ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα και τι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

• Ως προσωπικά δεδομένα ορίζουμε κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο άτομο σου, όπως για παράδειγμα το όνομα, τη διεύθυνση σου, το τηλέφωνο σου, τα ενδιαφερόντα σου, τις επιδόσεις σου στο σχολείο, κ.ο.κ. • Ως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ορίζουμε εκείνα τα δεδομένα που αποκαλύπτουν ιδιαίτερες πλευρές τις ζωής σου, όπως για παράδειγμα τη θρησκεία σου, τα πολιτικά σου φρονήματα, τη συμμετοχή σου σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, την υγεία σου ή την ερωτική σου ζωή.

Προσοχή !!!
Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιοδήποτε σκοπό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη σου και χωρίς να το γνωρίζεις.
Πότε δεν μπορείς εύκολα να γνωρίζεις ποιος θα τις χρησιμοποιήσει, με ποια πρόθεση και πόσο μακριά θα φθάσουν γιατί μη ξεχνάς ότι οι πληροφορίες που δίνεις κατά την περιήγηση σου στο διαδίκτυο σπάνια παραμένουν σε έναν ιστότοπο μόνο.
Να θυμάσαι πάντα ότι ακόμα και αν εσύ συμφωνείς με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων σου, ο ενδιαφερόμενος για τη χρήση υποχρεούται να ζητήσει τη συγκατάθεση σου.

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι «πρέπει να έχεις δώσει τη συγκατάθεση σου»;
Εννούμε ότι, αφού προηγουμένως έχεις ενημερωθεί ακριβώς για το ποιός είναι αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σου, για ποιόν λόγο θέλει να τα χρησιμοποιήσει, ποια στοιχεία σου θέλει να πάρει και σε ποιούς θα τα δημοσιοποιήσει, έχεις δεχθεί και έχεις πει με σαφή τρόπο ότι συμφωνείς!
Ακόμα και αν δώσεις σε κάποιον τη συγκατάθεση σου για την επεξεργασία των προσωπικών σου δεδομένων, εχεις το δικαίωμα να την ανακαλέσεις οποτεδήποτε εσύ επιθυμείς.

Έχεις το δικαίωμα:
• Να γνωρίζεις ποιος συλλέγει προσωπικά σου δεδομένα, με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθούν, αν θα μεταφερθούν σε άλλα άτομα και ποιος/ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.
• Να γνωρίζεις ποια ακριβώς προσωπικά δεδομένα σου κατέχει κάποιος, με ποιο στόχο και πως απέκτησε πρόσβαση σε αυτά.
• Να ζητήσεις την διόρθωση λανθασμένων ή ανακριβών προσωπικών σου στοιχείων.
• Να ζητήσεις τη διαγραφή των δεδομένων σου αν νομίζεις ότι η δημοσιοποίηση τους σε βλάπτει.
• Να απαιτείς να σου ζητηθεί η συγκατάθεση σου για τη συλλογή ή/και χρησιμοποίηση των προσωπικών σου δεδομένων για διαφημιστικούς, εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.
• Να απαιτείς να μην σου αποστέλλονται στη διεύθυνση email σου διαφημιστικά μηνύματα ή άλλα που δεν τα έχεις ζητήσει (spam) χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα η διεύθυνση του αποστολέα καθώς.

Ειρήνη Αυγουστάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας