ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Που είναι οι νέοι;


Της Φωτεινής Κόκκινου

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι ένας καινούργιος θεσμός ο οποίος ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων στις 27 Φεβρουαρίου του 2006 και επιβάλλει σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα τη λειτουργία του. Μέσω αυτού οι νέοι και οι νέες, ηλικίας 15 έως 28 ετών, μπορούν να εκφράσουν τον προβληματισμό τους και τις απόψεις τους για τα προβλήματα της Νεολαίας σε τοπικό επίπεδο. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η εγγραφή στα μητρώα νέων του Δήμου ή της Κοινότητας του κάθε ενδιαφερόμενου. 

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούνται από Συμβούλια τα οποία συγκροτούνται μετά από εκλογές τις οποίες και προκηρύσσει ο Δήμος και από τις οποίες εκλέγονται τα μέλη του Συμβουλίου. Τα αιτήματα των μελών του εκάστοτε ΤΟ.ΣΥ.Ν., καθώς και τα συμπεράσματα που θα συνάγονται από το εκάστοτε Συμβούλιο, θα προωθούνται μέσω του Προέδρου του Συμβουλίου στις συνεδριάσεις των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων και στη συνέχεια θα δρουν από κοινού για την προώθησή τους.

Στον Δήμο Άνω Λιοσίων  η προσπάθεια έγινε κάτω από το τραπέζι. Η τότε  διοίκηση του Δήμου κάλεσε όλους εκείνους τους νέους  που πήγαν να δηλώσουν συμμετοχή 1 μέρα πριν τις εκλογές, χωρίς να δώσει περιθώριο σε κάποιον να δηλώσει υποψηφιότητα, πέρα από τους γνωστούς άγνωστους , απλά για να ψηφίσουν .Οι γνωστοί άγνωστοι  που τότε  αποτέλεσαν το τοπικό συμβούλιο νέων ‘’πυροτέχνημα’’ αφού εμφανίστηκε  για λιγότερο από χρόνο και διαλύθηκε,  σήμερα είναι υποψήφιοι δημοτικοί  σύμβουλοι με την ίδια διοίκηση. Και το χειρότερο  όλων τα  τελικά αποτελέσματα αναρτήθηκαν  νύχτα σε ιδιωτικό χώρο και όχι στο Δημαρχείο.


Άλλος  ένας θεσμός που απαξιώθηκε και καταργήθηκε στον Δήμο μας.

Γιατί; Τι έφταιξε;


Είναι απογοήτευση των νέων, αδιαφορία για τα κοινά, έλλειψη παιδείας και προβληματισμού για το μέλλον  ή πνιγμός του θεσμού του Τ.Ο.Σ.Υ.Ν (τοπικό συμβούλιο Νέων) από την διοίκηση μη θέλοντας παρεμβολές και εμπλοκές από νέους και άφθαρτους ανθρώπους;
Και αν είναι οι νέοι δεν έχουν κίνητρο για να ασχοληθούν και να προσπαθήσουν θεωρώντας ίσως  τον εαυτό τους και την πόλη τους καταδικασμένη ,ποια θα πρέπει να είναι η στάση του Δήμου, των καθηγητών και όλων εκείνων που λένε πως οι νέοι είναι το μέλλον;

                                                                                                                     Κόκκινου Φωτεινή

                                                                                                                     Πολιτικός μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας