ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κινδυνεύουν με μείωση έως και 60% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

 

04/03/2012, Τομέας:ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Blog.gr Facebook

Η απροθυμία των εργοδοτών τινάζει στον «αέρα» την
προσπάθεια για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων έως τα μέσα Μαΐου, και εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα «καταρρεύσουν» στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως ορίζεται στο νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με το «Το Βήμα της Κυριακής», οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο επιχειρηματίες - μέλη των ομοσπονδιών απειλούν με αποχώρηση, προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στις κλαδικές συμβάσεις, επιλέγοντας επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Εφόσον, δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με το κατώτατο όριο των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μείωση που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50% ή 60%.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι κλαδικές συμβάσεις που θα υπογραφούν έως τις 14 Μαΐου θα ισχύσουν αντί των κατώτερων κλαδικών αμοιβών και των τεσσάρων επιδομάτων (τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών, επικινδυνότητας) που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προέτρεψε εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις υφιστάμενες αμοιβές.

Η ΓΣΕΕ προέτρεψε τις Ομοσπονδίες - μέλη της να προχωρήσουν σε κλαδικές συμβάσεις «ακόμη και με το πιστόλι στον κρόταφο», γιατί αυτό θα είναι προτιμότερο από αυτό που θα προκύψει μετά την 14η Μαΐου.

Ωστόσο, παρ' ότι σε επίπεδο ηγεσίας, οι εργοδοτικοί φορείς επιθυμούν την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων αντιδρούν και προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Επιχειρηματίες που θα αποχωρήσουν από τις ομοσπονδίες δεν θα δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη σύμβαση, ως εκ τούτου θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσαρμογή των αμοιβών στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας