ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Μέτρα φωτιά και το 2012 - Μόνιμο το χαράτσι; - Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Blog.gr Facebook
Ολα εξαρτώνται από τις διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στις οποίες θα καταλήξουν οι
επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης», Χορστ Ράιχενμπαχ, που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» την πρόοδο των συμφωνηθέντων.
Πάντως η τρόικα βάζει στο «στόχαστρο» ληξιπρόθεσμα χρέη, μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και των φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ, ενώ δίνει σαφές περίγραμμα των ελέγχων που πρέπει να γίνουν.
Ειδικότερα, έως το τέλος του 2012 η τρόικα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να έχει καταστεί δυνατή η είσπραξη περίπου 1,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμές οφειλές, αλλά και να έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.000 έλεγχοι όσον αφορά στην απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.
«Αλλάξτε το φορολογικό σας σύστημα»
Στην έκθεση για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει ήδη αποστείλει η τρόικα στην κυβέρνηση υπογραμμίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι η επίτευξη των όποιων στόχων από μόνη της δεν μπορεί να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πλήρη αναδιοργάνωση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, όπως αυτό δρομολογείται ήδη πάντως μέσω του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση η τρόικα θέτει συγκεκριμένους δέκα «κανόνες» που πρέπει να τηρήσει έως το τέλος του 2012 το οικονομικό επιτελείο και οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:
1) Εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.
2) Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέχρι να «κλείσει» ο φετινός προϋπολογισμός και 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του επομένου έτους από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
3) Ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.
4) Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.
5) Είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα τρεις μήνες από τη βεβαίωση του φόρο.
6) Είσπραξη του 30% των φόρων και προστίμων, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.
7) Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν σε νεώτερες οφειλές ΦΠΑ.
8) Αύξηση κατά τουλάχιστον 7% του αριθμού των υπόχρεων που υπόκεινται στην καταβολή ΦΠΑ.
9) Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.
10) Να εισπραχθεί έως τα μέσα του επομένου έτους τουλάχιστον το 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και οι οποίες υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπει στα ταμεία του Δημοσίου φέτος.
Εκτός όμως από τις συγκεκριμένες δέκα «εντολές», στο πλαίσιο ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων από σίγουρες «πηγές», η τρόικα ζητεί ακόμη:
* Να γίνει μόνιμο το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
* Να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.
* Να υπάρξει και νέο «κύμα» καταργήσεων - περικοπών στις φοροαπαλλαγές, αφού υπάρχουν ακόμη 876 φορολογικές εκπτώσεις που «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό πάνω από 6,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον τόμο 545 σελίδων που τον συνοδεύει.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, σχεδιάζουν ήδη να περιορίσουν ακόμη περισσότερο όλες τις εκπτώσεις οικογενειακών δαπανών, που «κοστίζουν» 1,8 δισ. ευρώ και αφορούν σε ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια, δίδακτρα, στεγαστικά δάνεια κ.λπ., αλλά και να περικόψουν τις εκπτώσεις για μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.
Πως θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις
Το θέμα της τόνωσης των επιχειρήσεων τίθεται τελευταία ως προτεραιότητα και από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, στην έκθεση που έχουν συντάξει τα στελέχη της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει:
* Να προχωρήσει στην κατάρτιση συγκεκριμένου προγράμματος για την αποπληρωμή των περίπου 6,5 δισ. ευρώ που οφείλει το ελληνικό δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.
* Να προχωρήσει σε αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος ώστε να επιστρέφονται στην ώρα τους τα χρήματα από τον εξαγωγικό ΦΠΑ.
* Να επιδιώξει ώστε όλα τα υπουργεία να συντάξουν ειδικά προγράμματα αποπληρωμής οφειλετών, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουν πλήρως μέχρι και τον Απρίλιο του 2012 μη δημιουργώντας νέα ανοίγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας