ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Δήλωση του ΣΑΒΒΑ Ι. ΣΑΒΒΑ με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Mε αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο επικεφαλής της ''ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ'' ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ έκανε την παρακάτω δήλωση:

''Έχουν περάει 122 χρόνια απο την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως ημέρα μνήμης των εργατών που ξεσηκώθηκαν και σκοτώθηκαν στο Σικάγο, για την καθιέρωση του 8ωρου. 

Θυμόμαστε με τιμή όσους θυσιάστηκαν για να κερδίσουν οι επόμενες γενιές το δικαίωμα του 8ωρου που κάποιοι, τότε το θεωρούσαν, ''παραχωρημένο δικαίωμα''.

Σήμερα όμως θέλω να πω δυό λόγια για τον Αλέκο Παναγούλη.

Τον αγωνιστή της δημοκρατίας, που πολύ φοβάμαι, πως από τα χρόνια που έχουν περάσει από την τραγική Πρωτομαγιά του 1976, έχει ξεχαστεί από τους πολλούς…

Πολλοί, ίσως από τους πολύ νεώτερους, να μην ξέρουν καν πως τον Αύγουστο του 1968, αυτός και οι σύντροφοί του, προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Να δολοφονήσουν τον τύραννο και να επανέλθει με το λιγότερο δυνατό κόστος η Δημοκρατία….

Δεν τα κατάφερε...

Συνελλήφθη, βασανίστηκε απάνθρωπα και καταδικάστηκε δις σε θάνατο.

Παρέμεινε στις φυλακές για πέντε χρόνια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κρατώντας μια αξιοπρεπή και αγωνιστική στάση, αυτή που του είχαν κληρονομήσει αν θέλετε, οι αγωνιστές μιας άλλης γενιάς.

O Παναγούλης ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον καιρό του, πολύ μεγαλύτερος από τα δικά μας μέτρα και σταθμά, πολύ μεγαλύτερος από τις ανάγκες και προσδοκίες μιας γενιάς που πέρασε και πάει.
Φεύγοντας άφησε όμως πίσω του την λαχτάρα του για αγώνα, για ανθρώπινες κοινωνίες, ανθρώπινες αξίες, ανθρώπινες ευαισθησίες.

Στο σήμερα αυτές οι έννοιες έχουν ιδιαίτερο νόημα, γιατί ''οι πολιτισμένες δημοκρατικές κοινωνίες'' χτίζονται πάνω στον ''διάλογο με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς...''

Και σύντομα φοβάμαι πως το οκτάωρο θα γίνει ακόμη ένα θέμα προς συζήτηση, (και ίσως ξαναγίνει ''παραχωρημένο δικαίωμα'' )προς όφελος ‘’της ανταγωνιστικότητας’’ της χώρας, ξεχνώντας κάποιοι πως τα κεκτημένα δικαιώματα όπως η Ελευθερία και το δικαίωμα στην εργασία, περισσότερο από δικαίωμα, είναι ΚΑΘΗΚΟΝ!''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας