ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Εκλεψαν το «Γυναικείο κεφάλι» του Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη.Τρία έργα αφαίρεσαν άγνωστοι που εισέβαλαν τα ξημερώματα από παράθυρο της πίσω πλευράς του κτιρίου

Στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα η Εθνική Πινακοθήκη που βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου 50, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.

Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν τρία έργα και φαίνεται ότι επιχείρησαν να πάρουν και ένα τέταρτο που βρέθηκε κάτω από τη θέση του αφημένο στο πάτωμα.

Το ένα από τα τρία έργα που εκλάπησαν είναι του Πάμπλο Πικάσο. Είχε δωρηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, ο οποίος το φιλοτέχνησε το 1939. Πρόκειται για το Γυναικείο κεφάλι, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40 εκατ. Το δεύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έργο Ολλανδού ζωγράφου και το τρίτο ένα σχέδιο, μικρότερης αξίας σε σύγκριση με τα άλλα δύο.

Οι άγνωστοι εισέβαλαν στο κτίριο παραβιάζοντας ένα παράθυρο στην πίσω πλευράς ενώ την ώρα που τρέπονταν σε φυγή σύμφωνα με πληροφορίες ο φύλακας είδε τον έναν από αυτούς χωρίς να προλάβει να κάνει κάτι.

Για τον εντοπισμό των δραστών διεξάγουν έρευνες οι αστυνομικοί, οι οποίοι βρήκαν και τέτερτο έργο στο δάπεδο της Πινακοθήκης το οποίο από ό,τι φαίνεται οι δράστες δεν κατάφεραν να το πάρουν μαζί τους.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα έργα που αφαιρέθηκαν και για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η διάρρηξη αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ώρες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.

Ένα σχόλιο και μια ερώτηση προς τον οποιοδήποτε μπορεί να απαντήσει.
Σε σπίτι φίλων που εχουν δυο σημαντικά έργα στην κατοχή τους υπάρχουν όλα τα συστήματα ασφαλείας, υπέρυθρες, κάγκελα ασφαλείας και συναγερμοί στα παράθυρα...Δεν τολμώ να πιστέψω πως στην Εθνική Πινακοθήκη μπορεί κάποιος να μπεί και με τόση ευκολία και να κλέψει σημαντικά έργα που στην παγκόσμια αγορά θα πουληθούν χρυσάφι...

Τέτοια ανοργανωσιά; Ακόμη και στον Πολιτισμό;;; Δεν μπορούμε επιτέλους να προστατέψουμε ούτε όσα έχουμε αποκτήσει με κόπο και χρήμα; Που θα πάει όλο αυτό αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση μπαχαλοποίησης των δομών λειτουργίας των υπηρεσιών της χώρας; Και μην απαντήσει κάποιος πως φταίει η ῾῾περιστολή δαπανών῾῾... Γιατί έργα προστασίας σίγουρα μπορούσαν να υπάρχουν και να είχαν γίνει λίγο καιρό πρίν.
Τότε που χρήματα υπήρχαν....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας