ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Ο παλιός συμφοιτητής, ο παλιός καθηγητής και οι συμβάσεις της Pescara

Παραθέτουμε απόσπασμα από το ρεπορτάζ που μας ενημερώνει πως:


"Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφη στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δημαρχείου Φυλής, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Φυλής και του Πανεπιστημίου «Γκαμπρέλε Ντ΄ Αννούντσιο» της Πεσκάρα στην Ιταλία, για την κατάρτιση ενός εξειδικευμένου στρατηγικού πολεοδομικού σχεδίου, με απώτερο στόχο την αναδιάρθρωση του νέου μητροπολιτικού δήμου. Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης και ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου, καθηγητής Giuseppe Barbieri."Πέρα από τις αντιρρήσεις μας και τους προβληματισμούς μας για το όφελος μιας τέτοιας συνεργασίας, αναλογιζόμενοι το κόστος των παρεμβάσεων εν μέσω κρίσης, που θα προταθούν από ένα Πανεπιστήμιο, ξένο προς την Ελληνική νοοτροπία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του Δήμου Φυλής, η “Ενότητα Πολιτών” με τον επικεφαλής της Σάββα Σάββα, ζητήσαμε η σύμβαση να πραγματοποιηθεί με ένα Ελληνικό Τριτοβάθμιο Ίδρυμα, δίνοντας την ευκαιρία, τα χρήματα που θα δώσουμε, να μείνουν στην χώρα μας, καθώς τα Ελληνικά Ιδρύματα μπορούν κάλλιστα να φτάσουν τους ως άνω στόχους.


Βρήκαμε άρνηση στην πρόταση μας.
Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως θα ωφελήσει την πόλη μας αυτή η συνεργασία, και επειδή έχουμε "καεί" από αναπλάσεις, καταψηφίσαμε την πρόταση και ΔΕΝ θα συμμετέχουμε στις επιτροπές παρακολούθησης υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης με το εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Σε μία από τις φωτογραφίες, όμως, ξεχωρίσαμε τον πρώην δήμαρχο Σολυγείας και Αρχιτέκτονα κ.Γκεζερλή.

Λεζάντα ρεπορτάζ: 
Ο δήμαρχος Φυλής με τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Γκεζερλή.


Η παρουσία του κ. Γκεζερλή, έχει να κάνει απλά και μόνο στο επίπεδο της επίσκεψης ενός παλιού συμφοιτητή του κ. Μπουραϊμη στο Πανεπιστήμιο της Pescara, ή και οι δύο τίμησαν τον παλιό κοινό καθηγητή τους;

Και το ρωτάμε γιατί:
Στις 12 Μαϊου 2009 ο Πρόεδρος της Πολεοδομίας του Πανεπιστήμιου της Πεσκάρας με τον πρώην δήμαρχο Σολυγείας κ.Γκεζερλή, αλλά και τον Δήμαρχο Κορίνθου κ. Πνευματικό, εξήγγειλαν τα πραγματικά μεγαλεπήβολα σχέδια της ομάδας των καθηγητών και φοιτητών της Πεσκάρα για τον Δήμο Κορινθίων.

Πήγαμε ως την Κόρινθο και τις γύρω περιοχές να δούμε τι ακριβώς έχει γίνει εκεί...
Μιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής και ανθρώπους που εμπλέκονται με κάθε τρόπο με τα Δημοτικά δρώμενα.
Το αποτέλεσμα;
ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ,ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ...

Τουλάχιστον όχι έργα που δεν θα μπορούσε ένας απλός άνθρωπος, που ξέρει τις ανάγκες της πόλης του να σχεδιάσει. 

Για να είμαστε πιό συγκεκριμένοι, στις 5/7/2010 η "Κίνηση Πολιτών" Κορίνθου, εξέδωσε την ανακοίνωση:


"Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στην Πόλη της Κορίνθου από το εν λόγω Πανεπιστήμιο ήταν ανεφάρμοστες.


Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της Δημοτικής παράταξης αναφέρουν πως:

"-Η γέφυρα του Ισθμού και ένα μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής είναι εκτός ορίων του δήμου Κορινθίων,
-Στο λιμάνι δεν λύνεται το μεγάλο και κύριο πρόβλημα, του εμπορικού τμήματος και της προτεινόμενης μετεγκατάστασής του,
- Στην ενδιαφέρουσα πρόταση της δημιουργίας αστικού κέντρου στον σταθμό του Προαστιακού, από τη μία περιλαμβάνεται ο χώρος του στρατοπέδου ο οποίος είναι ιδιοκτησίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και περιέχει χρήσεις όπως οικιστική ζώνη δημόσιας κατοικίας που δεν γίνονται κατανοητές για τα ελληνικά δεδομένα.
-Στην αναφορά σε «δρόμους και πεζοδρόμους, για περιβαλλοντικές υποδομές συνδεδεμένες με το βιολογικό σύστημα του νερού και του πρασίνου», το ποτάμι της Κορίνθου είναι πλέον εγκιβωτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του μέσα στην πόλη και δεν έχει καθόλου νερό.
-Στο θέμα μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής σε αστική green way, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση αναβάθμισης
-Το ίδιο και στην πρόταση «αναβάθμιση των χώρων που έχουν θέα στην θάλασσα» με «κατασκευή ελκτικών αστικών χώρων πλήρους κινητικότητας σε συνδυασμό με νέες υποδομές διαμονής αστικών υπηρεσιών, χώρων συναντήσεων κέντρων διασκέδασης», η οποία πρέπει να σχεδιαστεί με βάσει την σημερινή ιδιοκτησιακή κατάσταση του παραλιακού μετώπου από την Ποσειδωνία μέχρι το Κανταρέ τουλάχιστον.
-Στην πρόταση για πλατείες τσέπης και νέες τοπικές πλατείες που θα «προκύψουν από κινητοποίηση και την ικανότητα αυτό-οργάνωσης των οικογενειών που μόνιμα κατοικούν με την ενθάρρυνση του δήμου», χρειαζόμαστε ένα παράδειγμα μιας πιθανής τέτοιας εφαρμογής.
- Η επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση ενός πεζόδρομου που θα ενώνει κατά μήκος της ακτής τους πρόποδες της υπάρχουσας πόλης με το αρχαίο Λιμάνι του Λεχαίου δεν αναλύεται περαιτέρω.
-Στην Πολιτιστική Αρχιτεκτονική Τοπίου προτείνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, απαιτητική και με δαπανηρές κατασκευές, με πολλούς εμπλεκόμενους και μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Τελικά οι οραματικοί αυτοί σχεδιασμοί, πέραν του θεωρητικού και πανεπιστημιακού επιπέδου τους, δύσκολα, αν και θα ήταν ευχής έργο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην λύση, κάποιων έστω, από τα σημερινά ζωτικά προβλήματα της πόλης.
Δεν θα ήταν σωστό ούτε για τον κ.Zazzara και το Πανεπιστήμιο, ούτε και για εμάς να παρουσιαστεί ένα έργο πρακτικά ανεφάρμοστο που ο τελικός προορισμός του θα ήταν το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Επιπλέον ρωτάμε αν έχει δοθεί το τεύχος της μελέτης προς τους αρμόδιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης, ώστε να ενημερωθούν και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις - προτάσεις τους.

Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων
Ομάδα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Παρεμβάσεων"


Στις 14/01/2011 στο διαδίκτυο, διαβάσαμε άρθρο με τίτλο "Εδώ Πεσκάρα, εκεί Πεσκάρα, που είναι η Πεσκάρα;"


Δυστυχώς όλα αυτά επαληθεύουν τους φόβους και τις επιφυλάξεις μας για την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης με ένα Πανεπιστήμιο που οι σχεδιασμοί του, κατά τα άλλα σοβαροί και μελετημένοι σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, αφήνουν όμως αδιάφορη την Ελληνική αναγκαιότητα. Πόσο μάλλον την τοπική μας αναγκαιότητα.

Και για ακόμη μια φορά θα πούμε, πως ο κ. Μπουραϊμης είναι ξένος από τα προβλήματα και τις παραγματικές ανάγκες της περιοχής μας, και αυτό το αποδεικνύει για ακόμη μια φορά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης που εκλέχτηκαν από τα Άνω Λιόσια, και που υπηρέτησαν επί θητείας του κ. Παπαδήμα, ΔΕΝ έχουν αίσθηση του τι πάει να γίνει ΞΑΝΑ στην πόλη;

Σε μια πόλη που δοκιμάστηκε, μετά τους σεισμούς του 1999, από έργα ανάπλασης που άλλα έγιναν στο πόδι και άλλα με μελέτες που δεν απέδωσαν, κάνοντας την πόλη μας να χάσει το παραδοσιακό της χρώμα, επανέρχονται, επιλέγοντας να δώσουν δουλειά και χρήματα, καταμεσής της κρίσης, σε ένα Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αποκλείοντας Ελληνικά αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;

Είναι καιρός σήμερα με όσα γίνονται και ζούμε, να δίνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας