ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Παράνοια ΔΝΤ: Ζητούν πλεόνασμα 5% το 2014 & νέα μέτρα 29 δισ.ευρώ!

Καλύτερα να μας πτωχεύσουν από τώρα, παρά να μας ζητάνε αυτό που ζητει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την δανειοδότηση με 2,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της 6ης δόσης: Πρωτογενή πλεονάσματα 5% το 2014 και εφεξής και πρόσθετα μέτρα την περίοδο 2013-2014, ύψους 29 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και την περικοπή συντάξεων, οι οποίες θα είναι στα επίπεδα των 400 ευρώ κατά μέσο όρο περίπου!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επανακαθορισθεί και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες προσαρμογής για πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ (!) για το 2014 (έναντι πρόβλεψης 2,8% ως τώρα) με την προσδοκία ότι το πλεόνασμα αυτό δεν θα πέσει κάτω από το 4% έως το 2020! Τρελό;

Για το 2012-13, οι συμφωνημένοι στόχοι του προγράμματος θα διατηρηθούν. Ωστόσο απαιτείται σημαντική προσπάθεια από φέτος κιόλας: μέτρα 8% του ΑΕΠ για τους στόχους της διετίας 2011-12 (περίπου 16 δισ. ευρώ) και επιπλέον 6% του ΑΕΠ (άλλα 13 δισ. ευρώ) για την διετία 2013-14, ώστε να επιτευχθεί τότε πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ. Το οποίο το 2011 θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ! Πως με συνθήκες απόλυτης ύφεσης θα φτάσουμε σε επίπεδα που ουδέποτε είχαμε φτάσει, αυτό δεν το λένε οι "φωστήρες" του ΔΝΤ

Ποια είναι τα νέα μέτρα του 2011-2012; Η έκθεση περιγράφει τους βασικούς άξονες και από πού θα εξοικονομηθούν τα ποσά:
-    επιπλέον έσοδα 2 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 8 δισ. το 2012, κυρίως από περικοπές φοροαπαλλαγών και περίπου 4 δισ. ως το 2012 από το τέλος ακινήτων της ΔΕΗ (ειδικός φόρος στα ακίνητα).
-    συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ από περικοπή δαπανών συντάξεων (pension spendings) με το βάρος να πέφτει κατά τα 3.4 στις κύριες συντάξεις και δευτερευόντως στις επικουρικές.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, με ύφεση 6% το 2011 και 3% 2012 και την ανεργία στο 17% φέτος και στο 19% το 2012!

Στην αγορά εργασίας προβλέπεται επανεξέταση των παραμέτρων του εργασιακού. Πριν το τέλος του έτους, οι αρχές προτίθενται να ανοίξουν διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εθνική συλλογική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφεται από τα κύρια συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών, αντιπροσωπεύει ένα «πάτωμα» και μια «άγκυρα» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) για τις μισθολογικές συμβάσεις σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συντάκτες της έκθεσης-πλαίσιο τονίζουν ότι «ενώ η διατήρηση ενός ελαχίστου μισθού και βασικών όρων ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους είναι υψίστης σημασίας, το επίπεδο του κατώτατου μισθού -που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια και είναι σχετικά υψηλό- θα πρέπει να επανεξεταστεί». Δηλαδή όποιος παίρνει στην Ελλάδα κατώτατο μισθό "έχει αυξήσει ραγδαία το εισόδημά του"! Και με αυτά τα μυαλά, θέλουν να βάλουν την οικονομία της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης!

Οι συντάκτες της έκθεσης όμως τονίζουν πως απαιτείται να επιτευχθεί συμφωνία και με τους κατόχους ομολόγων για το νέο PSI. Όπως τονίζουν «η προηγούμενη συμφωνία της 21ης Ιουλίου δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει». Ήδη οι εξελίξεις όμως τους διαψεύδουν, όπως έχουν διαψεύσει και όλες τις ρποβλέψεις τους μέχρι τώρα Το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 187% του ΑΕΠ το 2013 και να μειωθεί σε 152% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.  Το αμιγώς εξωτερικό χρέος αναμένεται να κορυφωθεί σε 128% του ΑΕΠ το 2012 και να πέσει στο 96% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όπως τονίζεται, με σχεδόν καθολική συμμετοχή των ιδιωτών σε μια ανταλλαγή χρέους με στόχο το 50%, με ένα «χαμηλό» κουπόνι των νέων ομολόγων και με στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιτόκιο της τάξης του 4% τοις εκατό, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει σε 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (το μέγιστο επίπεδο που κρίνεται βιώσιμο για την πρόσβαση της χώρας στην αγορά ομολόγων).

Ωστόσο, αν είναι πιο μικρή η συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους σε καθαρά εθελοντική βάση, το χρέος θα μπορούσε να «κολλήσει» στο 145% του ΑΕΠ το 2020. Για το αν δεν υπάρξει PSI, όπως φαίνεται ήδη ότι θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Έτσι η εξασφάλιση μιας βιώσιμης κατάστασης στο χρέος, θα εξαρτηθεί από το αν οι διαπραγματεύσεις PSI πετύχουν το στόχο για απομείωση 100 δισ. του χρέους, εφόσον υπάρξει καθολική συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας