ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

«ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.»

Μια ομιλία από καρδιάς αλλά κι έξω απ τα δόντια, έκανε ο ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Φυλής ''ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ'' στην ημερίδα που διοργάνωσαν, η Περιφέρεια Αττικής, η ΤΕΔΚΝΑ και η ΠΟΕ ΟΤΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων με τίτλο «Για μια βιώσιμη, οικονομική και φιλική στο περιβάλλον, διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.»

Χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του παρότρυνε τον Δήμαρχο Φυλής κ. Μπουραϊμη που παρακολουθούσε την εκδήλωση «να μπει μπροστά» και να μην αφήσει την περιοχή μας «βορά στα συμφέροντα που θέλουν εργοστάσια» και έτσι να «γράψει το όνομά του στην περιοχή με χρυσά γράμματα».
Επίσης παρότρυνε τους κατοίκους της Κερατέας που τον καταχειροκρότησαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην το βάλουν κάτω γιατί «τα λεφτά και τα συμφέροντα είναι πολλά».

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο της ''ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ'' , που αποτελούσαν οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι: ΣΑΒΒΑΣ Ι. ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, και ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΘΗΣ, παρακολουθούσε την κρίσημη, για το μέλλον της διαχείρισης των αποριμμάτων, ημερίδα που έγινε στο Ξενοδοχείο «ATHENSIMPERIAL»με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.) αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ.

Την εκδήλωση, εκ μέρους της ''ΕΝΟΤΗΤΑΣ'' παρακολούθησαν ακόμη οι: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΡΑΝΗΣ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΕΛΑΣ.

Από την αρχή της αλλά και κατά την διάρκεια της ημερίδας, υπήρξαν αρκετές φορές που το κλίμα δυναμιτίστηκε και οι ομιλίες διακόπτονταν.

Οι κάτοικοι της ΚΕΡΑΤΕΑΣ, που αντιδρούν (και καλά κάνουν) για την δημιουργία ΧΥΤΗ κι εργοστασίου ''βιοξύρανσης'' στην περιοχή τους, που θα απορροφήσει όμως ΜΟΝΟ το 7% - το άλλο 7% προβλέπεται να το απορροφήσει το Γραμματικό, ενώ το 86% προβλέπεται να έρθει στα Άνω Λιόσια και την Φυλή-διέκοπταν την διαδικασία φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΜΑΤ που έχουν ''στρατοπεδεύσει'' εκεί και κατά των συμφερόντων που υποβαθμίζουν την περιοχή τους.

Αυτό που δεν έκαναν όμως καλά ήταν οι φορές που θερμοκέφαλοι μιλούσαν απαξιωτικά ''για τα Λιόσια και την Φυλή'' βάζοντας μπροστά το σκεπτικό πως ''παίρνατε τόσα χρόνια τα λεφτά να πάρετε και τώρα τα σκουπίδια'' γιατί εκεί προφανώς αδικούσαν τον εαυτό τους και τον αγώνα τους, υποτιμώντας ταυτόχρονα τους αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, για την απομάκρυσνη όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων συμπεριλαμβανομένης της χωματερής.

Τέτοιες αντεγκλήσεις μεταξύ κατοίκων που μοιράζονται το πρόβλημα, μόνο ζημιά κάνουν. Κι αυτό, ευτυχώς κάποια στιγμή, το κατάλαβαν όλοι.

Στα γενικά συμπεράσματα της ημερίδας να αναφέρουμε πως οι περισσότεροι συμφώνησαν, πως το μέλλον των απορριμμάτων ''περνά'' μέσα από διάσπαρτες, πολλές και μικρές μονάδες διαχείρισης και στην ανακύκλωση στην πηγή.

Γιατί στην ανακύκλωση δεν υπάρχουν σκουπίδια. Υπάρχουν πρώτες ύλες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής. Το μόνο που χρειάζονται είναι η ενημέρωση του κοινού και η παρότρυνση για συμμετοχή σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες, θα προστατεύει το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει την κατάργησή των ΧΥΤΑ. Και η προστασία του περιβάλλοντος την απαιτεί, την ώρα που η Δυτική Αττική και πιό συγκεκριμένα η πολύπαθη περιοχή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, έχουν επιβαρυνθεί επί σειρά ετών, με την εναπόθεση των απορριμμάτων και όχι μόνο.

Και τα προβλήματα στην περιοχή μας, δεδομένου πως μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να προχωρούν σε άλλες περιοχές έργα, ίσως γίνουν μεγαλύτερα εάν η απόφαση των υπευθύνων είναι η εύκολη γιαυτούς λύση.

Τα πάντα στην ΦΥΛΗ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας