ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Εγκρίθηκε η κατασκευή ΧΥΤΑ σε Κερατέα - Γραμματικό

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012, 12:11
Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην ενέκρινε τις αιτήσεις των Δήμων Γραμματικού και Κερατέας – Λαυρεωτικής, έδωσε όμως τη συγκατάθεση του για τη συνέχιση κατασκευής ΧΥΤΑ στις θέσεις «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού και «Βραγόνι» Κερατέας (που έχουν εγκριθεί με τον Νόμο 3164/2003).

Οι δύο δήμοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις του 2009, με τις οποίες παρατάθηκε έως 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στις δύο θέσεις. Παρά την παράταση της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων, για την κατασκευή των επίμαχων έργων δεν επήλθαν μεταβολές στους αρχικούς περιβαλλοντικούς όρους.

Η εφαρμογή των υπουργικών αποφάσεων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και του Γραμματικού και στην υγεία των κατοίκων, καθώς και στα αρχαία ευρήματα, είναι μεταξύ κάποιες από τις θέσεις τις οποίες υποστήριξαν οι δυο δήμοι στις προσφυγές τους, τονίζοντας, ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 3164.

Οι δήμοι υποστήριξαν, επίσης ότι /2003 με την οποία εγκρίθηκε η β΄ φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη Νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις «Βραγόνι» Κερατέας και «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού.

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποφάσεις του, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των δήμων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως αόριστους. Το ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων του 2009 για την κατασκευή των δύο ΧΥΤΑ δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, δεν αντιβαίνει τους νομοθετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι σύμφωνη με την ελληνική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας