ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Ιδού οι αποδείξεις για το πώς φτάσαμε στη χρεοκοπία

 
Share
Δεν έχει τέλος η διαφθορά στο δημόσιο τομέα, και ειδικά στους ΟΤΑ που αναδεικνύονται πάντα πρωταθλητές. Ούτε η οικονομική κρίση, ούτε τα Μνημόνια δε μπορούν, όπως φαίνεται, να αλλάξουν το DNA μιας μερίδας Ελλήνων που πιστεύουν ότι το πάρτι θα μπορεί να συνεχίζεται, ακόμη κι όταν η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιγράφει τα όσα έγιναν (κι έπεσαν στην αντίληψή του) το 2010, δηλαδή στο πρώτο έτος εφαρμογής του Μνημονίου. Ούτε κι εκείνο το σοκ δεν ήταν αρκετό προκειμένου να κάνει ορισμένους να σκεφτούν ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει και τα ταμεία άδειασαν. Είναι χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής και αλλά και η απόδειξη για το πώς έφτασε η Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Υπουργεία ζητούν λεφτά για…πούρα, δήμαρχοι θέλουν να αγοράζουν τζιπ 4Χ4, κοινοτάρχες ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για γεύματα για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό», δίνονται αποζημιώσεις και υπερωρίες σε υπαλλήλους που έχουν… συνταξιοδοτηθεί. Σύμφωνα με την έκθεση, το Ελεγκτικό Συνέδριο κατάφερε να κόψει δαπάνες 146 εκατ. ευρώ που ήταν παράνομες και το παρήγορο είναι πως το 2009 τα αντίστοιχα ποσά ήταν πάνω από 600 εκατ. κάτι που δείχνει το μέγεθος της διαφθοράς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μερικές από τις περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές:
*Η προσπάθεια τριών δήμων στη Β. Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
*Νοσοκομειακές προμήθειες με υπερτιμολογήσεις και αναντιστοιχία ποσότητας ειδών χωρίς τιμολόγηση τιμών σε σχέση με προηγούμενες προμήθειες ή την κατάσταση στην αγορά, με λανθασμένες συνθέσεις επιτροπών, κλπ.
*Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη, κλπ.
*Έργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Β. Ελλάδος (δαπάνη 7.000 ευρώ) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε ένα μήνα, παραδόθηκαν σε 3 μέρες, διάστημα που δεν είναι επαρκές κατά την κοινή πείρα και λογική –τονίζει το ΕΣ- για να ολοκληρωθεί ακόμα και ένα τόσο μικρό έργο.
*Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.
*Έξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσιτών μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα χωρίς να προβλέπεται από το νόμο. Εκτός λειτουργικών αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του Δήμου Πειραιά.
*Μη νόμιμες προσλήψεις συμβασιούχων από διάφορους ΟΤΑ για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με διαδοχικές συμβάσεις (μικρότερης απόστασης 3 μηνών) που ξεπερνούσαν τους 24 μήνες παράνομα, με παρατυπίες και λανθασμένες μοριοδοτήσεις. Υπήρξαν προσλήψεις και απασχολήσεις σε χρόνου όπου είχαν εκλείψει οι εποχικές ανάγκες, προσλήψεις χωρίς να τηρηθεί η σειρά ακόμα και για υδρονομείς άνω των 65 ετών, ενώ δεν επιτρέπεται.
*Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 ευρώ) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά τις συνένωσης Δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).
*Προμήθεια πούρων 5.300 για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Μπλοκαρίστηκε» και γιατί δεν υπήρξε έγκριση του υπουργείου για τη δαπάνη. Η έγκριση δόθηκε με νεότερη υπουργική απόφαση που δεν μπορούσε να καλύψει την πλημμέλεια, ενώ νεότερη έγκριση με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία προγενέστερη της προμήθειας, κρίθηκε ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα…
*Αποζημιώσεις 3.900 για μη λήψη άδειας 123 δημοτικών υπαλλήλων που την πήραν κανονικά καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και ασφαλώς δεν είχαν γίνει!
*Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο της Β. Ελλάδας ενώ το μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.
* Έξοδα 23.100 ευρώ περιφερειακού ΤΕΙ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας, αναμνηστικά δώρα 16.800 ευρώ για βράβευση μαθητών, έκδοση 1.240 βιβλίων αξίας 15.000 ευρώ από δήμο, παραγωγή ταινίας 45.000 ευρώ από νησιωτικό δήμο, γεύματα 22.400 ευρώ σε χωριά της Βορείου Ελλάδας για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας