ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ευθύνη επιλογής



Άρθρο της Φωτεινής Γιαννοπούλου

Διανύουμε την τελευταία δημοτική περίοδο, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάιου. Τα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας του Καλλικράτη στον Δήμο Φυλής, καταγράφονται στην πορεία του τόπου με αρνητικά αποτελέσματα. Ο σύντομος χρόνος εφαρμογής του Νόμου που συνένωσε τους πρώην Δήμους Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής, οι πρόσθετες αλλά χωρίς πόρους αρμοδιότητες, η πλήρης εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην τοπική αυτοδιοίκηση και η ανεπάρκεια των προσώπων που στελέχωσαν την απερχόμενη διοίκηση, αποσυντόνισαν υπηρεσίες και αποδήμησαν περιοχές, επιδεινώνοντας τα προβλήματα. Στον Δήμο Φυλής, το μεγάλο στοίχημα της ενοποίησης και της οργάνωσης ενός  μεγάλου και ισχυρού αυτοδιοικητικού φορέα, δεν κερδήθηκε. Οι ανισότητες λόγω και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τριών δημοτικών ενοτήτων, δεν αμβλύνθηκαν. Αντίθετα, διογκώθηκαν.

 Η απερχόμενη δημοτική αρχή, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες της, στην πράξη αποδείχθηκε άτολμη και άβουλη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα την έξαρση της παραβατικότητας και την ισχυροποίηση των γκέτο με νέους θύλακες, που οι εγκληματικές τους συμπεριφορές, κλείνουν τους κατοίκους στα σπίτια τους, ανήμπορους και απελπισμένους, σε όποια περιοχή του Δήμου κι αν κατοικούν.

Ακολουθώντας την γνωστή τακτική «κρύβουμε τα πρόβλημα κάτω απ’το χαλί» κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για κοινωνική πολιτική ένταξης, κανένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης ευπαθών ομάδων, ούτε καν των οικονομικά ασθενέστερων, που πλήττονται από την κρίση. Η κοινωνική δημοτική πολιτική, περιορίστηκε σε αποσπασματικά μέτρα και σε κρυφές παροχές που εξυπηρετούν πελατειακές, εκλογικές σχέσεις. 

Το πρόγραμμα για την «καταπολέμηση της φτώχειας» που είχε πολυδιαφημιστεί, χάθηκε από την ανικανότητα του υπευθύνου για τη διαχείρισή του, το γηροκομείο στα Άνω Λιόσια καταστράφηκε και λεηλατείται (όπως και ο παιδικός σταθμός ειδικού σκοπού) και το κέντρο ανοικτής φιλοξενίας ηλικιωμένων στο Ζεφύρι στο κτίριο του ΚΑΠΗ, που κατασκευάστηκε από την τελευταία δημοτική αρχή, δεν λειτούργησε ποτέ, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ.

Το τεράστιο πρόβλημα του Δήμου που αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ αντιμετωπίστηκε και αυτή τη χαμένη για τον τόπο Δημοτική περίοδο, με τη γνωστή τακτική της διγλωσσίας. Παρά τους Λεονταρισμούς και τις κορώνες για την απομάκρυνση της Χωματερής από τις παρατάξεις του Δ. Μπουραΐμη και του Χρ. Παππού, αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο Δήμαρχοι έχουν υπογράψει και έχουν αποδεχθεί τη λειτουργία της μέχρι το 2024, γεγονός που πυροδότησε σοβαρά επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη διαδρομή μας προς τις εκλογές το τελευταίο διάστημα, μαθαίνουμε από την απερχόμενη διοίκηση, ότι κατάφερε να τακτοποιήσει τα οικονομικά του Δήμου. Όμως, η καταστροφική οικονομική διαχείριση που ακολουθήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια κυρίως στα Άνω Λιόσια, με τη «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ στις ανέλεγκτες ακόμα δημοτικές επιχειρήσεις και στον «ΞΕΝΙΟ» και τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και τις ανεξέλεγκτες αγορές οικοπέδων, υποβάθμισαν τον φορέα, οδήγησαν σε καταλογισμούς ευθυνών από τους μηχανισμούς ελέγχων της δημόσιας διοίκησης και έθεσαν τον Δήμο υπό την εποπτεία και επιτήρηση των Τροϊκανών.

Αγαπητοί φίλοι, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο λαός του Δήμου Φυλής θα κληθεί να εκλέξει τη νέα δημοτική αρχή για την επόμενη πενταετία. Με ευθύνη, με σύνεση, ας αναλογιστούμε την κρισιμότητα της επιλογής που μας δίνει η ψήφος μας. Ας εκτιμήσουμε αυτή τη φορά την παρουσία και τις θέσεις των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά πόσο συμβιβάστηκε ή αντιστάθηκε ο καθένας μας σε πολιτικές που έβλαψαν τον τόπο.

Ας αναρωτηθούμε για εκείνους που η προσωπική αντιπαράθεση ή η κομματική πειθαρχία τους ξύπνησε από τον λήθαργο και τους ενεργοποίησε παραμονές εκλογών. Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», παράταξη με την οποία είμαι εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος, με επικεφαλής τον Σάββα Σάββα, είχε «ζωντανή» παρουσία και δράση όλο αυτό το διάστημα, είχε δυνατή φωνή διαμαρτυρίας, σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο και σήμερα δεσμεύεται απέναντί σας, ότι ως αυριανή διοίκηση θα δώσει μάχες για να αποκτήσουν οι πολίτες των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και της Φυλής, τον ρόλο και τη θέση που τους αξίζει. Με εμπειρία και γνώση επιστημονική και Αυτοδιοικητική, με τον ενθουσιασμό και τη δυναμική των νέων στελεχών μας, είμαστε σίγουροι ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές, θα γίνουν η αφετηρία για τη νέα πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Φωτεινή Γιαννοπούλου
Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής
Τ. Δήμαρχος Ζεφυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας