση της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική εθνικής υποτέλειας των σοσιαλιστών προκατόχων της, προκάλεσε φυσικά αντιδράσεις από τους θιγόμενους Ευρωπαίους, γέννησε όμως και αισθήματα μόλις συγκαλυπτόμενου θαυμασμού σε διεθνές επίπεδο.

«Προκαλώντας τους πιστωτές της, η Ουγγαρία αρνείται περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού», έγραψαν π.χ. στους τίτλους σχετικής ανάλυσής τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και υπογράμμιζαν: «Η προκλητική στάση... αποτυπώνει την κόπωση και την αντίσταση που απειλεί να προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η συνεχιζόμενη ώθηση για δημοσιονομική ορθότητα».

Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Σκιέργκι Μάτολσι ήταν σαφέστατος, όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση αναφορικά με τη γραμμή της κυβέρνησης Όρμπεν απέναντι στο «μνημόνιο» που είχαν υπογράψει οι Ούγγροι σοσιαλιστές:

«Αυτό το κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα θέλαμε να καταργήσουμε τις ατυχείς συνέπειες αυτών των βημάτων. Είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμία περίπτωση τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας», διακήρυξε χωρίς περιστροφές.

«Σπανίως μια ουγγρική κυβέρνηση ρίχτηκε στη δουλειά με τόση ορμή. Αυτό ήταν επειγόντως αναγκαίο γιατί έχει καθορίσει ως σκοπό της την υπέρβαση της απελπισίας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης που άφησαν στον ουγγρικό πληθυσμό οκτώ χρόνια σοσιαλιστικής κυριαρχίας» ομολογεί και η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» και προσθέτει: «Η ομάδα του Όρμπεν θέλει εξαιτίας αυτού του λόγου να προωθήσει την "εθνική συνοχή"».

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Το χειρότερο από όλα όμως για την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν ήταν η άρνηση των απαιτήσεών τους εκ μέρους της ουγγρικής κυβέρνησης ούτε η εθνικά υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν μέσω της επιδεικτικής περιφρόνησης των εκπροσώπων τους. Ήταν το ότι η Βουδαπέστη τόλμησε να θίξει τα... «Άγια των Αγίων» της Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.: τις τράπεζες!
Για το 2010, η ουγγρική κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα πανεύκολο έργο σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 4% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε... 3,8% του ΑΕΠ το 2010. Τίποτα δηλαδή.

Παρόλα αυτά, οι δυνάστες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαιτούν από την ουγγρική κυβέρνηση να περικόψει τις ήδη γλίσχρες συντάξεις, να μεταρρυθμίσει επί τα χείρω το εθνικό σύστημα υγείας περικόπτοντας μισθούς και θέσεις γιατρών και νοσοκόμων και μειώνοντας τα κρατικά κονδύλια για την υγεία, να κλείσει τεράστιες ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις απολύοντας εκατοντάδες χιλιάδες Ούγγρων.

Απαιτούνται περικοπές τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ για να μπορέσετε να μειώσετε το έλλειμμα φέτος σε 3,8% και του χρόνου σε 3% είπαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. στους Ούγγρους.
Άρα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα λιτότητας, διαπίστωσαν εμβριθώς. Εκεί τους έκανε ρολάνς και τους τρέλανε η ουγγρική κυβέρνηση! Ένα δισ. πρόσθετα έσοδα σε δύο χρόνια θέλατε;» τους απάντησαν.
«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις τράπεζες!».

ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμ' έπος αμ' έργον! Η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά για τρία χρόνια των τραπεζών, ύψους 0,45% όχι όμως επί των κερδών, αφού φυσικά όλες θα φρόντιζαν να εμφανίσουν ζημιές, αλλά επί των ακαθάριστων εσόδων!

Έριξε και μια έκτακτη φορολογία 5,2% στο ύψος των συναφθέντων συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιριών και μια έκτακτη φορολογία μέχρι 6% στις χρηματιστηριακές εταιρίες και σε όλες τις υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες!

Κόντεψαν να πάνε από εγκεφαλικό όλοι μαζί - η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι τραπεζίτες και όλα τα παράσιτα και τα «λαμόγια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τη δεύτερη - με βάση τα έσοδα του 2009, τα οποία έχουν ήδη δηλώσει.

Περιχαρής ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας έκανε δημοσίως τους λογαριασμούς του: οι τράπεζες θα «σκάσουν» 450 εκατομμύρια, οι ασφάλειες άλλα 135 και οι υπόλοιπες χρηματοπιστωτικές εταιρίες ακόμη 110 εκατομμύρια - να 'τα τα 700 εκατομμύρια ευρώ αμέσως - αμέσως μόνο για φέτος!

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια σημαντική έκτακτη επιβάρυνση, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος τους 3,8%» δήλωσε σαρκαστικά στην τηλεόραση ο Γκιέργκι Μάτολσι, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών.

Με τα χρήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8% αλλά και θα δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε. Θα μειώσουμε στο μισό - δηλαδή στο 10% - τον συντελεστή φορολόγησης όλων των επιχειρήσεων που έχουν μικτά κέρδη μέχρι 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ένα μέτρο που αφορά 250.000 επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, οι οποίες αποτελούν τα τρία τέταρτα του συνόλου των ουγγρικών επιχειρήσεων.

Επίσης, με τα λεφτά που θα πάρει η ουγγρική κυβέρνηση από τις τράπεζες, θα μπορέσει να μειώσει τον συντελεστή φορολογικού εισοδήματος φυσικών προσώπων στο ενιαίο ύψος του 16%, καλύπτοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων με ένα τμήμα των χρημάτων των τραπεζών!

«ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ "ΓΔΑΡΑΤΕ" ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ!»

Πανικός επικράτησε στους κύκλους της Ε.Ε. Η Κομισιόν έσπευσε να προσάψει στην ουγγρική κυβέρνηση ότι... δεν εκτίμησε σωστά τις επιπτώσεις αυτής της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες, η οποία «ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη» και να «αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές».

Ανοησίες και προσχήματα. Ο πραγματικός λόγος που πανικόβαλε την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. ήταν μήπως αυτή η εθνικά επωφελής ουγγρική στάση βρει μιμητές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργήσει «σχολή» παρακινώντας και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών των «27» να φορολογούν τις τράπεζες αντί να υποβάλλουν τους λαούς τους σε εξοντωτικά μέτρα λιτότητας.

«Η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με μια αντίστοιχη απόφαση τέτοιων διαστάσεων» έγραψε η γερμανική «Φράνκφουρτ Αλγκεμάινε» την παραμονή της ψήφισης του νόμου για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών από το ουγγρικό κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ήδη χώρα από την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχει όμως ένα ακόμη «μυστικό» όπου καθιστά πραγματικά εξαιρετική αυτή την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης.

Το 80% του ουγγρικού τραπεζικού συστήματος ελέγχεται από... ξένες τράπεζες - πρωτίστως αυστριακές και γερμανικές, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές!

Πρακτικά, λοιπόν, από τα 700 εκατομμύρια ευρώ ένα τεράστιο τμήμα θα το πληρώσουν όχι οι Ούγγροι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά οι... Ευρωπαίοι!
Όσον αφορά δε στην έλλειψη ρευστότητας που ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποιες τράπεζες στην Ουγγαρία εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας, αυτή θα καλυφθεί μέσω προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε πάλι οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν!

Ομολογουμένως διπλά αριστουργηματική η κίνηση της ουγγρικής κυβέρνησης...

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., πέρα από τις φραστικές διαμαρτυρίες, προσπάθησαν να υπονομεύσουν και στην πράξη την πολιτική της δεξιάς ουγγρικής κυβέρνησης. Κύριο όργανό τους ο διοικητής της Τράπεζας της Ουγγαρίας.

Η κυβέρνηση απαιτούσε να μειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων, ώστε να διοχετευθούν χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους χρεωμένους καταναλωτές και νοικοκυριά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η οικονομία. Αυτός όμως αρνείται πεισματικά, με πρόσχημα τον κίνδυνο... πληθωρισμού. Αρνείται επίσης να σηκωθεί να φύγει, παρόλο που η κυβέρνηση ακόμη και με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εκφράζει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης της προς το πρόσωπό του και τον καλεί δημοσίως να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση Όρμπαν αποφάσισε λοιπόν να τον χτυπήσει εκεί που πονούν όλα τα «λαμόγια» του φυράματος αυτού: στην τσέπη! Του περιέκοψε τον μισθό κατά... 75% από 30.000 ευρώ το μήνα (ποσό αστρονομικό για την Ουγγαρία) του τον έκανε 7.500 ευρώ. Ξεσηκώθηκε αμέσως αυτή τη φορά η... Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν αντέχει να βλέπει τραπεζίτες να υφίστανται τέτοια «μαρτύρια» και κατάγγειλε την ουγγρική κυβέρνηση για «καταχρηστικά μέτρα».

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα κατάληψης ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού από τη Δεξιά και μάλιστα εξ εφόδου με σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, η κυβέρνηση Όρμπαν ξηλώνει με αστραπιαία ταχύτητα και τους μηχανισμούς των «Κουίσλινγκ» που υπηρετούν την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.

Ήδη «αποκεφαλίστηκαν» οι άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί επικεφαλής της Ουγγρικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης που διαχειρίζεται τα κονδύλια της Ε.Ε., της Ουγγρικής Τράπεζας Ανάπτυξης, της Γενικής Διεύθυνσης Φόρων, της Αρχής Ελέγχου Χρηματοοικονομικών Θεσμών, του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής κ.λπ., πέρα φυσικά από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και κρίσιμων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης...

Παράλληλα, μέχρι σήμερα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του ο Λάσλο Πάπτσακ στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με τη ζημιά που προξένησε στο δημόσιο συμφέρον η διακυβέρνηση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων του Φέρεντς Γκιούρτσαν και του Γκόρντον Μπάιναϊ προκειμένου να αποφασίσει...

http://wwwaristofanis.blogspot.com/

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι Έλληνες δεν κατάγονται από τους Αρχαίους Έλληνες», είχε γράψει ο Φαλμεράιερ - Ο μεγαλύτερος Ανθέλληνας όλων των Εποχών

Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του βιβλίου «Περί της καταγωγής των σημερινών Ελλήνων» τα λεγόμενα του μεγαλύτερου ανθέλληνα όλων των εποχών Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ συνεχίζουν να προκαλούν.

Σε αυτό το βιβλίο όπως και στο βιβλίο «Ιστορία της χερσονήσου της Πελοποννήσου κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους», που γράφτηκαν στη δεκαετία του 1830, ο αυστριακός δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός διατυπώνει την άποψη πως οι Έλληνες της νεότερης εποχής δεν κατάγονται από την φυλή των αρχαίων Ελλήνων.

Κατά την άποψή του οι Έλληνες προέρχονται από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και Αλβανούς που εξαπλώθηκαν κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους και οι οποίοι αναμίχθηκαν με Ελληνόφωνους, αλλά μη Έλληνες πρόσφυγες, δημιουργώντας τον λαό των νέων Ελλήνων.

Το έργο έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο εξωτερικό όταν παρουσιάστηκε στην Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών. Ο Φαλμεράιερ έδειξε πως το πάλαι ποτέ ένδοξο αρχαίο ελληνικό έθνος εκμηδενίσθηκε το 589 μΧ στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαυρικίου (582-602), με την γενικευμένη επιδρομή των Αβαροσλάβων που κατέκλυσαν την Βαλκανική, όπως διαβεβαιώνει ο ιστορικός του 6ου αιώνα Ευάγριος.

Το τελειωτικό χτύπημα που εξολόθρευσε τον ελληνικό πληθυσμό ήρθε το 746 μΧ με την σαρωτική επιδημία της πανούκλας που θέρισε τους εναπομείναντες Έλληνες.

Το αιρετικό αυτό έργο δέχτηκε τα πυρά Ελλήνων λόγιων οι οποίοι προσπάθησαν να αποδείξουν ως αβάσιμους τους ισχυρούς του με συγκριτικές μελέτες της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων των Ελλήνων διαχρονικά. Αρκετές εφημερίδες δημοσίευσαν πολεμικές και γελοιογραφίες εναντίον του και διάφοροι ρήτορες τον απαξίωναν σε διαλέξεις, ενώ τα παιδιά τον αποδοκίμαζαν στο δρόμο.

Στο εξωτερικό βρήκε πολλούς υποστηρικτές που δημιούργησαν Ιστορική Σχολή. Χαρακτηριστικός είναι ο επίλογος του βιβλίου στον οποίον ο Φαλμεράϋερ αναφέρει επιγραμματικά:

«Ας αφήσουμε τους σημερινούς κάτοικους αυτής της χώρας στην πλάνη τους πως κατάγονται από τους αρχαίους έλληνες. Αρκεί πως ο ίδιος ήλιος που φώτισε κάποτε τον Περικλή λάμπει ακόμα πάνω από τα κεφάλια τους».

Σε άλλο σημείο του το βιβλίο αναφέρει: «Η Ελληνική φυλή έχει τελείως εξολοθρευθεί από την Ευρώπη. Η φυσική ομορφιά, το μεγαλείο του πνεύματος, η απλότητα των συνηθειών, η καλλιτεχνική δημιουργία, οι αθλητικοί αγώνες, οι πόλεις, τα χωριά, το μεγαλείο των μνημείων και των αρχαίων ναών, ακόμα και το όνομα του λαού, έχουν εξαφανισθεί από την Ελλάδα» αναφέρει ο Φαλμεράιερ.

«Ένα διπλό στρώμα από ερείπια και ο βόρβορος δύο νέων διαφορετικών λαών σκεπάζει τους τάφους των αρχαίων Ελλήνων. Τα αθάνατα έργα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και μερικά ερείπια, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αποτελούν τώρα την μόνη απόδειξη πως πριν από πολλά χρόνια υπήρχε ένας λαός σαν τους Ελληνες» διαβάζει κανείς στο βιβλίο.

«Ούτε μία απλή σταγόνα αίματος, γνησίου ελληνικού αίματος, δεν τρέχει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας. Μιά τρομερή καταιγίδα διασκόρπισε έως την πιό απόμακρη γωνιά της Πελοπονήσου μιά νεά φυλή συγγενή προς την μεγάλη φυλή των Σλάβων. 

Οι Σκύθες-Σλάβοι, οι Ιλλυριοί-Αρβανίτες, οι συγγενικοί με τους Σέρβους και τους Βουλγάρους λαοί, είναι εκείνοι που τώρα ονομάζουμε Ελληνες. Ενας λαός με σλαβικά χαρακτηριστικά , τοξοειδείς βλεφαρίδες και σκληρά χαρακτηριστικά Αλβανών βοσκών του βουνού, που φυσικά δεν προέρχεται από το αίμα του Νάρκισου, του Αλκιβιάδη και του Αντίνοου. Μόνο μία δυνατή ρομαντική φαντασία μπορεί να ονειρεύεται ακόμα μιά αναγέννηση των αρχαίων Ελλήνων» αναφέρει ο αιρετικός συγγραφέας...

Αυτό δημοσιεύεται αυτές τις ημέρες σε Γερμανικό Περιοδικό...

«Καθαρό το DNA των Ελλήνων»

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς δεν αμφισβητεί την καθαρότητα των Κινέζων η των Αιγυπτίων και γιατί ασχολούνται με την Ελλάδα;

Συγκεκριμένα: Εικοσι οκτώ πανεπιστήμια (2 πανεπιστήμια της Ευρώπης ξεκίνησαν το 1990, υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Συμμετείχαν οι χώρες: Αγγλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Δανία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, Ισραήλ, Εσθονία, Ιράκ, Συρία. Εκαναν έρευνες DNA για τους κατοίκους της Ευρώπης. Απο πλευράς Ελλάδας συμμετείχει το Τμήμα Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπο τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη. 

Η έρευνα αυτή ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, διότι απέδειξε οτι οι σημερινοί κάτοικοι της Ελλάδος είναι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Συγκεκριμένα απέδειξε ότι σε ποσοστό 70% οι σημερινοί Έλληνες έχουν το ίδιο DNA, με τους αυτόχθονες κατοίκους της Ελλάδας της προϊστορικής εποχής.

Το υπόλοιπο 30% από περιοχές της Εγγύς Ανατολής και προσδιορίζονται χρονικά στα νεολιθικά χρόνια. οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι κατοικούνταν ελληνικά φύλα. Όπως καταλαβαίνετε η έρευνα λέει με απλά λόγια, ότι οι πρόγονοι του Περικλή, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη και εμείς, έχουμε το ίδιο DNA. Σε ποσοστό που αγγίζει το 99,5%. 

Γιατί η έρευνα αυτή δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ; 
Γιατί δεν πέρασε στην εκπαιδευτική ύλη; 
Ποιος ρυθμίζει τι διδάσκεται και τι αποσιωπάται;

Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της 8ης Δεκεμβρίου του 2000.
Επίσης στον «Ταχυδρόμο» της 2ας Απριλίου 2005.

Άλλη μια έρευνα έγινε απο το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας. 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» της 6ης Νοεμβρίου 2005. 

Το δημοσίευμα είχε τίτλο «Καθαρό το DNA των Ελλήνων».

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αυτό συμβαίνει σήμερα...

Φανταστείτε τον πατέρα της μικρής σαν την Ευρώπη και την μικρούλα σαν την Ελλάδα μας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας....

Δ. ΦΥΛΗΣ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΜΕ... ΔΟΣΕΙΣ



Αναδημοσίευση


Πριν την επαπειλούμενη εφαρμογή τους σε όλο το Δημόσιο Τομέα, ένας δήμος στη χώρα έχει (ξε)φύγει μπροστά από τις εξελίξεις, εφαρμόζοντας ήδη τις μεθόδους της... στάσης πληρωμών και του μισθού σε... δόσεις, σε μερίδα των εργαζομένων του - προς τοπαρόν.

Πρόκειται για το Δήμο Φυλής ο οποιός αφενός δεν πληρώνει εδώ και κατά μέσο όρο 10 μήνες τους εργαζόμενους στο......
δημοτικό ραδιόφωνο και αφετέρου αποφάσισε να εξοφλήσει οφειλόμενα σε υπαλλήλους σε 24 δόσεις!

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Σωτηρόπουλο ο οποίος μίλησε στην aftodioikisi.gr, στην απόφαση για τις δόσεις, κατέληξε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, προκειμένου να εξοφλήσει τους περίπου 4 μισθούς που χρωστάει ο τ. δήμος Άνω Λιοσίων (συνενώθηκε με Φυλή ελέω «Καλλικράτη») σε υπαλλήλους των υπό εκκαθάριση και βυθισμένων στα χρέη τ. δημοτικών επιχειρήσεων Ανάπτυξης και Κατασκευαστικής (Τεχνική Υπηρεσία) επί διοικήσεων Παπαδήμα και Χριστοφυλλάκη.

Ο εκκαθαριστής των επιχειρήσεων και πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας του καποδιστριακού δήμου Υμηττού Γιώργος Νικητάκης γνωστοποίησε την απόφαση του δημάρχου στους περίπου 380 εργαζομένους των εταιρειών αυτών που μετατάχθηκαν στον κεντρικό δήμο.

Υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται τα τέσσερα μηνιάτικα είναι περίπου 100, αλλά φημολογείται πως μπορεί να παρουσιαστούν και άλλοι οι οποίοι είχαν πάρει μέρος των χρημάτων «κάτω από το τραπέζι», και ως εκ τούτου χωρίς αποδείξεις.

Να σημειωθεί πως οι δύο αυτές επιχειρήσεις από τα συνολικά388.804.266,95 ευρώ που οφείλει ο Δήμος Φυλής στο Δημόσιο ως ληξιπρόθεσμες οφειλές, οφείλουν, η μεν τ. Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Έργων 341.485.312,07 ευρώ η δε τ. Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης 45.860.791,35 ευρώ.


Απλήρωτοι 10 μήνες οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο.

Στο μεταξύ, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει κληθεί για να παραστεί και να δώσει εξηγήσεις, την επόμενη Τρίτη στη μία και μισή το μεσημέρι, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο οποίος χρωστά στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα 10 μηνών, για το τι μέλλει γενέσθαι με τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας Χ93,4 FM, τ. XENIOS (ΔΕΡΑΛ).
Όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο άτυπος σύμβουλος επικοινωνίας του δημάρχου Φυλής, ο Κώστας Σωτηρόπουλος ίσως και σήμερα (!!!) λειτουργήσει ο σταθμός μέσα από βοηθητική συχνότητα το Kiss Fm.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διότι από τη μια η συχνότητα-link 93,3 (αυτή δηλαδή που θέλει να εκπέμψει ο δήμαρχος) χρησιμοποιείται από το MAD και από την άλλη θα πρέπει να βρεθεί ο τεχνικός για να κάνει το συγχρονισμό (αλλά αυτός βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας λόγω των χρωστούμενων μισθών του, οπότε...).
Να σημειωθεί πως μόνον από το δημοτικό ραδιόφωνο ο Δήμος Φυλής χρωστά στο ελληνικό κράτος 1.458.163,53 ευρώ από τα συνολικά


Επίσχεση εργασίας

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΡΑΛ Χ94,3 FM βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τα μέσα Ιουλίου του 2010 και όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην aftodioikisi.gr o εκπρόσωπός τους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Κώστας Γεωργακόπουλος «τους οφείλονται κατά μέσο όρο 10 μηνών (8-13 μήνες) μισθοί, και ίσως πάνε και περισσότεροι, από τους οποίους οι 3 συν το επίδομα αδείας οφείλονται από τη νυν δημοτική Αρχή του Δημήτρη Μπουραΐμη και οι υπόλοιποι από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Άνω ΛιοσίωνΧρήστου Παππού».

Ερωτηθείς για τη μη καταβολή των μισθών αλλά και του επιδόματος αδείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου Φυλής υποστηρίζει πως μόλις λειτουργήσει ο σταθμός θα εξοφληθούν και πώς όλοι έχουν πληρωθεί -σύμφωνα με το νόμο μετά τις περικοπές- καθώς το επίδομα αυτό έχει ενσωματωθεί στα χρήματα που πήραν έναντι το καλοκαίρι. Κάτι που ωστόσο αμφισβητούν οι εργαζόμενοι.

Για την ιστορία

Η διοίκηση του Χρήστου Παππού σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εκτός των μισθών των εργαζομένων δεν κατέβαλε ως όφειλε τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία με αποτέλεσμα το σύνολο των υποχρεώσεων να ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθευτών.

Η νυν Δημοτική Αρχή Μπουραΐμη 9 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει ορίσει ακόμη.. διοικητικό συμβούλιο στον ΞΕΝΙΟ 94,3 FM, και έχει διατηρήσει το δ.σ. της διοίκησης Παππού, με δικαιολογία τα χρέη του σταθμού, και πρόεδρο τονΤριαντάφυλλο Χαραλαμπίδη.

Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είχαν σταματήσει την επίσχεση εργασίας, από όταν ανέλαβε τις τύχες της περιοχής ο ίδιος. Ο νέος δήμαρχος, λοιπόν, μετά το πρώτο δίμηνο ανάληψης των καθηκόντων του δεν έδειξε διατεθειμένος όχι να εξοφλήσει, αλλά ούτε να δώσει εγγράφως έστω κάποιο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων προκειμένου οι εργαζόμενοι να ρίξουν νερό στο κρασί τους.

Κλοπή μηχανημάτων σταθμού

Παράλληλα, από τις 2 Μαρτίου 2011, έχουν κλαπεί τα μηχανήματα εκπομπής του σταθμού, από τις εγκαταστάσεις της κεραία, ενώ από τα τέλη Αυγούστου καταστράφηκε και ο ιστός της κεραίας! Ωστόσο, κ. Μπουραίμης συνεχίζει να «πιπιλάει» την ίδια καραμέλα στο ερώτημα γιατί δεν πληρώνει, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε λήξει η επίσχεση εργασίας, τη στιγμή που ο ίδιος, δεν ασχολείται με την αντικατάσταση των μηχανημάτων του πομπού.

Τα σχέδια του Μπουραΐμη για τη ΔΕΡΑΛ

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του Δημήτρη Μπουραΐμη για το σταθμό, αρχικά, ήθελε να τον μετατρέψει σε ΑΕ από 01/07/2011. Όταν όμως υπήρξε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα δημοτικά ΜΜΕ συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν, μέχρι να καθοριστεί (στο μέλλον) το πλαίσιο λειτουργίας τους, τότε ο δήμαρχος Φυλής (λόγω των χρεών) αποφάσισε να υπαχθεί η ΔΕΡΑΛ-Χ94,3 FM στο άρθρο 99(!) προσλαμβάνοντας με απόφαση δημοτικού συμβουλίου Φυλής ως τεχνικό σύμβουλο για την εξυγίανση του σταθμού, τον πρώην αντιδήμαρχο Καθαριότητας του καποδιστριακού δήμου Υμηττού Γιώργο Νικητάκη (τον εκκαθαριστή στις υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις Ανάπτυξης και Τεχνικής Υπηρεσίας του τ. δήμου Άνω Λιοσίων), ο οποίος θα υποβάλει τη σχετική αίτηση. Η αμοιβή του; 20.000 ευρώ!...

Ωστόσο, για να γίνει εκκαθάριση και να μπει στο άρθρο 99 ο σταθμός, πρώτα θα πρέπει να λειτουργήσει και να σταματήσουν να την επίσχεση εργασίας. Όπως λένε οι εργαζόμενοι, σε ανακοίνωσή τους, «ο δήμαρχος Φυλής μας ζήτησε να λήξουμε την επίσχεση εργασίας (για να υποβληθεί η σχετική αίτηση, για το άρθρο 99) υποστηρίζοντας ότι με αυτή την εξέλιξη (βλ. άρθρο 99) δεν θα κινδυνεύσουν οι οφειλόμενες αποδοχές μας!

Ενοχλημένος ο δήμαρχος Φυλής με τη δημοσιοποίηση του θέματος

Οι εργαζόμενοι του Χ94,3 FM με τη σειρά τους απευθύνθηκαν στα συνδικαλιστικά σωματεία με πρωτοβουλία των οποίων (ΠΟΕΣΥ-ΕΤΕΡ) στις 30 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Θανάση Ξηρό, στον οποίο εξέφρασαν την κατάσταση που επικρατεί στο σταθμό.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκε να μιλήσει με το δήμαρχο Φυλής και θα μας ενημέρωνε για το αποτέλεσμα της επαφής, με τον κ. Δημήτρη Μπουραίμη.
»Ο δήμαρχος Φυλής (με τον οποίο επικοινώνησε, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ξηρός), όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του, έχει ενοχληθεί αφάνταστα, από τη συνάντηση που είχαν σωματεία και εργαζόμενοι με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να διαρρεύσει το θέμα.

Τα εν οίκω, μη εν δήμω, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μπουραΐμης».

Ενδεχομένως, για το λόγο αυτό να μην πλήρωσε τους εργαζόμενους του Χ94,3 FM, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου, οι οποίοι πληρώθηκαν και θα πληρωθούν πάλι κανονικά το δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας».


Καταγγελίες κατά Μπουραΐμη

Τι ισχυρίζεται ο δήμαρχος Φυλής, σύμφωνα με τους εργαζομένους στη ΔΕΡΑΛ;
«Ότι παρανόμησε, με ό,τι έχει καταβάλει μέχρι τώρα, στους εργαζόμενους του σταθμού, και κινδυνεύει με καταλογισμούς, τονίζοντας παράλληλα ("πιπιλώντας" την ίδια καραμέλα), ότι δεν έχουμε λήξει την επίσχεση εργασίας και ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει εργαζόμενους που δεν δουλεύουν! (σ.σ.: άραγε, το ίδιο ισχύει και για τους 4 αργόμισθους δημοσιογράφους που έχει στο γραφείο Τύπου του δήμου του; Έναν... τηλεοπτικό αστέρα, μια διευθύντρια εφημερίδας, μια ιδιοκτήτρια γνωστού ιστολογίου στη δυτική Αττική και μια παραγωγό σε υψηλής τηλεθέασης εκπομπή εκδότη-παρουσιαστή;)».

Προφανώς ο κ. Μπουραΐμης αγνοεί εσκεμμένα το γεγονός ότι δεν θα μπορούσαμε να προσφέρουμε έργο, από τη στιγμή που ο σταθμός δε διαθέτει τα μηχανήματα εκπομπής σήματος.

Η μάσκα του δήμαρχου Φυλής έπεσε, καθώς απ' ό,τι φαίνεται επιθυμεί διακαώς λήξη της επίσχεσης εργασίας, για να προχωρήσει την αίτηση στο άρθρο 99! Αυτός είναι ο καημός, του κ. Μπουραΐμη και με αυτόν θα μείνει!

Αναρτήθηκε από ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΗΣ στις 4:05 μ.μ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας