ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

''Σταματήστε να μας σώζετε κύριε Παπανδρέου!'' Άρθρο στο ''Πρώτο θέμα''

Οι νέες αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να αναστρέψουν την πορεία της χώρας προς την τελική χρεοκοπία. 

Για μια ακόμη φορά «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» γιατί απλούστατα σε μια οικονομία που βυθίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν υπάρχουν τα χρήματα που ζητά η κυβέρνηση και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού αντί να μειώνονται θα μεγαλώνουν.

Ο λόγος είναι απλός. Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν πολύ περισσότερα σε άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ τα έσοδα τους μειώνονται δραματικά λόγω των περικοπών και της ύφεσης. Νομοτελειακά θα βρεθούμε σύντομα στα ίδια τραγικά αδιέξοδα που θα οδηγήσουν στην ανάγκη λήψης και νέων μέτρων.

Δεν συζητάμε για το αν τα μέτρα είναι άδικα ή αν οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση τον ελληνικό λαό. Το θέμα είναι αν αυτή τη φορά θα είναι αποτελεσματικά. Η απάντηση είναι όχι και την δίνει το ίδιο το ΔΝΤ με μια μάλλον αισιόδοξη έκθεση που έδωσε προχθές στην δημοσιότητα. 
Το 2012 το χρέος θα έχει φθάσει στο 190% του ΑΕΠ, 
η ανεργία στο 18,5% και 
η ύφεση θα παραμένει στο -2%. 

Με αυτές τις προβλέψεις υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση ή στην τρόικα που πιστεύει πράγματι ότι μπορούμε να βγούμε από το «καθοδικό σπιράλ» της οικονομίας;

Πού θα φθάσει λοιπόν αυτή η ιστορία; 
Από τις 25 Μαρτίου του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου «σώζει τη χώρα». Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Ιούνιο με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου για την εξασφάλιση της 5ης δόσης.

Γιατί απέτυχε η κυβέρνηση; 
Τι δεν έγινε σωστά; 
Τι υπολόγισαν λάθος και γιατί φθάσαμε ξανά για νέες δραματικές περικοπές και νέες «έκτακτες» (αλλά στην πράξη μόνιμες) εισφορές; 
Πώς φθάσαμε στην επαναδιατύπωση, επί τω δυσμενέστερω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ποιος έχει την ευθύνη για όσα δεν έγιναν αυτούς τους μήνες; 
Γιατί π.χ. δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια «ανάσα» στην οικονομία;

Απαντήσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν. Η «εξαφάνιση» του πρωθυπουργού από τα ΜΜΕ δείχνει πώς η «ψυχολογική επιβάρυνση», για την οποία μίλησε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή δεν αφορά μόνο το λαό. 

Οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεπερασθεί. Η κοινωνική κόπωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μετατρέπεται σε οργή. Ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του δυο επιλογές έχουν. 

Ή θα πάνε σε εκλογές για να διαχειριστεί την κρίση μια άλλη κυβέρνηση ή θα περιμένουν την επίσημη χρεοκοπία της χώρας. Μιλάμε για την χώρα για ο λαός έχει χρεοκοπήσει από καιρό.

Koytras_b@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας