ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Ως πότε θα πληρώνουμε τους επίορκους του δημοσίου;
Share
Φωτο: "Έθνος"
Και ύστερα μας φταίνε οι ξένοι, οι δανειστές, οι Ελοχίμ, αυτοί που μας ψεκάζουν και όλοι οι εχθροί της Ελλάδας και δε φταίμε εμείς οι ίδιοι.
Η αποκάλυψη της λίστας 1.301 ονομάτων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων από το «Έθνος της Κυριακής» είναι η επιτομή του τι συμβαίνει στη χώρα και παλαιότερα αλλά και τώρα. Δείχνει γιατί οι τροϊκανοί κάνουν ότι θέλουν και δεν ακούνε ούτε την κραυγή της κοινωνίας, ούτε κανέναν άλλο.
Και επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε τόσο καιρό. Ένα διαλυμένο κράτος επί χρόνια είναι αυτό που ευθύνεται για το γεγονός ότι έχουμε φάει στα μούτρα τόσα μέτρα και τόση λιτότητα. Σε αγαστή συνεργασία φυσικά με τους πολιτικούς που ποτέ δε θέλουν να σπάσουν αυγά και να χτυπήσουν την «ιερή αγελάδα», τον δημόσιο τομέα.


Όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτες υποθέσεις που σου σηκώνεται η τρίχα. Τα 1.301 ονόματα των υπαλλήλων βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες, κι όμως συνεχίζουν είτε να εργάζονται στο δημόσιο είτε να πληρώνονται κανονικά και να πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Κατηγορούμενοι για βιασμούς, για ληστείες, για αποπλάνηση ανηλίκων, για πορνογραφία, για φακελάκια ή για παθητική δωροδοκία, κι όμως συνεχίζουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Είτε γιατί κανείς δεν τους διώχνει είτε γιατί παίρνει χρόνια να περάσουν από τα πειθαρχικά συμβούλια. Σύμφωνα με το «Έθνος», στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2012.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Είναι τέτοιο το χάος που επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο, που ανάγκασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοινοποιούνται στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια. Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.

Το πολυδαίδαλο πειθαρχικό σύστημα που επικρατεί στο Δημόσιο, η άρνηση των δικαστικών λειτουργών να συμμετάσχουν στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών, καθώς και η πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών επιτείνουν το χάος στην άσκηση της πειθαρχικής ευθύνης. Η επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας που επιθυμεί η κυβέρνηση θα προέλθει από τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και από έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ο οποίος δεν θα επιτρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπως να «θάβονται» οι αποφάσεις των δικαστηρίων από τα πειθαρχικά συμβούλια, ή να υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις από τα υπηρεσιακά συμβούλια την ίδια στιγμή που τα δικαστήρια έχουν εκδώσει καταδικαστικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται οι 1.301 υπάλληλοι είναι σοβαρά και αφορούν υποθέσεις παράβασης καθήκοντος μέχρι πλαστογραφίες, παθητική δωροδοκία αλλά και ανθρωποκτονίες. Η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί και του αριθμού των υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κατηγορηθεί εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα για παραπάνω από ένα αδικήματα. Σύμφωνα με τη λίστα των επίορκων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεγαλύτερη ομάδα υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, νομαρχίες, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις), όπου ο αριθμός των υπαλλήλων που διώκονται από το 2007 μέχρι το 2012 αγγίζει τους 619, που αντιστοιχεί στο 47% των περιπτώσεων.

Σωρεία υποθέσεων αφορούν υπαλλήλους πολεοδομιών, ενώ τα σοβαρότερα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε υπαλλήλους της συγκεκριμένης κατηγορίας αφορούν ληστεία κατά συναυτουργία, καλλιέργεια κάνναβης κατ’ επάγγελμα, υπεξαιρέσεις ποσών άνω των 73.000 ευρώ και κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Σε 9 υποθέσεις έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, και απιστία για ζημιά άνω των 150.000 ευρώ.

Ακολουθούν οι 134 υπάλληλοι των νοσοκομείων που τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί (62) είναι γιατροί. Η πλειονότητα των υποθέσεων αφορά δωροδοκίες, παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Από το σύνολο των 15 υπουργείων καθώς και από τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις ο αριθμός των υπαλλήλων στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις φτάνει τους 283. Ο μεγαλύτερος αριθμός ποινικών διώξεων έχει ασκηθεί σε 128 εφοριακούς, τελωνειακούς καθώς και υπάλληλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι κατηγορίες για τις οποίες ασκήθηκαν διώξεις σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αφορούν υποθέσεις εκβιασμών, παθητικής δωροδοκίας 73.000-150.000 ευρώ, μέχρι και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.

Δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση εχεμύθειας.
Στο υπουργείο Παιδείας έχουν καταγραφεί 67 περιπτώσεις επίορκων, εκ των οποίων οι 56 αφορούν εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

Σε πρόσφατη υπόθεση του 2012 έχει κατηγορηθεί δάσκαλος για συμμετοχή σε ληστεία, ενώ δύο συνάδελφοί του για κατάχρηση ανηλίκων για ασέλγεια κατά συρροήν. Από τα υπουργεία καταγράφονται 9 περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 17 στο υπουργείο Ανάπτυξης, 19 στο υπουργείο Δικαιοσύνης, 3 στο υπουργείο Εσωτερικών, 9 στο υπουργείο Μεταφορών, 5 στο υπουργείο Πολιτισμού και 3 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) έχουν πραγματοποιηθεί ποινικές διώξεις σε 66 υπαλλήλους οι οποίοι κατηγορούνται κυρίως για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν παραπεμφθεί για απιστία περί την υπηρεσία που αφορά ποσό πάνω από 176.000 ευρώ για υπόθεση που έχει διαπιστωθεί το 2008.
Αυτά τα ωραία βλέπει ο Τόμσεν και κάνει πάρτι στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας