ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού από τα διεθνή ΜΜΕ

Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ αφιερώνουν και σήμερα την προσοχή τους στον Λουκά Παπαδήμο, παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και το βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού.

«Ο Παπαδήμος θα ηγηθεί του ελληνικού συνασπισμού για την κρίση» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που σημειώνει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

«Έχει τη φήμη ότι είναι ήρεμος σε μία στιγμή που το έθνος φωνάζει για σταθερότητα» σχολιάζει το πρακτορείο και φιλοξενεί δηλώσεις χρηματιστή ο οποίος αναφέρει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική αλλά γνωρίζει τι πρέπει να γίνει.


Στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του BBC βρίσκεται η επιλογή του νέου πρωθυπουργού, οι δηλώσεις του και οι τελευταίες εξελίξεις.

«Αναφορές κάνουν λόγο ότι ο κ. Παπαδήμος διαπραγματευόταν μία μεγαλύτερη θητεία στο αξίωμα από τις 100 ημέρες που αρχικά είχε προβλεφθεί πριν από τις πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Σε αντάλλαγμα οι αναφορές κάνουν λόγο ότι δέχθηκε ο παρών υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος να παραμείνει στην θέση του» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

«Ο Παπαδήμος θα ηγηθεί της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας» είναι ο τίτλος που επέλεξε το αμερικανικό δίκτυοCNN, το οποίο παρουσιάζει ένα σύντομο βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού.

Παράλληλα αναφέρεται και στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ που προειδοποίησε ότι μπορεί η παγκόσμια οικονομία να περάσει μία «χαμένη δεκαετία».

«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη να ηγηθεί μίας κυβέρνησης ενότητας με την αποστολή να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της χώρας» σημειώνει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, που φιλοξενεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα στην πρώτη θέση της επικαιρότητας.

«Αλλά η κυβέρνηση του Παπαδήμου αντιμετωπίζει την πρόκληση να ισορροπήσει την ανάγκη για διεθνή κεφάλαια διάσωσης με τα παράπονα του ελληνικού πληθυσμού που ήδη αισθάνεται τον πόνο από αρκετούς γύρους περικοπών, οι οποίες ζητήθηκαν από τους δανειστές ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης» υπογραμμίζει το Al Jazeera.

«Ο νέος Έλληνας επικεφαλής πηγαίνει από το Χάρβαρντ στην ρήξη» γράφει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg για την επιλογή του νέου πρωθυπουργού.

Στο δημοσίευμα υπάρχουν δηλώσεις οικονομολόγων και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην χρονική στιγμή που αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος.

«Ο Παπαδήμος, 64 ετών, θα αναλάβει το αξίωμα μετά από μία εβδομάδα κατά την οποία Γερμανία και Γαλλία προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι θα κόψουν την βοήθεια προς την χώρα έως ότου υπογράψει το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου».

«Ο νηφάλιος υπολογιστής της Αθήνας» είναι ο τίτλος – σχόλιο του πρώτου θέματος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την επιλογή Παπαδήμου.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Τώρα στέκεται πριν από το δυσκολότερο το έργο του:

Δεδομένου ότι ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης έχει να κρατήσει την Ελλάδα από την κατάρρευση» αναφέρει το Spiegel που χαρακτηρίζει τον νέο πρωθυπουργό τεχνοκράτη, πραγματιστή και «αριθμομηχανή».

Αυτή η τελευταία ιδιότητα μπορεί να χρειαστεί στον Λουκά Παπαδήμο, ως επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει την Ελλάδα από την σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της, αναφέρει το περιοδικό.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της η εφημερίδα New York Times σημειώνει ότι μετά από μέρες έντονων διαβουλεύσεων η Ελλάδα διαλέγει τον νέο πρωθυπουργό.

«Ο κ. Παπαδήμος θεωρείται ότι είναι έξω από τα παλιά δίκτυα της ελληνικής πολιτικής- ένας τεχνοκράτης που ενδεχομένως να είναι σε θέση να βάλει την Ελλάδα σε ένα νέο μονοπάτι» γράφει η εφημερίδα.

«Λουκάς Παπαδήμος, ένας υποστηρικτής της λιτότητας στα ηνία της Ελλάδας» τιτλοφορεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που υποστηρίζει ότι το προφίλ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού -έμπειρου οικονομολόγου- θα καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες και τους οικονομικούς κύκλους.

Η εφημερίδα δίνει τα βιογραφικά στοιχεία του κ. Παπαδήμου, ενώ στην απογευματινή έντυπη έκδοσή της, ο ανταποκριτής της από την Αθήνα μιλάει για το «κωμειδύλλιο της συγκρότησης της ελληνικής κυβέρνησης».

Για δεύτερη μέρα η βρετανική εφημερίδα Guardian στην ηλεκτρονική σελίδα της καλύπτει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την επιλογή Παπαδήμου, ενώ δημοσιεύει λεπτομερές βιογραφικό του νέου πρωθυπουργού.

Η γαλλική εφημερίδα Liberation αναφέρεται στις πρώτες δηλώσεις του κ. Παπαδήμου μετά τον διορισμό του και παρουσιάζει ένα εκτενές προφίλ.

Σχολιάζοντας υποστηρίζει ότι, η επιλογή του σοσιαλ-φιλελεύθερου Λουκά Παπαδήμου, με το καθησυχαστικό προφίλ του πρώην κεντρικού τραπεζίτη (2002-2010), εμπειρογνώμονα στα οικονομικά θέματα, πεπεισμένου και ενήμερου ευρωπαϊστή, χαιρετήθηκε με ανακούφιση από τους πρώτους σχολιαστές που ερωτήθηκαν στα μίντια και αναμένεται ότι θα είναι καλοδεχούμενος από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας