ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Για "Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ" μιλά ο Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια Ένωση Σταθερότητας για να διασφαλίσουν σχετικά γρήγορα μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση.

«Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Σόιμπλε στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, αναφερόμενος στις αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας που επιθυμεί η Γερμανία ώστε να υπάρχει αυστηρότερος δημοσιο-νομικός έλεγχος στις 17 χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Ο στόχος είναι οι χώρες μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ότι η Γερμανία και η Γαλλία αναζητούν ριζοσπαστικές μεθόδους για να διασφαλίσουν τη γρηγορότερη οικονομική ολοκλήρωση των χωρών της ευρωζώνης, γνωρίζοντας ότι ίσως να μην είναι εφικτό να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση για να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές των συνθηκών.

Η αρχική πρόθεση της Γερμανίας ήταν να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια περιορισμένου εύρους αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας μέχρι το τέλος του 2012. Στις συναντήσεις όμως που είχαν τις τελευταίες εβδομάδες με Ευρωπαίους ηγέτες η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έγινε σαφές ότι ίσως δεν καταστεί δυνατόν να συμφωνήσουν και οι «27». 

Ακόμη και αν κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, θα χρειαζόταν ένας και πλέον χρόνος για να προωθηθούν οι αλλαγές, σε μια περίοδο που οι επιθέσεις των αγορών στην Ιταλία, την Ισπανία και τώρα και στη Γαλλία δείχνουν πως χρειάζεται λήψη δραστικών μέτρων μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Βερολίνο και Παρίσι αναζητούν άλλους τρόπους για την επίτευξη του στόχου τους: είτε μια συμφωνία μεταξύ μόνο των χωρών της ευρωζώνης είτε μια ξεχωριστή συμφωνία που θα περιλαμβάνει μόνο έναν «πυρήνα» από 8-10 χώρες της ευρωζώνης, πρόσθεσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα», τόνισε. Αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους. «Θέλουμε να το διασφαλίσουμε αυτό μέσω αλλαγής των συνθηκών», κατέληξε.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, η πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για την προώθηση ενός νέου συμφώνου σταθερότητας της ευρωζώνης στηρίζεται επίσης από την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει και πέρα από τις τρεις χώρες που είχαν την πρωτοβουλία, γράφει η εφημερίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας