ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μάχη επιβίωσης δίνει ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία

Ένα στα πέντε δημόσια νοσοκομεία της χώρας δίνει μάχη να κρατηθεί στο ΕΣΥ. Η συγκράτηση των δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση εξετάσεων, χειρουργείων και νοσηλειών στο... ΕΣΥ αποδεικνύεται μια πολύ δύσκολη εξίσωση για αρκετούς αξιωματούχους της υγείας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι δυσοίωνα σε ό,τι αφορά την επιβίωση αρκετών δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το ερχόμενο έτος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε… «μαυρογιαλούρικα» νοσοκομεία, που παραπέμπουν στον δημοφιλή κινηματογραφικό πολιτικό Μαυρογιαλούρο και τα προεκλογικά αλλά όχι αναγκαία έργα που τον χαρακτήριζαν.

«Ο δικός μου προσανατολισμός, σε αντίθεση με αυτόν που είχαν άλλοι συνάδελφοι στο παρελθόν, ήτανε να συγκρατήσω τις δαπάνες αλλά και να προσπαθήσω να κρατήσω τα νοσοκομεία ανοιχτά. Δεν ήτανε ο στόχος μου να κάνω "μαυρογιαλούρικα" νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα –διότι έχει γεμίσει η Ελλάδα υποδομές Υγείας αλλά δεν έχει το προσωπικό να τους καλύψει…» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για τον τιτάνιο αγώνα που δίνει το υπουργείο να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ.

Οι δύο βασικές παράμετροι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αρμοδίων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των νοσοκομείων είναι οι δαπάνες και η πληρότητα του νοσοκομείου, ενώ κατά περίπτωση συνυπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πχ νησιά, δυσπρόσιτες περιοχές κα.

Έτσι, από την ανάλυση των στοιχείων του ESYnet προκύπτει ότι τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης – περιλαμβάνει 15 νοσοκομεία, της Θεσσαλονίκης αλλά και του Κιλκίς, της Δράμας, της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης κα.- είχαν το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης πανελλαδικά: το 2011 έκλεισε με πληρότητα κλινών 63%.

Την ίδια στιγμή, όμως μόνο πέντε εξ αυτών πέτυχαν να μειώσουν τις δαπάνες τους: πρόκειται για το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Σερρών, Γουμένισσας, Κομοτηνής.

Στην Κρήτη, όπου βρίσκονται δέκα νοσοκομεία και 15 Κέντρα Υγείας της 7η ΥΠΕ, καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση στις επισκέψεις πολιτών στα Κέντρα Υγείας, της τάξεως του 19%. Την ίδια στιγμή, σε όλα τα ΚΥ της χώρας υπάρχει αύξηση των επισκέψεων, από 10% έως 46%.

Μάλιστα, το… top 10 των Κέντρων Υγείας με τις περισσότερες επισκέψεις για το 2011 περιλαμβάνει τα ΚΥ Αιτωλικού, Διαβατών, Ορεστιάδας, Μαδύτου, Φαρσάλων, Αμφιλοχίας, Περάματος, Ελασσόνας και Αρχαγγέλου Ρόδου.

Εκτός αρνητικής λίστας βρίσκονται επίσης και τα νοσοκομεία που σημείωσαν αριθμό –ρεκόρ στον αριθμό των επισκέψεων από πολίτες στο πλαίσιο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων.

Πρώτο πανελλαδικά με 177.000 επισκέψεις για το 2011 βρίσκεται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και ακολουθεί το Ιπποκράτειο επίσης στην ίδια πόλη, με 170.000 επισκέψεις ασθενών. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ακόμη ένα νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, το Παπανικολάου, με 118.000 επισκέψεις.

Ακολουθούν το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, το Βενιζέλειο Ηρακλείου, το Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ευαγγελισμός, και το ΑΧΕΠΑ.
onlarissa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας