ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

''ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ''

• Η «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» εισηγήθηκε θεσμικά λύσεις για να εκλείψει η παραβατικότητα των ΡΟΜ
• Η Δημοτική Αρχή προκάλεσε ένταση για να καλύψει την αδυναμία θέσεων
• Ελλειμματικός για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ζαφείρης

Δυο διαφορετικοί κόσμοι βρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Φυλής την Τετάρτη το βράδυ. Από τη μια πλευρά η αντιπολίτευση όπου με πρόταση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ συζητήθηκε το θέμα της παραβατικότητας στην περιοχή σε συνδυασμό και με τους ΡOM. Από την άλλη η Δημοτική Αρχή όπου με την ανοχή του δημάρχου Δημήτρη Μπουραϊμη και με την ελλειμματική συμπεριφορά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζαφείρη, η διαδικασία ξέφυγε από κάθε όριο και προκλήθηκαν επεισόδια.

Δημότες και εργαζόμενοι του Δήμου φίλα προσκείμενοι στη δημοτική αρχή διέκοπταν συνεχώς τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας και δεν τους άφηναν να ολοκληρώσουν τις τοποθετήσεις τους. Επίσης σε πολλές των περιπτώσεων άφηναν και υπονοούμενα για την ηθική των δημοτικών συμβούλων. Οι τελευταίοι αντέδρασαν και επεκράτησε το χάος... Εντύπωση προκάλεσε και η απαθής στάση του δημάρχου κ. Μπουραίμη ο οποίος δεν έκανε καμία προσπάθεια να σταματήσουν οι φίλα προσκείμενοι σε αυτόν τις προκλήσεις τους.

Την εισήγηση για το θέμα της παραβατικότητας έκανε η δημοτική σύμβουλος της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, Φωτεινή Γιαννοπούλου, η οποία απέσπασε κολακευτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα για την άρτια τοποθέτηση της.

Τα σοβαρά επεισόδια και η ανικανότητα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Ζαφείρη, δυστυχώς, δεν επέτρεψαν να γίνει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για το πολύ σημαντικό θέμα. Ήταν προφανές ότι η δημοτική αρχή ήταν ανέτοιμη για μια θεσμική συζήτηση επιπέδου.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Επικεφαλής της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Σάββας Σάββας δήλωσε:

« Την ώρα που η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ φέρνει την κεντρική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το πολύ σημαντικό θέμα της παραβατικότητας στην περιοχή και τον ρόλο των ΡΟΜ , υπήρξε μια συστηματική παρενόχληση από φίλα προσκείμενους της δημοτικής αρχής σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας. Είναι προφανές ότι η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης δεν ήθελαν να γίνει επί της ουσίας συζήτηση.

Και αυτό γιατί θα διαφαινόταν η ποιοτική μας διαφορά, αφού η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει θέσεις, προτάσεις και εισηγήσεις, ενώ η Δημοτική Αρχή μόνο προκλήσεις χαμηλού επιπέδου. Κατανοώ τη δύσκολή θέση της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο θέμα.

Πως μπορούν να μιλήσουν για την παραβατικότητα των ΡΟΜ αυτοί που συναλλάχθηκαν μαζί τους προεκλογικά; Κάλυψαν την ανυπαρξία των θέσεων τους με τις απαράδεκτες προκλήσεις τους. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δικαιώθηκε στην ένσταση που έκανε για τις ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ οι οποίες επαναλήφθηκαν.

Και σε εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής. Και τότε οι φίλα προσκείμενοι στο δήμαρχο δημιούργησαν ένταση με απαράδεκτες οχλαγωγίες και προκλήσεις. Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για συστημική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Μπουραϊμη για να καλύψει τις θεσμικές αδυναμίες της παράταξής του. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των δημοτών…»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Αγαπητοί δημότες.

Το θέμα που την εισήγησή του ζητήσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπογράφει το σύνολο των Συμβούλων της Αντιπολίτευσης.
Με αφορμή τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια βίας και εγκληματικότητας που στιγμάτισαν την πόλη μας, αναστάτωσαν τους κατοίκους και μας έκαναν γι άλλη μια φορά αρνητικά πρωτοσέλιδα στον τύπο, θα περίμενε κανείς, να συνεδριάζει σήμερα το σώμα και να συζητά έπειτα από ομοφωνία των παρατάξεων.

Επειδή οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολύ πρόσφατες , κανένας δεν θα μπορούσε να φαντασθεί ότι όσα εξαγγέλονταν για την παραβατικότητα πριν ένα μόλις μήνα, όσα περιγράφονταν και ως βαρύγδουπα συνθήματα χρησιμοποιήθηκαν την προεκλογική περίοδο, θα κατέληγαν σε τραγική διάψευση με τα πρώτα κιόλας επεισόδια.
Πόλη για όλους. Νόμοι για όλους .

Αυτό επέλεξαν οι πολίτες. Στη Φυλή, στα Άνω Λιόσια, στο Ζεφύρι. Χρειάσθηκαν μόλις επτά ημέρες για να αποδειχθεί ότι, όταν δεν υπάρχουν θέσεις, προγράμματα και στρατηγική στην αντιμετώπιση κρίσεων, τότε η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να υποβαθμίσει τα γεγονότα, η αντιπολίτευση στηλιτεύει και οι δημότες αισθάνονται γι΄ άλλη μια φορά ότι η αγωνία τους εγκλωβίσθηκε και εξαργυρώθηκε σε συνθήματα κενά περιεχομένου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Εκτός των νέων Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται και συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Δ.Σ και του κυρίου Δημάρχου που φαντάζομαι ότι στο Δήμο του δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ θέματα ένταξης των Roma, όλοι οι άλλοι στα Άνω Λιόσια και στο Ζεφύρι γνωρίζουμε πολύ καλά το θέμα που συζητούμε σήμερα γιατί μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια.
Τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα , προβλήματα που αφορούν την ένταξη των τσιγγάνων και ταλανίζουν τις περιοχές μας, διογκώνονται στις συνθήκες της σημερινής πολιτικοοικονομικής κρίσης.

Η φτώχεια, η ανεργία η υποβάθμιση του περιβάλλοντος βρίσκονται στα αίτια του κοινωνικού αποκλεισμού και συντείνουν ώστε να δημιουργούνται αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Η απουσία του κράτους στην εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπισή τους, οι τεράστιες ευθύνες του -διαχρονικά- για την εγκατάλειψη της Δυτικής Αττικής, και των Δήμων της, οδήγησε τις πόλεις μας σε δυσχερή θέση και έθεσε σε κίνδυνο πολλές φορές την κοινωνική συνοχή των κατοίκων.

Όσοι, στο μερίδιο των ευθυνών που αναλογεί στον καθένα μας, κλείνουμε τα μάτια σε ότι συμβαίνει γύρω μας, χαϊδεύουμε τα αυτιά της πολιτείας μέσω των εκπροσώπων της βουλευτών και χρησιμοποιούμε τους τσιγγάνους πελατειακά και ευκαιριακά κατά τις προεκλογικές περιόδους, ορίζουμε το τίμημα. Το τίμημα που θέλει , όταν δεν παρεμβαίνουμε στη σωστή κατεύθυνση, να περιθωριοποιείται ακόμα περισσότερο η κοινωνική ομάδα η οποία σπαράσσεται και από δικούς της ενδογενείς παράγοντες.

Εκείνους, τους ιδιαίτερους παράγοντες, που ανέδειξαν μέσα στην ίδια τους την Κοινότητα τους Αρχηγούς, και όχι τους εκπροσώπους.
Η βία και ο φόβος στηρίζουν την κυριαρχία τους στην κοινωνία των τσιγγάνων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί στο Αστυνομικό δελτίο απίστευτης αγριότητας γεγονότα που ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες.

Αμέτρητες είναι οι ιστορίες και τα περιστατικά που θα μπορούσε να απαριθμήσει ο καθένας μας, ως βιωματική εμπειρία σε πολλές γειτονιές.

Με επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, κλοπές , καταστροφές δημοτικής περιουσίας οπλοφορία και οπλοχρησία, ιδιαίτερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες και δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα, Επικίνδυνη οδήγηση από ανήλικους, χρήση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών.
Τελευταίο και ανατριχιαστικό , η ληστεία και ο βιασμός υπερήλικης, μοναχικής γυναίκας.

Περιοχές ολόκληρες είναι άβατες για τους κατοίκους τις βραδινές ώρες που δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους και η καθημερινότητα τους, χρωματίζει την Απόγνωση.
Αν περπατήσουμε στην Βόρεια πλευρά του Ζεφυρίου ή βρεθούμε στον Άγιο Γιάννη ή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου , τα ίδια απελπισμένα λόγια, θα καταγραφούν στη μνήμη ως παράπονο αλλά και ως κραυγή διαμαρτυρίας.

Τα τελευταία χρόνια περάσαμε και σε μια άλλη διάταση του προβλήματος. Τις εξεγέρσεις. Οι οποίες γίνονται κάποιες φορές αναίτια και κάποιες άλλες μετά από ένα σοβαρό περιστατικό.
Όπως αυτό που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Μενίδι, με αφορμή το θάνατο ενός επτάχρονου κοριτσιού ΡΟΜΑ, από τροχαίο. Χαρακτηρίζεται τραγικό το γεγονός για όποια οικογένεια χάνει το παιδί της και μόνο οδύνη μπορεί να αισθανθεί κανείς για την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Για την απώλεια ενός παιδιού.

Ωστόσο πως μπορούν να αιτιολογηθούν οι βανδαλισμοί, η καταστροφή της Δημοτικής περιουσίας από τις φθορές που προκλήθηκαν στο νέο κτίριο του ΚΑΠΗ , η λεηλασία καταστημάτων , οι επιθέσεις, οι ληστείες και οι καταστροφές σε διερχόμενα αυτοκίνητα, η ομηρία γυναικών και παιδιών, η αναστάτωση και ο αποκλεισμός μιας πόλης για δυο ημέρες ;

Μιας πόλης που δεν είχε καμία εμπλοκή στο περιστατικό ;
Μιας πόλης πληρώνει αυτές τις εξεγέρσεις εδώ και δυο μήνες με το σταμάτημα της λεωφορειακής γραμμής μετά τις 6 το απόγευμα, γιατί αρνούνται οι οδηγοί να διασχίσουν ακόμα και την Κεντρική Λεωφόρο;

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Ζεφύρι έχει ζήσει πολλές φορές δύσκολες καταστάσεις με θύματα και από τις δύο κοινότητες.
Έχουμε επισημάνει το πρόβλημα με κάθε μορφής διαμαρτυρία, καταγγείλαμε ως Δημοτική Αρχή, μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο, του ιθύνοντες των επεισοδίων, με το όνομά τους, δε διστάσαμε να τα βάλουμε ακόμη και με την Αστυνομία, επισημαίνοντας την αδράνειά της.

Γιατί εκεί βρίσκεται η ρίζα της διαιώνισης αυτής της κατάστασης . Δυστυχώς , μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση από την ηγεσία και τους πολιτικούς προϊστάμενους του υπουργείου και την ηγεσία της Αστυνομίας για να τηρηθούν οι νόμοι. Μακριά από εμάς η καταστολή και ο διωγμός των τσιγγάνων, όπως κάποιοι προφασίζονται, ως δικαιολογία για την ανοχή τους στην παραβατικότητα

Ζητάμε όμως ισονομία, γιατί όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, πρώτα πρέπει να αφοπλίσεις το χέρι που κρατά το όπλο κι έπειτα να σταθείς δίπλα και να υπερασπίσεις Ανθρώπινα Δικαιώματα όλων για όλους.

Ως τελευταία Δήμαρχος του Ζεφυρίου θέλω να σας βεβαιώσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι εμείς στην πόλη μας, Δημοτική Αρχή και κάτοικοι καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων, στηρίξαμε τη φοίτηση των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία γιατί ασφαλώς η ελπίδα της ένταξης περνάει μέσα από την εκπαίδευση, ωστόσο δεν κρύψαμε ποτέ την πραγματικότητα από κανέναν, κυρίως όμως βάλαμε την κόκκινη γραμμή απέναντι στις εγκληματικές συμπεριφορές κάποιων.

Κανένας εγκληματίας, που πουλάει το θάνατο σε παιδιά, κανένας καταδικασμένος που μπαινοβγαίνει στις φυλακές για παράνομο πλουτισμό, δεν κλήθηκε ως συνομιλητής του Δήμου για να παρέμβει σε περιόδους κρίσης.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα όπως τα ζήσαμε , διαπιστώσαμε ότι αυτό ανατράπηκε και είμαι σίγουρη ότι εμείς εκεί κάτω θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Σε επικοινωνία που είχα μαζί σας κ. Δήμαρχε την πρώτη ημέρα στις 7 του Γενάρη, ενώ ο κόσμος καιγόταν , μου είπατε ότι η κατάσταση ελέγχεται.

- Έτσι σας είχαν ενημερώσει.
- Σε επικοινωνία που είχαμε και εγώ και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Σχίζας και Δ.Πανάγος με τον Ταξίαρχο κ.Βενάρδο, μας είπε, πως δεν έχει ενημέρωση από τον Δήμο, ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, και πώς μεγαλοποιούμε τα πράγματα.
Η ανησυχία που προκύπτει σε εμάς και τους κατοίκους του Ζεφυρίου από τον τρόπο που χειρισθήκατε ως δημοτική Αρχή τα γεγονότα , έχει να κάνει με την παρέμβαση που ζητήσατε εσείς σε τοπικό επίπεδο, αλλά και η αστυνομία, προσώπου με βαρύτατο ποινικό μητρώο που ηγείται των τσιγγάνων με αμφιλεγόμενο κάθε φορά ρόλο σε τέτοιου είδους επεισόδια .

Και αναγάγατε σε ρυθμιστή της κοινωνικής ειρήνης εκείνον που κάθε φορά την υπονομεύει με πλείστες παράνομες πράξεις.

Το πιο σημαντικό όμως κύριε Δήμαρχε είναι ότι, αυτή η πόλη των 10.000 κατοίκων, σε αυτή τη δύσκολη ώρα δεν είχε το αυτονόητο. Να την επισκεφθεί ο Δήμαρχος- 26 ημέρες σήμερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας δεν βρήκατε ούτε τον ελάχιστο χρόνο να έρθετε εσείς προσωπικά ώστε να έχετε ιδίαν αντίληψη για θεσμικά πρόσωπα, και καταστάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή και μέσα από τις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης.

Κατανοείται άραγε πως με της τάση σας απαξιώνετε , μια πόλη που έδωσε στην παράταξή σας τη Νίκη, έστω τη δεύτερη Κυριακή;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Φυλής θεωρώ ότι αυτή η πρώτη συζήτηση που γίνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα παραβατικότητας και ένταξης των ΡΟΜ πρέπει να γίνει η αρχή για έναν γόνιμο προβληματισμό, για έναν εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο.

Ας δοθεί η αφορμή σήμερα να ανοίξει η συζήτηση του θέματος στην περιοχή με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης, και την εκπροσώπηση των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας. Με τη συνεργασία κάθε επιστήμονα, κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εμείς από την πλευρά μας θα στηρίξουμε όσες πρωτοβουλίες πάρετε για την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας, που πρέπει να νοιώθουν οι πολίτες, ώστε να δρούν και να δημιουργούν σ΄αυτόν τον τόπο που επέλεξαν να επενδύσουν τον κόπο της ζωής τους και το μέλλον των παιδιών τους.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ :

• Προγραμματισμός συνάντησης με τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα.
• Προγραμματισμός συνάντησης με τον Υπουργό εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.
• Απόφαση Δ.Σ για σύσταση Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας
• Στελέχωση του Α.Τ. Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου και μη ένταξή τους στην ενοποίηση του Καλλικράτη λόγω των ιδιαιτεροτήτων του Δήμου.
• Έδρα της Δημοτικής Αστυνομίας το Ζεφύρι και ενεργοποίηση του θεσμικού της ρόλου.
• Φύλαξη των Δημοτικών και Δημόσιων Κτιρίων
• Δημιουργία συνδέσμου Επικοινωνίας με πολιτιστικούς συλλόγους ΡΟΜ που έχουν νόμιμη εκπροσώπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας