ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

«Kανόνι» αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού

Σε κατάρρευση περιήλθε η αμερικανική χρηματοπιστωτική εταιρεία MF Global εξαιτίας των ριψοκίνδυνων θέσεων που έλαβε έναντι ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και υπέβαλε την Δευτέρα αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την έβδομη μεγαλύτερη χρεοκοπία επιχείρησης με βάση το ενεργητικό στις ΗΠΑ και για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Παράγοντες της αγοράς δήλωσαν τις τεράστιες επιπτώσεις από το «κανόνι» της MF Global, στην οποία απασχολούνταν 2.870 εργαζόμενοι, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή της Lehman και πιθανότατα θα περιορισθεί.

Η εφημερίδα «Financial Times» σημειώνει ότι η χρεοκοπία της προκάλεσε αναταραχή στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, καθώς η MF ήταν ο μεγαλύτερος εκκαθαριστής στην αγορά αυτή, αλλά προσθέτει ότι είναι περιορισμένες οι ενδείξεις προβλημάτων ρευστότητας.

Την εταιρεία διοικούσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Τζον Κορζάιν, ο οποίος είχε διατελέσει και κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι.

Ο Κορζάιν προσπαθούσε να μετατρέψει την MF Global, η οποία έχει ιστορία 200 ετών, σε μια μικρή Goldman Sachs, παίρνοντας ριψοκίνδυνες θέσεις.

Η κατάρρευση της εταιρείας ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, Standard & Poor's και Fitch την υποβάθμισαν σε μη διαβαθμισμένη κατηγορία (σκουπίδι), θεωρώντας ότι είχε λάβει υπερβολικό κίνδυνο με τις θέσεις της ύψους 6,3 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Οι μετοχές της εταιρείας αμέσως αμέσως σημέιωσαν τραγική πτώση και η εταιρεία αναζήτησε αγοραστή, αλλά η προσπάθεια εξαγοράς της απέτυχε.

Η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την MF να αποκαλύψει τις θέσεις τις σε ομόλογα και, όπως προέκυψε, αυτές αφορούσαν μεταξύ άλλων σε κρατικά ομόλογα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας