ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Στη μέγγενη των περικοπών εκατομμύρια Έλληνες πολίτες


Με την ολοκλήρωση των νομοθετικών παρεμβάσεων τις προηγούμενες μέρες 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχοι και 270.000 επιδοτούμενοι άνεργοι μπαίνουν στην πρέσα των περικοπών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ με απόφαση της κυβέρνησης και όχι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η περικοπή κατά 22% θα είναι βαριά για 360.000 Έλληνες που αμείβονται με τα κατώτατα όρια καθώς ακόμα και μετά από 3 τριετίες ο μισθός δε θα είναι μεγαλύτερος από 808 ευρώ . Η συρρίκνωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας – που διαμορφώνεται στα 360 ευρώ - και άλλα 13 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ (μητρότητας , οικογενειακό, εποχικό).

Βαριά ήττα θα υποστούν και οι κλαδικοί μισθοί μετά την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας στις 14 Μαΐου. Πολλές κατηγορίες εργαζομένων θα χάσουν παχυλά επιδόματα αφού διασώζονται μόνο 4 (ωρίμανση, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας) με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να συρρικνωθεί πάνω από 25%. Σε δεύτερη φάση αν ο εργοδότης κάνει χρήση του δικαιώματός του να κατεβάσει το μισθό κάτω από τα όρια του εισαγωγικού κλιμακίου της κλαδικής σύμβασης μέσω ατομικής σύμβασης την οποία ο εργαζόμενος θα κληθεί να υπογράψει υπό την απειλή της απόλυσης, τότε οι απώλειες μπορεί να φτάσουν και το 40% αφού το τελευταίο ανάχωμα που συγκρατεί την ελεύθερη πτώση τους είναι τα κατώτατα όρια των 586 ευρώ ..

Βεβαίως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που μαστίζονται από την ανεργία αυτό το ύψος των αποδοχών δεν είναι πρωτόγνωρο. Με τα τετραήμερα, την εκ περιτροπής εργασία και την μερική απασχόληση οι μηνιαίες αποδοχές για πολλούς εργαζόμενους δεν ξεπερνούν τα 430 ευρώ. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τα έσοδα των ταμείων. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας οι απώλειες στα έσοδα των ταμείων από την ανεργία και τη μείωση μισθών το 2012 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.

Οι μισθωτοί χάνουν επίσης το δικαίωμα στο εξής να κάνουν χρήση των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας για τα οποίες κατέβαλαν εισφορές για χρόνια , μετά την κατάργηση του έργου των δύο οργανισμών ( πλην της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών) και τη συγχώνευση τους στον ΟΑΕΔ.

Οι αιματηρές περικοπές για το 2012 δεν έχουν λάβει τέλος. Τον Ιούλιο θα συζητηθεί η αναμόρφωση της Εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και δεν αποκλείεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι το θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Εργασίας ,βάσει του μνημονίου , θα εξετάσει νέες περικοπές στα εφάπαξ έως 30% ενώ το Σεπτέμβριο η βαθιά ύφεση θα οδηγήσει και σε νέες περικοπές των συντάξεων. Νωρίτερα, οι συνταξιούχοι θα δουν τις κύριες και τις επικουρικές τους συντάξεις –βάσει του εφαρμοστικού νόμου – να μειώνονται αναδρομικά από τον Ιανουάριο αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Μαΐου. Από 10% έως 20% θα περικοπούν οι επικουρικές άνω των ευρώ 200 ενώ 12 % θα είναι η μείωση στις κύριες άνω των 1300 ευρώ . Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οι περικοπές στις κύριες συντάξεις αφορούν κατά 42% συντάξεις του δημοσίου κατά 62,9% ΟΤΕ, κατά 76,5% ΔΕΗ κατά 56,9% ΗΣΑΠ και μόνο κατά 4,4% αφορούν τον « καθαρό » ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας