ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ήταν 1η του Απρίλη… ΖΗΤΩ Η ΕΟΚΑ

 

i
Rate This
Quantcast

57 χρόνια.

Ήταν 1η του Απρίλη του 1955. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

Ο ηγέτης, Γεώργιος Γρίβας Διγενής.

Και ο πρώτος νεκρός του αγώνα, ο Μόδεστος Παντελή, που έπαθε ηλεκτροπληξία, προσπαθώντας να κόψει ηλεκτροφόρα σύρματα.

Η προκήρυξη, η «κόλαση» για τους Βρετανούς αποικιοκράτες.

Τα Σεπτεμβριανά με τους 20 νεκρούς Έλληνες, που οργάνωσαν Βρετανοί και Τούρκοι, για να τρομάξει ο Ελληνισμός. Οι θυσίες στον βωμό της λευτεριάς… Αυξεντίου, Καραολής, Παλληκαρίδης και πολλοί άλλοι. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Παραθέτουμε την τόσο επίκαιρη σήμερα πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ

«Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο, το οποίον μας κατέλιπον οι πρόγονοί μας ως ιεράν παρακαταθήκην “Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ”.

Αδελφοί Κύπριοι,

Από τα βάθη των αιώνων, μας ατενίζουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι ελάμπρυναν την Ελληνικήν ιστορίαν διά να διατηρήσουν την ελευθερίαν των, οι Μαραθωνομάχοι, οι Σαλαμινομάχοι, οι τριακόσιοι του Λεωνίδα και οι νεώτεροι του Αλβανικού έπους.

Μας ατενίζουν οι αγωνισταί του ’21, οι οποίοι μας εδίδαξαν, ότι η απελευθέρωσις από τον ζυγόν δυνάστου αποκτάται πάντοτε με το ΑΙΜΑ. Μας ατενίζει, ακόμη, σύμπας ο Ελληνισμός, ο οποίος μας παρακολουθεί με αγωνίαν, αλλά και με εθνικήν υπερηφάνειαν.

Ας απαντήσωμεν με έργα, ότι θα γίνωμεν “πολλώ κάρρονες” τούτων.

Είναι καιρός να δείξωμεν εις τον κόσμον, ότι εάν η διεθνής διπλωματία είναι ΑΔΙΚΟΣ και εν πολλοίς ΑΝΑΝΔΡΟΣ, η Κυπριακή ψυχή είναι γενναία.

Εάν οι δυνάσται μας δεν θέλουν να αποδώσουν την λευτεριά μας, μπορούμε να την διεκδικήσουμε με τα ίδια μας τα ΧΕΡΙΑ και με το ΑΙΜΑ μας.

Ο αγών θα είναι σκληρός.

Ο δυνάστης διαθέτει τα μέσα και τον αριθμόν. Ημείς διαθέτομεν την ΨΥΧΗΝ. Έχομεν και το ΔΙΚΑΙΟΝ με το μέρος μας. Γι’ αυτό και θα ΝΙΚΗΣΩΜΕΝ

Έλληνες,

Όπου και αν ευρίσκεσθε, ακούσατε την φωνή μας.

Εμπρός! Όλοι μαζί για την λευτεριά της Κύπρου μας.

Ε.Ο.Κ.Α.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας