ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Οι «τυμβωρύχοι» της αγοράς ακινήτων

Η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη πριν μερικές μέρες σε θέρετρο της Δυτικής Ελλάδας: Μεσίτης που εξειδικεύεται στην εξοχική κατοικία δέχεται την επίσκεψη αλλοδαπού «ενδιαφερόμενου» για ένα εξοχικό που προσφερόταν προς πώληση στην τιμή των 150.000 ευρώ.

Ο υποψήφιος «αγοραστής» , όταν ήρθε η ώρα της προσφοράς, πρόσφερε για το συγκεκριμένο ακίνητο την τιμή των 60.000 ευρώ με πρόφαση την οικονομική κατάρρευση και φυσικά εκδιώχθηκε κακήν κακώς...

Το φαινόμενο υποψήφιων «αγοραστών» -Ελλήνων και ξένων- που υποβάλλουν προσφορές έως και 70% χαμηλότερες από τη ζητούμενη τιμή είναι το νέο «φρούτο» στην πολύπαθη αγορά ακινήτων. Μάλιστα ορισμένοι επαγγελματίες τους έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «τυμβωρύχοι», καθώς αποκλειστικός στόχος τους είναι η αναζήτηση πωλητών που δεν έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Πληροφορίες τους εμφανίζουν να έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις αγορές της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τις απόψεις επαγγελματιών της αγοράς, η εμφάνιση των «τυμβωρύχων» είναι σύμπτωμα των καιρών και συνδέεται «με τη στρεβλή εικόνα της αγοράς που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ, τα οποία εμφανίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων και κυρίως την αγορά εξοχικής κατοικίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Πρέπει να σημειωθεί, ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί πρόσφατα σε ιστοσελίδες που αφορούν τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το φαινόμενο αυτό έχει δημιουργήσει βάσιμες υπόνοιες για τη δραστηριοποίηση κυκλωμάτων που προσπαθούν να «εκμεταλλευτούν την δυσμενή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Το αξιοπερίεργο είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε και τα επίσημα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών στις αγορές και τα οποία εμφανίζουν μία «λελογισμένη υποχώρηση του επιπέδου των τιμών η οποία σε καμία περίπτωση αθροιστικά δεν ξεπερνά το 12% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία που αγορά
εμφανίζει ανάλογα χαρακτηριστικά. Αντίθετα στην Ισπανία, οι τιμές μπορεί να εμφανίζονται ότι έχουν καταγράψει μεγαλύτερες απώλειες αλλά αυτό οφείλεται στο υψηλό αδιάθετο απόθεμα που υπάρχει κυρίως λόγω των μεγάλων αναπτύξεων που έχουν εγκαταλειφθεί από τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες τους και το οποίο πλέον δεν εμφανίζει κανένα ενδιαφέρον».

Οι «τυμβωρύχοι» και τα «κοράκια» είναι τα νέα «φρούτα» της αγοράς ακινήτων καθώς και οι δύο κατηγορίες προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν την οικονομική αδυναμία πωλητών ώστε να «αρπάξουν το
ακίνητο για ένα κομμάτι ψωμί». Μάλιστα πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί κάνουν λόγο για κυκλώματα που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην αγορά που έχουν αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων ιδιοκτητών με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Πηγή: Realestatenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας