ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Μπροστά στην 11η Σεπτεμβρίου - 10 χρόνια μετά


Η επέτειος που άλλαξε του ρου της ιστορίας οδηγεί σε πλήθος από αναλύσεις και εκτιμήσεις.
Η 11 Σεπτεμβρίου 2011 είναι η πρώτη επέτειος στην οποία ο Μπιν Λάντεν είναι νεκρός. Τι έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού η ''τρομοκρατική επίθεση''έδωσε το έναυσμα της Νέας Εποχής; Όπου Νέα Εποχή σημαίνει πολύ απλά, περιορισμός των ελευθεριών του ατόμου...

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει τη δική του τεκμηριωμένη απάντηση. Ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ σε έκθεσή του με αφορμή την τραγική επέτειο αναφέρει ότι έγιναν αμέτρητα εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

«Οι μέθοδοι και οι πρακτικές που εφαρμόσθηκαν για τον “παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση αμέτρητων εγκλημάτων εναντίον αθώων και την πλήρη καταρράκωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Επίτροπος, αφού χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη, επικρίνει έντονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που όπως επισημαίνει συνεργάσθηκαν ενεργά και μυστικά με την CIA σε επιχειρήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι οποίες ήταν αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών νομικών συστημάτων.
Ο Επίτροπος κατηγορεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι συνεργάσθηκαν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε μία γιγαντιαία επιχείρηση παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία, μέσω μυστικών πτήσεων στην Ευρώπη, χωρίς κανένα σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των δήθεν υπόπτων. Ο Χάμαρμπεργκ αναφέρει ότι η όλη επιχείρηση συνεργασίας ΗΠΑ - ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, για την παράδοση, κράτηση, μεταγωγή και ανάκριση σε μυστικά κέντρα δήθεν υπόπτων για τρομοκρατική δράση, οδήγησε σε αθρόες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Στο σχετικό του σημείωμα, ο Επίτροπος Χάμαρμπεργκ αναφέρει ακόμη ότι:

- Από τον Οκτώβριο του 2001, όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη συναίνεσαν στο σχέδιο της CIA, να πραγματοποιούν τα αεροσκάφη της, μυστικές υπερπτήσεις και μεταγωγές κρατουμένων, από ευρωπαϊκές χώρες στο Γκουαντάναμο ή άλλα κέντρα κράτησης, καθώς και προσγειώσεις και απογειώσεις από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

- Πολλά ευρωπαϊκά κράτη-μη μέλη του ΝΑΤΟ, υπέγραψαν μυστικές συμφωνίες με την CIA, για την πραγματοποίηση αυτών των επιχειρήσεων.

- Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει ρίξει, μέχρι σήμερα, φως σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες των μυστικών της υπηρεσιών και την συνεργασία τους με την CIΑ, αλλά, αντίθετα έγιναν προσπάθειες για την πλήρη συγκάλυψη αυτών των δραστηριοτήτων.

Η Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001, έμελλε να καταγραφεί πάντως, με αίμα αθώων στην ιστορία ως η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο και στις ώρες της "φιλοξένησε" την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια μέχρι σήμερα.

Ιστορικό
Μια ομάδα άριστα εκπαιδευμένων τρομοκρατών, εκτελώντας ένα σχέδιο που είχε ως βασικό στόχο την πρόκληση χάους και τρόμου σε όλη την υφήλιο, χτύπησε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμβολο της αμερικανικής ισχύος και το Πεντάγωνο στέλνοντας στον θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπους.Η είδηση της συντριβής ενός Boeing 767-223, που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές πάνω στον Βόρειο Πύργο του WTC στις 8:46 π.μ (15:46 ώρα Ελλάδος), παγώνει τον πλανήτη.
Λίγο αργότερα, στις 9:02 π.μ (16:02 ώρα Ελλάδος), παρακολουθούμε σε απευθείας μετάδοση τη συντριβή ενός Boieng 767-222 στον Νότιο Πύργο, καθώς τα περισσότερα κανάλια έχουν διακόψει για να μεταδώσουν την πρώτη επίθεση.
Ένα ακόμα αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο, ενώ ένα τέταρτο αεροσκάφος (που πιθανότατα κατευθυνόταν προς τον Λευκό Οίκο) συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια.Στη Νέα Υόρκη, εκτυλίσσονται σκηνές τρόμου και ιστορίες φρίκης με πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι, ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα των Δίδυμων Πύργων και ηρωικούς πυροσβέστες να προσπαθούν να σώσουν όποιον προλάβουν σε μια κόλαση φωτιάς και σκόνης.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές, η ανθρωπότητα σοκάρεται από το μέγεθος της θυσίας και της καταστροφής και παρακολουθεί τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις. Τα πάντα γύρω τους καταστρέφονται (μαζί και η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Νικολάου).
Είναι προφανές, ότι ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας καταγράφουν τον πόνο, την οργή αλλά και την ανησυχία για το μέλλον.


Η εποχή του φόβου
Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σηματοδότησε την ανατολή της εποχής του τρόμου και του πολέμου δίχως τέλος.
Οι ΗΠΑ στο πρόσωπο του Οσάμα μπιν Λάντεν βρήκαν το αντίπαλο δέος που είχε εκλείψει για μια δεκαετία με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μία από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν μετά την αποφράδα ημέρα, ήταν ότι η 11η Σεπτεμβρίου έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να χτυπούν όπου θέλουν στον πλανήτη στο όνομα του “πολέμου κατά της τρομοκρατίας” και επομένως το ποιος βρίσκεται πίσω από το χτύπημα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

Λίγες μέρες αφού ακούστηκε στις τρομαγμένες χώρες της Δύσης το “είμαστε όλοι Αμερικάνοι” (στην Ελλάδα όχι και τόσο δυνατά), ο Τζορτζ Μπους κήρυσσε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έλεγε το περίφημο “ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας”.

Ακολούθησε η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και στο Ιράκ (2003) και ο κατάλογος των νεκρών από την 11η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα συνεχώς διευρύνεται.


Κανείς ασφαλής, ποτέ και πουθενά

Το χτύπημα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχε πολλαπλές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο.
Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, η οικονομική καταστροφή ήταν ανυπολόγιστη και οι συνέπειες του χτυπήματος στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία οδυνηρές και μακροχρόνιες.
Αυτό που κυρίως όμως άλλαξε ήταν το ότι οι επιθέσεις αποτέλεσαν το πρελούδιο για την είσοδο μας στην εποχή του τρόμου και της ανασφάλειας.

Τα πάντα έγιναν πιο σκοτεινά, όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στην τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, ενώ στην ανθρωπότητα εκτός από τον μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν συστηνόταν και το δίκτυο Al Jazeera, το οποίο μετά τις επιθέσεις γιγαντώθηκε.

Το αίσθημα ασφάλειας που παρείχαν οι μεγαλουπόλεις της Δύσης, κατέρρευσε μαζί με τους Δίδυμους Πύργους και οι άνθρωποι ατένιζαν ένα μέλλον μαύρο, ζώντας σε κοινωνίες που τους έδιναν έναν ακόμη λόγο να φοβούνται.

Οι ΗΠΑ αποτίουν σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της 11ης Σεπτέμβρίου, στο “Σημείο Μηδέν”, την ώρα που οι στρατιώτες τους εξακολουθούν να σκοτώνουν και να σκοτώνονται σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Δέκα χρόνια μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις η ανθρωπότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της τρομοκρατίας και μπορεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν να είναι νεκρός, ωστόσο στη θέση του άφησε ένα φάντασμα που διψά για νέα θύματα και το οποίο θα μπορούν να επικαλούνται οι ισχυροί του πλανήτη για να προωθούν και να εδραιώνουν με τα όπλα τα συμφέροντά τους.

Η 11η Σεπτεμβρίου επηρέασε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων όχι μόνο τη στιγμή που συνέβη αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν και γι' αυτό είναι μια ημέρα που κανένας Αμερικανός, μη Αμερικανός, φιλοαμερικανός ή αντιαμερικανός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας