ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ζητούμενο η πολιτική διαχείριση της διαπραγμάτευσης από τα κόμματα


Στα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των ανατροπών στις οποίες επιμένει η τρόικα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων του ιδιωτικού τομέα του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, εντοπίζεται η μείζων δυσκολία της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειστών και εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ενδεικτικό της συζήτησης που διεξήχθη επί τέσσερις και πλέον ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ πολιτικών αρχηγών και Πρωθυπουργού, ήταν το γεγονός ότι ο μεν κ. Αντ. Σαμαράς έκανε δήλωση με την οποία επέμεινε ότι τα μέτρα της τρόικας θα επιτείνουν την ύφεση, την οποία ο ίδιος τονίζει επιχειρεί να αποτρέψει, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, με τη συμμετοχή των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Δ. Ρέππα, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Κουτρουμάνη, Α. Λοβέρδου και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να «περάσει» το πακέτο για το οποίο πιέζει η τρόικα, ως αντάλλαγμα για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Πολιτική διαχείριση του «πακέτου»


Με βάση αυτά, αλλα και σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που είχαν εικόνα των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, το συμπέρασμα είναι ότι από το απόγευμα της Κυριακής, η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αφορά πρωτίστως την πολιτική διαχείριση των απαιτήσεων των δανειστών και λιγότερο το αν αυτές γίνονται αποδεκτές από τους αρχηγούς ή όχι.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – θέμα που αφορά κατά κύριο λόγο ο ΠαΣοΚ, λόγω των ενστάσεων της ηγεσίας του και της πλειονότητας των βουλευτών, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχει επιτευχθεί μία λύση που κατ’ αρχάς δεν συμπίπτει σε απόλυτο βαθμό με την πρόταση κρατικοποίησης των τραπεζών στην οποία έχει επιμείνει ο κ. Παπανδρέου, αλλά την ίδια στιγμή δίνει και τη δυνατότητα στο κόμμα της πλειοψηφίας, να αποδεχτεί την σχετική πρόταση – υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει μία εσωτερική πολιτική συμφωνία, εξ ου και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το βράδυ της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη ενδιάμεση λύση λέγεται ότι τείνει να διαμορφωθεί για το θέμα των μισθών, με περικοπές των δώρων Πάσχα και αδείας, τις οποίες όμως θα πρέπει να αφομοιώσει και να διαχειριστεί πολιτικά, τόσον το ΠαΣοΚ όσο και η ΝΔ.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτυχία»

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη συνάντηση Παπαδήμου – αρχηγών, σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί η ισχυρότερη δυνατή βάση συμβιβασμού, επί της οποίας θα γίνει και νέα συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς τη Δευτέρα.

Εξίσου σημαντικό ήταν άλλωστε και το ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κ. Π. Μπεγλίτης ανέφερε σε συζήτησή του με δημοσιογ ράφους μετά το πέρας της συνάντησης της Κυριακής, ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλά για αποτυχία, από τη στιγμή που οι επαφές θα συνεχιστούν το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας