ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τρόικα: Πρώτα τα μέτρα, μετά η νέα βοήθεια .

         Σημειώνεται πρόοδος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI), ωστόσο δεν είναι εγγυημένος ούτε ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμφωνίας, ούτε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των τραπεζών, δήλωσε στο Reuters, υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της νέας δανειακής σύμβασης, που θα περιλαμβάνει και το PSI, πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όποτε το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε ομόλογα που λήγουν.
         Οι επιθεωρητές της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και μία περίπου εβδομάδα και διεξάγουν συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη νέα δανειακή σύμβαση και το σχέδιο περικοπής του δημοσίου χρέους. Ο κύκλος των επαφών τους αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
         Στόχος της τρόικας είναι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο δάνειο να ολοκληρωθούν κατά την διάρκεια της επόμενης επίσκεψής τους που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα έχει θέσει και η ελληνική κυβέρνηση.
         Το θέμα με το PSI είναι ποια μορφή θα λάβει τελικά, το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο θα κρίνει και την επιτυχία του προγράμματος.
         "Οι εν εξελίξει συζητήσεις (για το PSI) είναι εποικοδομητικές, είναι χρήσιμες, αλλά σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το αποτέλεσμα", δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να μην κατονομαστεί.
         Η επίτευξη συμφωνίας με τις τράπεζες για την ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 206 δις ευρώ με νέα ομόλογα αξίας 70 δισ. ευρώ και 30 δις ευρώ σε μετρητά είναι κρίσιμης σημασίας για την μείωση του χρέους της χώρας, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ περίπου, το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. Στόχος του PSI είναι το χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και η χώρα να εξοικονομεί ετησίως περίπου 5 δις ευρώ από την εξυπηρέτησή του.
         Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα θέματα, όπως το καθεστώς που θα απολαμβάνουν οι τράπεζες, το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα, καθώς και οι εξασφαλίσεις που θα προσφέρει ο επίσημος τομέας.
         Η αποτυχία του προγράμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη την ευρωζώνη.
         Ερωτηθείς για το αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για την Ελλάδα, το στέλεχος είπε:"Στόχος μας παραμένει το πρόγραμμα να έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει εγγύηση ότι η ανταλλαγή θα είναι εθελοντική θα σας πω «Φυσικά, τίποτα δεν είναι εγγυημένο».
         Ο Τσάρος Νταλάρα, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το PSI δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν τελικά να επιτύχουν ισότιμη μεταχείριση με τον επίσημο τομέα, δηλαδή τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
        Ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό αποτελεί νέο στοιχείο και επ' αυτού δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία.
         "Υπάρχουν διάφορες ιδέες που κυκλοφορούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση", δήλωσε το στέλεχος.
         Στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα προσδοκά να λάβει 90 δισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους, εκ των οποίων 30 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα 30 δισ. ως κίνητρο προς τους ομολογιούχους για την συμμετοχή τους στο PSI, καθώς και κεφάλαια για την αποπληρωμή χρέους που λήγει.
         Πάντως ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το συγκεκριμένο ποσό και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να μην θεωρεί δεδομένη τη νέα βοήθεια.
        "Τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα είναι πρόθυμα να δώσουν στην Ελλάδα το τεράστιο αυτό ποσό που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. ευρώ, χωρίς πρώτα να έχουν πειστεί ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο", είπε. "Είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να το κατανοήσουν αυτό".      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας