ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Να τί θα συμβεί στη δραχμή και τα άλλα νομίσματα της ΕΕ σε περίπτωση διάσπασης


nomura
H ιαπωνική τράπεζα Nomura δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που προβλέπει την πορεία των νομισμάτων κάθε χώρας της Ευρωζώνης σε περίπτωση που το ευρώ διασπαστεί.

Σύμφωνα με την ανάλυση σε πέντε χρόνια από σήμερα, εαν η Ευρωζώνη διασπαστεί, τότε το νέο νόμισμα της Ελλάδας θα είναι στο 0,57 έναντι του δολαρίου, από 1,34 που είναι αυτή την στιγμή.

Αντίστοιχα μεγάλη υποτίμηση θα έχουμε στο πορτογαλικό και στο ισπανικό νόμισμα. Η μόνη χώρα που θα δει το νέο νόμισμα της να έχει ανατιμηθεί, θα είναι η Γερμανία, κατά 1,30%.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα θα βρεθεί με ένα νόμισμα το οποίο θα είναι περίπου κατά 60% υποτιμημένο έναντι του σημερινού της και το πιο φθηνό νόμισμα μεταξύ των 17 της σημερινής ΕΕ.

Από την ανάλυση της Nomura φαίνεται πως ένα γερμανικό νόμισμα δε θα ανατιμηθεί άμεσα όσο φημολογείται χωρίς αυτό να αποκλείει περαιτέρω ανατίμηση του στο μέλλον. Έτσι, κατ' αρχή οι γερμανικές εξαγωγές δε θα δεχόταν όσο μεγάλο πλήγμα υπολογίζεται με βάση προηγούμενες δηλώσεις αναλυτών και ιδίως πολιτικών.

Με βάση τις προβλέψεις της Nomura μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι στην περίπτωση εξόδου απ' το ευρώ η Ελλάδα θα έκανε επιτόπου περισσότερο από το διπλάσιο της υποτίμησης που της ζητήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο του ΔΝΤ και θα μπορούσε άμεσα και χωρίς νέα μέτρα να πετύχει τους στόχους της.

Επιπλέον, αν κρατούσε το δίκαιο των ομολόγων της στο ελληνικό θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σειρά πλεονεκτημάτων της και με σωστή δημοσιονομική και αναπτυξιακαή πολιτική να είναι σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι τα τελευταία 40 χρόνια μέχρι το 2020, τόσο οικονομικά όσο δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας