ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ένας χρόνος "ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - Και το ταξίδι συνεχίζεται...

Τον απολογισμό της για τον πρώτο χρόνο δράσης εξέδωσε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο επικεφαλής της παράταξης Σάββας Σάββας. Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ η οποία ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, με τον απολογισμό αυτό κάνει αναφορά στη μέχρι τώρα δράση της στο δημοτικό συμβούλιο και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην κοινωνία του νέου καλλικρατικού Δήμου Φυλής.
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββας Σάββας τονίζει τα εξής:

«Εμείς από τώρα και κάθε χρόνο, στον Κοινωνικό Απολογισμό της παράταξης μας, θα αποτυπώνουμε όλα τα βήματα-δράσεις που έχουμε υλοποιήσει, τα οποία αποτελούν πηγή δικαίωσης και έμπνευσης για τη συνέχιση της προσπάθειάς μας για ένα καλύτερο αύριο
Κρατήσαμε ενεργό πολιτικό ρόλο στις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Είχαμε πάντα μελετημένη παρουσία στις συνεδριάσεις με απόψεις και θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Είχαμε ενεργό συμμετοχή στις επιτροπές του Δήμου.
Κάναμε επερωτήσεις, τις οποίες η Διοίκηση είτε δεν έφερνε καν στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε ο Δήμαρχος σκοπίμως δεν απαντούσε.
Απλώσαμε το χέρι και συνεργαστήκαμε αρμονικά με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.
Η εμπειρία αυτού του χρόνου, από την δημιουργία της Παράταξης μέχρι την παρουσία μας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής ήταν πέρα για πέρα Θετική. Όσο αφορά όμως τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων έχουμε μια σειρά από ενστάσεις.
Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να αποτελούν αφο-ρμή επικοινωνιακών μονολόγων του δημάρχου, ο οποίος μιλά στην κυριολεξία το 80% του χρόνου της κάθε συνεδρίασης. Αντίθετα με τους συμβούλους της συμπολίτευσης που “δεν νοιώθουν την ανάγκη να πουν τίποτα” (ακόμα και όταν κατέχουν κάποιο αξίωμα) παρά μόνο “να ψηφίσουν να τελειώνουμε”.
Δεν μπορεί να διακόπτονται Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πριν ολοκληρώσουν την σκέψη τους.
Οι επερωτήσεις της αντιπολίτευσης δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά σε πολύ μικρό ποσοστό και πιθανόν με κριτήριο, το αν η δημοτική αρχή μπορούσε ή ήθελε να απαντήσει.
Οι επιτροπές που έφτιαξε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν λειτουργούν παρά μόνο περιστασιακά.
Η αντιμετώπιση των μελών στις λιγοστές συνεδριάσεις των επιτροπών ήταν της λογικής “Άντε να τελειώνουμε…”
Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.τα θέματα έρχονται χωρίς καμία ιεράρχηση, τα σημαντικά θέματα χαμένα μέσα σε δεκάδες θέματα ρουτίνας. Το αποτέλεσμα είναι να μην συζητούνται όπως πρέπει τα σοβαρά θέματα όπως η παραβατικότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, αφού «κρύβονταν» μέσα στα θέματα ρουτίνας.
Αλλά και όταν παίρνουμε αποφάσεις η Διοίκηση "ποιεί την νήσσαν" και αυτές οι αποφάσεις μένουν ανεκτέλεστες.
Η αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή σαν “de facto απέναντι”, με συνέπεια την εκ προοιμίου απόρριψή κάθε πρότασης της, και με μια λογική “… πείτε ότι θέλετε είναι περιττό, εμείς έχουμε την πλειοψηφία, εμάς ψήφισε ο λαός…
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αλλάξουμε αυτά τα κακώς κείμενα του δημοτικού συμβουλίου»


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την ίδρυση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Και μπορεί να αναδείχθηκε 3η Παράταξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 εκλογές αλλά παραμένει πάντα πρώτη και μαχητική, με δημιουργικό πολιτικό λόγο. Όλο αυτό το καιρό η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ στα έδρανα του Δ.Σ. Φυλής συμφώνησε όταν οι προτάσεις που κατατίθενται ήταν προς όφελος του τόπου, αλλά βρέθηκε και πολλές φορές αντιμέτωπη με την διοίκηση. Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αναφέρονται στον απολογισμό της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Α. Ένστάσεις:
1. 5 Ιανουαρίου καταθέσαμε την ένστασή μας για την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η δικαίωσή μας ήρθε στις 17 Ιανουαρίου από την περιφέρεια και η διοίκηση έκανε εκ νέου την διαδικασία. Με έκπληξη είδαμε τον κ. Τσιουμπρή, δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ, να παραμένει στη διαδικασία και να λειτουργεί σαν δεκανίκι του δημάρχου κ. Μπουραίμη.
2. Ένσταση στον προϋπολογισμό του Δήμου Φυλής, για το πρώτο τρίμηνο
του 2011, όταν ποσά που προκαλούν ψήφισε η Δημοτική Αρχή Φυλής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου. Ο Δήμαρχος κ. Μπουραΐμης παραδέχτηκε ότι πέρυσι είχε προϋπολογισμό (άκουσον-άκουσον!) 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό Κέντρο Φυλής και 400.000 ευρώ για το Δημοτικό Στάδιο Φυλής. Επίσης παραδέχτηκε ότι είχε προϋπολογισμό 100.000 ευρώ ετησίως για το ΚΑΠΗ Φυλής το οποίο… δεν λειτουργεί.
3. Καταγγείλαμε την μεθόδευση των Δημοτικών Συμβούλων της Διοίκησης που ψήφισαν 2.000.000 ευρώ για το Αθλητικό κέντρο Φυλής των 4000 κατοίκων, την ώρα που στο Αθλητικό Κέντρο Ζεφυρίου των υπερδιπλάσιων κατοίκων ψήφισαν 25.000 ευρώ. Αυτή η τακτική έφτασε τον Δήμο μας στην «περίοπτη» 3η θέση των πιο υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας και επιτέλους αυτό πρέπει να σταματήσει.

Β. Αιτήματα με αριθμό πρωτοκόλλου:
Καταθέσαμε αίτημα για την:
1/ Μετάδοση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής μέσω live streaming μέσα από το site της παράταξης:www.savvassavvas.gr
2/ Παραχώρηση χώρου και γραφείων της παράταξης μέσα στο δημαρχείο και στελέχωσής τους, όπως αυτό προβλέπεται από τον ‘’Καλλικράτη’’ για την διευκόλυνση στο έργο της Αντιπολίτευσης.
3/ Επιβάλλαμε με πρωτοβουλία της παράταξης μας και με υπογραφές που συγκεντρώσαμε να έρθει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο «Συζήτηση και λήψη μέτρων για την παραβατικότητα, για τις εγκληματικές πράξεις σε βάρος δημοτών και την φθορά δημοτικής περιουσίας” σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν. 3852/2010», με εισηγήτρια του θέματος την κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ.
4/ Καταθέσαμε ερώτημα στο ΥΠ.ΕΣ. όταν η διοίκηση ήθελε να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραμε την απάντηση πως προβλέπεται και επιτρέπεται η ζωντανή μετάδοση του Δ.Σ.
5/ Έχουμε καταθέσει, ήδη από τον Φεβρουάριο, ερώτημα για να ενημερωθούμε για την καθαρή θέση των Δήμων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Φυλής την 31η Δεκεμβρίου του 2010 καθώς επίσης και όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου η Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν μας έχουν απαντήσει.
6/ Ζητήσαμε να μας δοθούν αντίγραφα των Οικονομικών καταστάσεων στα οποία να εμφανίζονται αναλυτικά και με επεξηγήσεις όλες οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου (Ι.Κ.Α. παρακρατημένοι φόροι, φορολογία εισοδήματος).
7/ Ζητήσαμε τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στους Δήμους και τα Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού η Δημοσίου Δικαίου για τα οποία έχουν εκδοθεί σχετικά πορίσματα. Δεν μας έχουν απαντήσει...
8/ Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που καθορίζονται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και για πληρέστερη ενημέρωση που αφορά την άσκηση καθηκόντων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε να μας χορηγήσουν τα
αντίγραφα εγγράφων που ήλθαν στο Δήμο ως απάντηση θέματος, που με ομόφωνη απόφασή του έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζεφυρίου, για διερεύνηση τον Εισαγγελέα, στο Υπουργείο Παιδείας, στην περιφέρεια και κάθε αρμόδιο φορέα.
9/ Επιβάλλαμε την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα “Η Διαχείρηση των απορριμάτων και ο Περιφερειακός σχεδιασμός” με εισηγητή τον κ. ΣΑΒΒΑ Ι. ΣΑΒΒΑ. Η ιστορική απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ στην Περιφέρεια, γεγονός που προκαλεί υπόνοιες και ερωτηματικά για τη δημοτική αρχή.
10A/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για το θέμα “2. Διάθεση πίστωσης ποσού 25.400 €) για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου”. Θεωρήσαμε υπερβολικό το ποσό για… παρελάσεις.
10B/ Καταθέσαμε ενστάσεις κατά της απόφασης που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φυλής για το θέμα: “3. Διάθεση πίστωσης για τις δαπάνες που θα προκύψουν από την διεξαγωγή του πανηγυριού στις 21 Μαΐου προς τιμή των πολιούχων Αγίων Κων/νου και Ελένης, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής ήρθε ως θέμα προς συζήτηση η έγκριση της πίστωσης για το πανηγύρι των πολιούχων της πόλης Αγίων Κων/νου και Ελένης, χωρίς να έχει πρότερον απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, η το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων η αναγκαιότητα διοργάνωσης του πανηγυριού, ούτε η μορφή που θα είχε αυτό και επιπλέον χωρίς να έχει καν ακόμα στο Δήμο Φυλής προς ψήφιση ο προϋπολογισμός για το έτος 2011.
Ήρθε συνεπώς για έγκριση η πίστωση μιας διοργάνωσης, την οποία ΔΕΝ πρότεινε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και ΔΕΝ αποφάσισε, ως επιβάλλεται, το Δημοτικό Συμβούλιο.


Ερωτήσεις προ ημερησίας διάταξης
Μια πληθώρα ερωτήσεων έχουν καταθέσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο επικεφαλής της “ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” Κ. Σάββας Ι. Σάββας.
1/ Έχουμε καταθέσει ερώτηση για τον ειδικό βρεφονηπιακό σταθμό Τσουκλιδίου.
Κόστισε 3.000.000 ευρώ με ΦΠΑ αλλά δεν έχει παραδωθεί και δεν λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2010 αν και αποπερατωθεί και ερημώνεται σαν την στέγη γερόντων. Εάν λειτουργούσε θα ήταν ένα έργο ανάπτυξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των νηπίων των τσιγγάνων ώστε να ενταχθούν καλύτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
2/ Κάναμε Ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση της ΔΟΥ.
Είναι ενήμερη η Διοίκηση για τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει την ΔΟΥ Άνω Λιοσίων στο ιδιόκτητο κτήριο της ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων. Και αν προτίθεται ο Δήμος να παραχωρήσει κτήριο περιουσίας του Δήμου για να μην απομακρυνθεί η ΔΟΥ από την περιοχή μας;
3/ Για τα Γραφεία της Παράταξης.
Ως γνωστόν στο άρθρο 94 του ν. 3463/2006 ( ΔΚΚ) προστέθηκε παράγραφος 6, ως ακολούθως: «6. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να τους παραχωρεί γραφείο εντός του δημοτικού καταστήματος, με δυνατότητα γραμματειακής υποστήριξης, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.»
Η αιτιολογική έκθεση του ν. 3852/2010 σ’ ότι αφορά το άρθρο 66 αναφέρει: « Στο άρθρο 66 καθιερώνεται ρητά η υποχρέωση της δημοτικής αρχής να παραχωρεί στις δημοτικές παρατάξεις κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο καθώς και γραμματειακή υποστήριξη για την καλύτερη λειτουργία τους.» Αντ’ αυτού η Διοίκηση «πέταξε» τις παρατάξεις σε κτήριο μακρυά από τον Δήμο, παραβλέποντας πως ο κόσμος επιθυμεί πλέον ουσιαστικό έργο και ουσιαστική συνεργασία.
4/Καταθέσαμε ερωτήσεις προ ημερησίας για να μάθουμε σε ποιό βαθμό βρίσκεται η υλοποίηση των αποφάσεων που έχει ήδη πάρει το Δ.Σ. Φυλής για:
4-1. Κάμερες σε δρόμους
4-2. Security σε δημοτικά κτήρια και σχολεία
4-3. Φωτισμός και φύλαξη κοινόχρηστων Χώρων
4-4. Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας
4-5. Συνεργασία με Υπ. Προστασίας Του Πολίτη κλπ.
Αποφάσεις που είχαν ληφθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
5/ Πως εμπλέκεται η περιοχή μας, στην προκήρυξη του έργου κατασκευής ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής, μετά την σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλου και αφού εγκρίθηκε το σχέδιο της προκαταρκτικής προκήρυξης, ύστερα από σχετική απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, και που πλέον έχει αποσταλλεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για δημοσίευση.
Ρωτήσαμε τον Δήμαρχο αν είναι ενήμερος για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Δήμος μας με την προκήρυξη αυτή που αρχίζει με την διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.
6/ Ρωτάμε σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΥΤΕ ΚΙΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΛΕΟΝ;
7/ Ρωτήσαμε πότε σκοπεύουν να λειτουργήσουν το τμήμα το τμήμα σύνταξης των διορθωτικών πράξεων για τον Νέο Δημο Φυλής;
8/ Ρωτήσαμε εάν είναι ενήμερος προσωπικά ο κ. Μπουραϊμης για την απόφαση του κ. Κουκουλόπουλου να επεκταθεί η εργασιακή εφεδρεία και στο προσωπικό των Δήμων; Ο κ. Κουκουλόπουλος βάζει τον Δήμο μας στην τρίτη θέση των πλέον χρεωμένων Δήμων με πλεονάζοντες υπαλλήλους, όπως δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
9/ Ρωτήσαμε πως προχωράει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξυγίανση του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού; Γιατί οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι; Πότε προβλέπεται η επαναλειτουργία του;
10/ Ρωτήσαμε αν θα κατατεθεί και πότε από τον Δήμο μας Επιχειρισιακό πρόγραμμα;
Εαν θα περάσει το πρόγραμμα μέσα από την επιτροπή διαβούλευσης και εαν θα δεχτούν προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Προϋπολογισμός - Προτάσεις:
Καταθέσαμε εγκαίρως και μετά από μελέτη με τους οικονομολόγους της παράταξης, τις προτάσεις μας για τον Προϋπολογισμό και που ήταν αναλυτικά:
1/ Ανταποδοτικά τέλη για την ΔΕΠΑ
2/ Ανταποδοτικά τέλη για ΕΑΣ όσο αφορά την συντήρηση των έργω υποδομής (οδών) που διέρχονται τα λεωφορεία.
3/ Αντισταθμιστικά η συμψηφιστικά όσον αφορά την διέλευση του αγωγού της ΕΥΔΑΠ από τα Άνω Λιόσια και για την Λυματολάσπη.
4/ Ανταποδοτικά για χρήση οπτικών ινών από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
5/ Ανταποδοτικά για την διέλευση της Αττικής Οδού.
6/ Ανταποδοτικά για την διέλευση και την χρήση γής των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. (Προαστιακός – ΟΣΕ)
7/ Εφαρμογή του νόμου για τις χρήσεις των τραπεζοκαθισμάτων επί των κοινόχρηστων χώρων και εφαρμογή φορολογικής νομοθεσίας όσον αφορά την διαφημιστικά τέλη.
8/ Αντισταθμιστικά από την χρήση του ορεινού όγκου Πάρνηθας από τον φορέα διαχείρησης ΣΥΝ.ΠΑ.
9/ Αντισταθμιστικά από τις εταιρείες που κάνουν χρήση είτε γεωγραφικά, είτε επαγγελματικά της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ
10/Κατακράτηση έως ποσοστού 10% των αντισταθμιστικών ωφειλών για το ταμείο Κοινωνικής Πρόνοιας. (ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, κοινωνική μέριμνα, θέματα υγείας)
11/ανεξάρτητη επιτροπή εσωτερικού ελέγχου με αντικέιμενο τον έλεγχο των νομικών προσώπων του Δήμου και των εταιρειών με μηνιαία αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο.
12/Εγγραφή στον προϋπολογισμό των εσόδων από παραχώρηση αθλητικών χώρων στον νέο δήμο Φυλής. (ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο Ζοφριάς)
13/Εγγραφή εξόδων για μίσθωματα ακινήτων στον δήμο Φυλής και τις Δημοτικές κοινότητες.
14/Δυνατότητα επιβολής προστίμων από την δημοτική αστυνομία σε παραποιήσεις στις πινακίδες οδοσήμανσης.

Προϋπολογισμός Ενστάσεις
Καταθέσαμε τις ενστάσεις της Παράταξής μας για τον Προϋπολογισμό που ήλθε από την Διοίκηση για το 2011 χαρακτηρίζοντας τον, κοινωνικά άδικο γιατί έχει ισοπεδωτική αντίληψη στα δημοτικά τέλη και φορτώνει τα βάρη στους πολλούς αντί να εισπράττει, ως όφειλε, τα οφειλόμενα από τους λίγους.
Αναποτελεσματικό και αναξιόπιστο αφού αβέβαιη είναι η είσπραξη των οφειλομένων, μη εφαρμόσιμο, άδικο και αντιαναπτυξιακό αφού στερείται πόρων για κοινωνικές παροχές σε μια δύσκολη εποχή για τους δημότες.
Στερείται δε, αναπτυξιακής προοπτικής αφού το τεχνικό πρόγραμμα, που έχει ψηφιστεί εδώ και ένα μήνα και έκανε βόλτες στα γραφεία και επανήλθε στο Δ.Σ ως ορθή επανάληψη».
Στην μελέτη μας τότε είχαμε εντοπίσει τα εξής:
Σύμφωνα με τις οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού των Δήμων, οικονομικού έτους 2011. 3966/24.1.2011 ΦΕΚ 141/09-02-2011 τεύχος Δεύτερο, προβλέπονται:

1. ‘’Για τον προσδιορισμό του ύψους των εσόδων και των εξόδων λαμβάνονται υπ’ όψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου οικονομικού έτους και ειδικότερα, για μεν τα έσοδα τα ποσά που βεβαιώθηκαν, για δε τα έξοδα τα ποσά που έχουν ενταλθεί.’’ άρθρο 4, παράγραφος 3.
Όμως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό:
2010 Απόκλιση 2011
Έσοδα 88.572.823 124% 200.000.000
Έξοδα 56.409.861 257% 200.000.000

Δηλαδή οι αποκλίσεις είναι τόσο μεγάλες με συνέπεια ο προϋπολογισμός να μην βασίζεται στα στοιχεία του προηγουμένου έτους 2010.

2. Το συνολικό χρέος του Δήμου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% των συνολικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11)
Όμως τα συνολικά προϋπολογιστικά έσοδα του 2011 είναι κατά 257% μεγαλύτερα από αυτά του 2010, δηλαδή, ουσιαστικά ανέφικτα.
Τα έσοδα του Δήμου για το 2011 δεν θα υπερβούν τα 120 εκ. Ευρώ.
Άρα το 60% Χ 120 εκ.Ευρώ=72 εκ. ευρώ είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να δανειστεί ο Δήμος.
Τα προϋπολογιστικά τοκοχρεολύσια αναγωγικά αναφέρονται σε συνολικό δανεισμό 80 εκ. Ευρώ δηλαδή υπερβαίνουν το 60% των συνολικών εσόδων κατά παράβαση της ανωτέρω παραγράφου.

3. Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου (τοκοχρεολύσια και προμήθειες) ΔΕΝ μπορεί να υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων (άρθρο 4 παράγραφος 11).
Σύμφωνα με τον προϋυπολογισμό το ανωτέρω κόστος ανέρχεται σε 8.3 εκ Ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερο από το ποσό των 6,8 εκ. ευρώ (20% των τακτικών εσόδων Ευρώ 34,6 εκ. Ευρώ) κατά παράβαση της παραπάνω παραγράφου.
Το αποτέλεσμα στην ένσταση μας ήταν η επανάληψη της συζήτησης και η ψήφιση νέου προϋπολογισμού εκ νέου, μετά από απαίτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που ουσιαστικά ακύρωσε τον πρώτο προϋπολογισμό της διοίκησης του Δήμου Φυλής και τον επέστρεψε για διορθώσεις.. Έτσι κατέπεσε στο κενό η παραπληροφόρηση που επιχειρήθηκε για την παράταξη μας, πως επειδή δεν ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό ΔΕΝ πληρώνονται οι εργαζόμενοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι κατά 30 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 15% μειωμένος σε σχέση με τον πρώτο που έφερε η διοίκηση του Δήμου Φυλής.
Και αυτό συνέβη διότι όπως αποδείχτηκε με το υπ. αριθμόν 22545/19232/18.7.11 έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής δεν υπάρχουν εγκριτικές αποφάσεις για χρηματοδότηση έργων που είχαν συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό ύψους 29.118.487 ευρω. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για ακόμα μια φορά.

Μεταφορά της Λυματολάσπης στην χωματερή Άνω Λιοσίων:
Μόλις 12 ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής Φυλής, και ο νέος Καλλικράτειος Δήμος μετά από μεθοδεύσεις υποχρεώνεται να δεχθεί τα σκουπίδια της Αττικής και τη λυματολάσπη της Ψυτάλλειας. Από τις 20/01, αμέσως μόλις βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για την μεταφορά, εκ νέου, της Λυματολάσπης στην χωματερή Φυλής, ζητήσαμε με αρ. Πρωτ. 4344/2010/20/012011 να μας δωθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης και της απόφασης για να μπορέσουμε στην πορεία με τους Νομικούς μας να την προσβάλλουμε.

H ENOTHTA ΠΟΛΙΤΩΝ κοντά στους Συλλόγους
Κλιμάκια της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» παραβρέθηκαν σε όλους τους Συλλόγους που μας κάλεσαν στην κοπή της πίτας τους, αλλά και σε όλες τις εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια των 9 μηνών που η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, τιμώντας κι αναγνωρίζοντας την ιστορία, αλλά και την προσπάθεια που κάνει κάθε σύλλογος για την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Προόδου κάθε περιοχής.

Εκλογές για τον «Συμπαραστάτη του Δημότη»
Μια υπερκομματική και δοκιμασμένη επιλογή πρότεινε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Φυλής. Τον ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΑ.
Για την ιστορία να πούμε πως οι συνεδριάσεις και οι ψηφοφορίες δεν ανέδειξαν τελικά Συνήγορο του Δημότη, στερώντας με αυτό το τρόπο από τους Δημότες, ένα θεσμό που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Τεχνικό Πρόγραμμα
Καταθέσαμε ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για το Τεχνικό πρόγραμμα και των 3 Ενοτήτων όπου αν και έγιναν δεκτές, στην πορεία διαμορφώθηκαν αλλιώς..

ΖΕΦΥΡΙ
Ενστάσεις κατέθεσε η Φωτεινή Γιαννοπούλου στο Δ.Σ. για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Φυλής παραθέτοντας στοιχεία πως είναι άνισο και μη δίκαιο για το Ζεφύρι. Το καταψήφισε λέγοντας: ‘’Το σύνθημα της Διοίκησης, τρείς πόλεις - μια πόλη φαίνεται να μένει κενό περιεχομένου γιατί το πρόγραμμα δεν ακολουθεί την Αρχή της Αναλογικότητας και δε σέβεται τη διαφορετικότητα των δημοτικών ενοτήτων’’.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως: Για τα Άνω Λιόσια διατίθενται 94.874.514,68 euro για τη Φυλή 57.934.882,40 euro, ενώ για το Ζεφύρι μόλις 8.826.753,34 euro.

ΦΥΛΗ
Οι προτάσεις του Συμβούλου της Ενότητας Πολιτών Μπρέμπου Κων/νου για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Ενότητας Φυλής συνοδεύτηκαν από προβληματισμό γιατί το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που δόθηκε ήταν ελλειπές όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται στην απορροφητικότητα των συνεχιζόμενων έργων.
Επίσης παρουσιάζονταν διπλοεγγεγραμμένα έργα τα οποία διαγράφηκαν.
Πρωταρχικός στόχος του Τεχνικού Προγράμματος, ο οποίος πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, είναι η αποπεράτωση της αποχέτευσης καθώς και της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, έργα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την υγεία των δημοτών.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων Δημήτρης Ανυφαντάκης, εκπρόσωπος της "Ενότητας Πολιτών", κατέθεσε εγγράφως μια πλήρη δέσμη προτάσεων, κατόπιν εισήγησής του στο σώμα στις συνεδριάσεις της 11/3 και 16/3, για τους τομείς του τεχνικού προγράμματος, της καθαριότητας και της Δημοτικής Αστυνόμευσης.

Οικονομικά του Δήμου - Διαφάνεια
Ζούμε ημέρες που ο δήμος μας θα αντιμετωπίσει την...Ομηρία Μνημονίου ως ο τρίτος πιο χρεωμένος Δήμος στην χώρα.
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει ήδη ζητήσει με αρ. πρωτ. να γίνει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα Οικονομικά πεπραγμένα των τριών Δήμων που αποτελούν τον νέο Δήμο Φυλής. Να μάθουμε ΟΛΟΙ που πήγαν τα λεφτά...
Και συνεχίζουμε...
ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας