Ανοίγει ο δρόμος για την φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία
Εσπευσμένα προς ψήφιση το Πρωτόκολλο Ελλάδας – Ελβετίας. Θα γίνει αύριο στην Βουλή πριν διακόψει τις εργασίες της για τις γιορτές.
Επισπεύδεται λόγω «επειγουσών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας μας», οι οποίες λήγουν στα τέλη του τρέχοντος έτους, η συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος. Η ψήφιση του πρωτοκόλλου προγραμματίστηκε για αύριο Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν διακόψει τις εργασίες της η Βουλή για λίγες ημέρες λόγω Χριστουγέννων.Σήμερα, εξάλλου, κυρώθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και όπως είπε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, ενώ θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι εξειδικεύει τις διατάξεις για τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση αποκρυβέντων εισοδημάτων.
«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Πρωτόκολλο και να έχουμε και λεφτά και ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για την συμφωνία. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα έλθει προς συζήτηση άλλη συμφωνία για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει στην Ελβετία και ότι ανάλογη διαπραγμάτευση υπάρχει και με την Κύπρο. Όπως είπε η συμφωνία αυτή θα κινηθεί στο πλαίσιο των αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με την Γερμανία και την Βρετανία, καθώς, «η κεντρική ιδέα των συμφωνιών αυτών είναι ή ονόματα ή λεφτά -στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων».
Πάντως δεν φαίνεται να έπεισε τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Μαγκούφη ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο διότι δεν γνωρίζει τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καθώς δεν διασφαλίζεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους από την συμφωνία αυτή, αλλά και επειδή μειώνεται η φορολόγηση των τόκων. Επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας αυτής διατύπωσε και ο βουλευτής κ. Δ. Κουσελάς, επισημαίνοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα με τις καταθέσεις στην Ελβετία.
Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία «ετεροβαρή συμφωνία προς όφελος του οικονομικά ισχυρού», ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε σχετικά με την μείωση της φορολόγησης των καταθέσεων (από 10% σε 7%), ότι ο ανάλογος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία και την Βρετανία κυμαίνεται από 20% έως 34% επί του συνολικού ποσού. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης διερωτήθηκε αν «οι καταθέτες στην Ελβετία είναι οι αναξιοπαθούντες και πρέπει να τους μειώσουμε τον φόρο». Όσον αφορά την πρόνοια για ανταλλαγή πληροφοριών, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι ασαφής και μπορεί να παρακαμφθεί.
Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε την κυβέρνηση «να πει ποιοι έβγαλαν λεφτά έξω και ποια δεν έχουν φορολογηθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου