ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Επιμένει η κυβέρνηση στον αποτυχημενο περιφερειακό σχεδιασμό

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να παράσχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής το δικαίωμα προκήρυξης Δημόσιου Διεθνή Διαγωνισμού για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, αδιαφορώντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει πλέον στην αιρετή Περιφέρεια σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης» και αντί να προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου διαβαθμιδικού Συνδέσμου συνεχίζει να υπηρετεί τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα!

Φαίνεται, λοιπόν, πως τίποτα δεν σταματά την ανάλγητη κυβέρνηση στον τομέα της διαχείρησης των  σκουπιδιών η οποία επιδιώκει να «κλείσει» όσο πιο γρήγορα γίνεται το θέμα της ανέγερσης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, χωρίς καμία διαβούλευση, απαξιώνοντας τα εναλλακτικά σενάρια και αδιαφορώντας για την προστασία του περιβάλλοντος και πρώτα και κύρια την αύξηση του κόστους της επιλογή της που θα επιμερισθεί στους Δημότες. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ιδιαίτερη σπουδή και εμμονή στην κατασκευή των τεσσάρων μονάδων , προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ, επιδεικνύει η κυβέρνηση. Για την επίτευξη του στόχου της εδώ και μήνες καταφεύγει σε μεθοδεύσεις, αθέμιτες ενέργειες και αποφάσεις που ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους.

Δημιουργεί δε ερωτήματα η τακτική και η συμπεριφορά της κυβέρνησης, καθώς ο στόχος της ταυτίζεται πλήρως με τις επιδιώξεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων τα οποία επιθυμούν διακαώς να βάλουν στο… χέρι τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αργότερα ή και παράλληλα θα βάλουν στο στόχαστρο και άλλες μεγάλες Περιφέρειες.

Και είναι να απορεί κανείς, μεταξύ αυτών και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Προέχει για την κυβέρνηση το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική της εδράζεται στην ικανοποίηση και μόνο των ιδιωτικών συμφερόντων;

Δυστυχώς για τους πολίτες της χώρας φαίνεται να ισχύει το δεύτερο. Διαφορετικά, η κυβέρνηση δεν θα επιδίδονταν σε αγώνα δρόμου για να προχωρήσει στην κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτών απορριμμάτων στην Αττική, χωρίς καμία διαβούλευση, απαξιώνοντας τα εναλλακτικά σενάρια και αδιαφορώντας για την προστασία του περιβάλλοντος και πρώτα και κύρια την αύξηση του κόστους της επιλογή της που θα επιμερισθεί στους Δημότες.

Η πρεμούρα της να λύσει δήθεν το πρόβλημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική εμμένοντας στο σχέδιο της, δεν κάμφθηκε από την πρόσφατη απόφαση (υπ’ αριθμ.: 2095/2011) του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να απορρίψει λόγω αρκετών πλημμελειών την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Απόφαση που προέκυψε μετά από προσφυγή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κατά της υπ’ αριθμ. 1/2011 πράξης του Ε’ Κλιμακίου βάσει της οποίας δεν υπήρχε κώλυμα στην υπογραφή του υποβληθέντος για έλεγχο σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης.

Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο-βλέπε κυβέρνηση-η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προσηλωμένη στο στόχο της κατέθεσε αίτηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο ζητώντας την αναθεώρηση της υπ’ αριθμ.: 2095/2011 απόφασης του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Στα επιχειρήματα δε που χρησιμοποιεί στην αίτηση της και μάλιστα πρώτο κατά σειρά, είναι ότι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν είχε έννομο συμφέρον να προσβάλει την προγραμματική σύμβαση. Ενόχλησε φαίνεται σφόδρα η παρέμβαση της Ομοσπονδίας και το αποτέλεσμα της ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο.

Είναι προφανές ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ενεργεί με άνωθεν εντολές, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να θέσει σε λειτουργία δεύτερο σχέδιο για την υλοποίηση του στόχου της. Προωθεί νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα εξουσιοδοτείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών, να παράσχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής το δικαίωμα προκήρυξης Δημόσιου Διεθνή Διαγωνισμού για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, αδιαφορώντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει πλέον στην αιρετή Περιφέρεια σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» και αντί να προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου διαβαθμιδικού Συνδέσμου συνεχίζει να υπηρετεί τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. διαμηνύει πώς δεν πρόκειται να δεχθεί την αφαίρεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Αυτοδιοίκηση στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για παραχώρηση των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα, λαμβάνοντας δυναμικές-αγωνιστικές πρωτοβουλίες και προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αναδημοσίευση απο το site: typosnews.gr

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Οι «τυμβωρύχοι» της αγοράς ακινήτων

Η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη πριν μερικές μέρες σε θέρετρο της Δυτικής Ελλάδας: Μεσίτης που εξειδικεύεται στην εξοχική κατοικία δέχεται την επίσκεψη αλλοδαπού «ενδιαφερόμενου» για ένα εξοχικό που προσφερόταν προς πώληση στην τιμή των 150.000 ευρώ.

Ο υποψήφιος «αγοραστής» , όταν ήρθε η ώρα της προσφοράς, πρόσφερε για το συγκεκριμένο ακίνητο την τιμή των 60.000 ευρώ με πρόφαση την οικονομική κατάρρευση και φυσικά εκδιώχθηκε κακήν κακώς...

Το φαινόμενο υποψήφιων «αγοραστών» -Ελλήνων και ξένων- που υποβάλλουν προσφορές έως και 70% χαμηλότερες από τη ζητούμενη τιμή είναι το νέο «φρούτο» στην πολύπαθη αγορά ακινήτων. Μάλιστα ορισμένοι επαγγελματίες τους έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «τυμβωρύχοι», καθώς αποκλειστικός στόχος τους είναι η αναζήτηση πωλητών που δεν έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες τους εμφανίζουν να έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις αγορές της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τις απόψεις επαγγελματιών της αγοράς, η εμφάνιση των «τυμβωρύχων» είναι σύμπτωμα των καιρών και συνδέεται «με τη στρεβλή εικόνα της αγοράς που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ, τα οποία εμφανίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων και κυρίως την αγορά εξοχικής κατοικίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Πρέπει να σημειωθεί, ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί πρόσφατα σε ιστοσελίδες που αφορούν τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το φαινόμενο αυτό έχει δημιουργήσει βάσιμες υπόνοιες για τη δραστηριοποίηση κυκλωμάτων που προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν την δυσμενή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε και τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στις αγορές και τα οποία εμφανίζουν μία «λελογισμένη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών η οποία σε καμία περίπτωση αθροιστικά δεν ξεπερνά το 12% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία που αγορά
εμφανίζει ανάλογα χαρακτηριστικά. Αντίθετα στην Ισπανία, οι τιμές μπορεί να εμφανίζονται ότι έχουν καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες αλλά αυτό οφείλεται στο υψηλό αδιάθετο απόθεμα που υπάρχει κυρίως λόγω των μεγάλων αναπτύξεων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες τους και το οποίο πλέον δεν εμφανίζει κανένα ενδιαφέρον».

Οι «τυμβωρύχοι» και τα «κοράκια» είναι τα νέα «φρούτα» της αγοράς ακινήτων καθώς και οι δύο κατηγορίες προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία πωλητών ώστε να «αρπάξουν το
ακίνητο για ένα κομμάτι ψωμί». Μάλιστα πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί κάνουν λόγο για κυκλώματα που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά που έχουν αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων ιδιοκτητών με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: Realestatenews.gr

Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν ομόλογα

Μέχρι τέλος Αυγούστου πρέπει να γίνει η ανταλλαγή ομολόγων κι αυτός είναι ο κυρίαρχος πλέον στόχος του υπουργείου Οικονομικών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 49 δισ. ευρώ. Το μετοχικό τους κεφάλαιο ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει 7 δισ. ευρώ ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Η Εθνική Τράπεζα έχει τον μεγαλύτερο όγκο ομολόγων που ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank διαθέτει ομόλογα του Δημοσίου ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. λήγουν το 2014. Η Πειραιώς διαθέτει ομόλογα περίπου 6,7 δισ. ευρώ.

Ακόμη, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι δημόσιοι οργανισμών κατέχουν περίπου 30 δισ. ευρώ ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας