ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Έλληνες ψηφοφόροι προς ξένους δανειστές: "Αλλάξτε επειγόντως πολιτική"!

Εκτύπωση E-mail
<>
05-05-2012 09:03:10
16
Image
«Αλλάξτε επειγόντως πολιτική!» είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων καταλύτη διεργασιών. Ήδη στην ατζέντα έχει μπει το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ στο παρασκήνιο συζητούνται και τα πρώτα ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Η τιμωρία του δικομματισμού, οι τεκτονικές αλλαγές που προοιωνίζονται στο πολιτικό σύστημα και η ενίσχυση και άλλων, "σκληρών" δυνάμεων, όπως εκτιμάται ότι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή, αποτελούν την πιο ξεκάθαρη προειδοποίηση μήνυμα προς την Ε.Ε. και τους υπόλοιπους δανειστές να αλλάξουν πολιτική.
Το «αλλάξτε πολιτική» της Ελλάδας βεβαίως θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία αν το ίδιο φωνάξουν και οι Γάλλοι εκλέγοντας τον Φρανσουά Ολάντ, κάτι που επίσης αναμένεται να συμβεί σύμφωνα με όλα τα προγνωστικά.
Ήδη η Κομισιόν ζητεί από την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα όσο είναι καιρός, ενώ τυχόν πολιτική ανανέωση στη Γαλλία ενισχύει τις ελπίδες για αλλαγή των συσχετισμών ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάποιον βαθμό η γερμανική εμμονή αποκλειστικά στη δημοσιονομική ορθοδοξία.
Άλλωστε, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της Real News, στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα θα κορυφωθεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ η Αθήνα διατηρεί σοβαρές ελπίδες να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής του μνημονίου κατά ένα χρόνο, κάτι που σε συνδυασμό με το PSI, θα δημιουργήσει κάπως καλύτερες συνθήκες.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μνημονιακή ταπείνωση Ελλήνων: Μία αυτοκτονία κάθε 3 ημέρες!

Εκτύπωση E-mail
<>
04-05-2012 07:23:41

Αδικοχαμένοι από την εξωφρενική σκληρότητα των μνημονίων "έφυγαν" μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο (!) ένας επιχειρηματίας, ένας πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ένας ιερέας, ένας πανεπιστημιακός και ένας συνταξιούχος, ενώ μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει γίνει γνωστό ότι έχουν αυτοκτονήσει δώδεκα συμπολίτες μας!
Το φαινόμενο της αυτοχειρίας έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα, καθώς σχεδόν καθημερινά άνθρωποι από όλη την Ελλάδα επιλέγουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων της οικονομικής κρίσης προστίθενται συνεχώς αυτόχειρες που φτάνουν στην απονενοημένη κίνηση, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει σχετικά το protothema.gr, μόνο τις τελευταίες αυτές ημέρες έχουν συμβεί τα εξής τραγικά περιστατικά:
-«Θηλιά στο λαιμό» έγιναν οι οικονομικές δυσκολίες για έναν 40χρονο άνδρα στην περιοχή του Γκύζη κι έναν 60χρονο στο Αγρίνιο όπου και οι δύο βρέθηκαν κρεμασμένοι στα σπίτια τους.
-Προχθές το απόγευμα στον Πύργο βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο κατάστημα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που διατηρούσε ένας 50χρονος επιχειρηματίας της περιοχής. Στη δε Λαμία, ένας αγρότης άφησε το τρακτέρ του να κυλήσει και να τον καταπλακώσει…
-Την ίδια ημέρα, στην Κύμη ένας 44χρονος άνδρας, πατέρας δύο ανήλικών παιδιών, επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του με μια καραμπίνα. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο αυτόχειρας δεν είχε δώσει ποτέ την εντύπωση του ανθρώπου που θα μπορούσε να βάλει τέλος στη ζωή του ενώ πιο κοντινοί του άνθρωποι δήλωσαν συγκλονισμένο κυρίως επειδή δεν είχαν καταλάβει ότι τον βασάνιζε κάτι τόσο πολύ ώστε να φτάσει στην αυτοκτονία.
-Την περασμένη Τετάρτη, 25 του μήνα, η πανεπιστημιακή κοινότητα συγκλονίστηκε από την αυτοκτονία του 38χρονου λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Πολυβού. Ο αυτόχειρας είχε εκλεγεί εδώ και δύο χρόνια στη θέση του λέκτορα αλλά, δεν είχε διοριστεί ποτέ λόγω του παγώματος των διορισμών που προβλέπει το μνημόνιο.
-Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 23 Απριλίου, ένας 79χρονος άνδρας επέλεξε να κάνει «βουτιά» θανάτου στο λιμάνι της Πρέβεζας. Τον άτυχο άνδρα ανέσυραν νεκρό δύτες του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια ημέρα, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία της Νεάπολης του Δήμου Βοϊου η είδηση της αυτοκτονίας του 35χρονου ιερέα. Ο ιερέας που καταγόταν από την Αλβανία και βρισκόταν χρόνια στην Ελλάδα, έδωσε τέλος στην ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε.
-Δύο ημέρες νωρίτερα, την 21η Απριλίου, είχε βάλει τέλος στην ζωή του τυλίγοντας μία θηλιά γύρω από τον λαιμό του ένας 57χρονος άνδρας, οικογενειάρχης από τη Φτελιά.
- Την προηγούμενη ημέρα, στις 20 Απριλίου, η κοινωνία στο Ηράκλειο της Κρήτης αναστατώθηκε από την αυτοκτονία του 54χρονου λογιστή ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στη σκάλα της πολυκατοικίας όπου διέμενε.
-Δέκα ημέρες νωρίτερα, στις 10 Απριλίου, είχαμε άλλες δύο αυτοκτονίες που οφείλονταν στην οικονομική κρίση.
«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην ωρίμανση των συνθηκών που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο» εξηγεί ο Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχίατρος, Δημήτρης Μπούκουρας τονίζοντας ότι επιστημονικές έρευνες έχουν καταγράψει πως μια αύξηση κατά 3% στα επίπεδα της ανεργίας οδηγεί σε αύξηση κατά 4,5% των αυτοκτονιών των ανέργων.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι εκτός από τις οικονομικές δυσχέρειες οι οποίες οδηγούν στην αυτοχειρία, ένας άλλος παράγοντας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. «Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου οι αυτοκτονίες πολλαπλασιάζονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι άτομα με ψυχοπαθολογικά προβλήματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις «δοκιμασίες» που επιβάλλει η νέα εποχή. Με λίγα λόγια αδυνατούν να προσαρμοστούν για αυτό και καταρρέουν».
Ο ψυχολόγος επισημαίνει ότι για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία έρχεται αντιμέτωπη με ένα τέτοιο φαινόμενο, και μην ξεχνάμε, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το defencenet.gr, ότι πολλές πράξεις αυτοχειρίας δεν δηλώνονται ως τέτοιες από τις οικογένειες των αυτόχειρων, για λόγους θρησκευτικούς και κοινωνικούς.
Εμείς έχουμε στηλιτεύσει επανειλημμένα την καταστροφή που συντελείται στη χώρα ελέω μνημονίων και εντάσσει πλέον τις ειδήσεις για τις αυτοχειρίες στην κατηγορία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ενίοτε με τον τίτλο "Με πόσο αίμα θα βάψουν τα χέρια τους;"

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Δραματική έκκληση γιατρών για την εξαθλίωση των ελληνικών οικογενειών

Εκτύπωση E-mail
<>
02-05-2012 11:35:00
7
Image
Αντιμέτωποι με την πιο σκληρή πραγματικότητα έρχονται οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έδωσαν στην δημοσιότητα τραγικά περιστατικά οικογενειών- που ζουν στην Ελλάδα των μνημονίων-και στα οποία κλήθηκαν να δώσουν λύσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του www.ygeianews.gr
Ενδεικτικά, ορισμένα από αυτά:
- Κορίτσι 8 ετών με παραπεμπτικό από Δημόσιο Νοσοκομείο για μαγνητική εγκεφάλου(υποψία καρκίνου στον εγκέφαλο) με γονείς άνεργους και ανασφάλιστους.

- Βρέφη υποσιτισμένα επειδή οι άνεργοι και ανασφάλιστοι γονείς τους έκαναν οικονομία στην δοσολογία του βρεφικού γάλακτος.

- Άστεγοι που για να εισαχθούν σε ξενώνα φιλοξενίας έπρεπε να έχουν πιστοποιητικά από γιατρούς και να κάνουν εξετάσεις για ηπατίτιδα και Aids.

- Ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και δεν έχουν χρήματα για τη συνέχιση των θεραπειών.

- Δεκάδες μεσήλικες με χρόνια νοσήματα (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης. στεφανιαία νόσος κ.α.), που αίφνης έμειναν χωρίς ιατρική τακτική παρακολούθηση και χωρίς φάρμακα.

- Έγκυες χωρίς καμία δυνατότητα για ιατρικό έλεγχο καθ΄όλο το διάστημα της κύησης.

Οι γιατροί των έξι Κοινωνικών Ιατρείων τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως «όλα αυτά τα περιστατικά αποτελούν υγειονομική βόμβα που απειλεί ολόκληρη την κοινωνία και όχι οι κυνηγημένοι απόκληροι, τους οποίους η συγκεκριμένη πολιτική σκοπεύει να εγκλείσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης...

Όλοι εμείς, γιατροί και αλληλέγγυοι πολίτες, καταγγέλλουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική στον χώρο της υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων και συνοδεύεται - σε όσες χώρες εφαρμόστηκε - με μείωση κατά 10 χρόνια του μέσου όρου ζωής και αύξηση της βρεφικής - παιδικής και μητρικής θνησιμότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, από την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, γινόμαστε μάρτυρες μιας ολοένα και μεγαλύτερης εξαθλίωσης ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Μιας εξαθλίωσης που είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας και βίαιης επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών, με την ανεργία επίσημα να ξεπερνά το 21%, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις να κλείνουν κάθε μέρα, με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με την απώλεια της ασφαλιστικής δυνατότητας, με την αύξηση των αστέγων, με την επιδείνωση των δεικτών υγείας και την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών ( 2000 αυτοκτονίες μέσα σε 2 χρόνια)».


Την ανακοίνωση υπογράφουν οι γιατροί οι οποίοι εργάζονται στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αγίου Νικολάου, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας και Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δράμας.

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Süddeutsche Zeitung: "Έλληνες πολιτικοί ανάμεσα στους καταθέτες των 200 δισ. ευρώ στην Ελβετία"

Εκτύπωση E-mail
<>
30-04-2012 12:22:10
10
ImageΜε τις αφορολόγητες τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών στην όαση της Ελβετίας ασχολείται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.Στο δημοσίευμα εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το ποσό κυμαίνεται γύρω στα 200 δισ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στους καταθέτες είναι και Έλληνες πολιτικοί.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση και του κοινοβούλιο της Αθήνας έδειχναν ελάχιστη βιασύνη να κλείσουν φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, όπως το έκαναν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και τελευταία η Αυστρία» παρατηρεί η αρθρογράφος.

«Όμως τώρα η υπόθεση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Ο λόγος; Οι βουλευτικές εκλογές στις 6 Μαΐου και ο οργή πολλών Ελλήνων που κατευθύνεται στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επειδή επί χρόνια παρέλειψαν να πατάξουν σοβαρά τη φοροδιαφυγή.

Η αρθρογράφος αναφέρεται στο άρθρο 25 της συμφωνίας που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρχές των δύο χωρών, σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για φοροδοαφυγή και συνεχίζει: «παραλίγο κι αυτή η τροποποιημένη συμφωνία να παρέμενε σχέδιο για το μέλλον. Η Βέρνη το υπέγραψε ήδη τον Νοέμβριο του 2011 αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο άφησε να περάσει ένας ολόκληρο χρόνος πριν μπει η τελική υπογραφή. Ακόμη και Έλληνες πολιτικοί διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, αλλά νόμιμο ή παράνομο το ελληνικό κεφάλαιο αποφεύγει το φως» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η συμφωνία με την Βέρνη θα κλείσει πριν τις εκλογές, ωστόσο νομικοί δεν έχουν δει ακόμη το σχέδιο νόμου» επισημαίνεται στο άρθρο.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Μια νέα Ελλάδα γεννιέται - Διάλυση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν ηττηθούν, προβλέπουν οι ξένοι

Εκτύπωση E-mail
<>
29-04-2012 21:08:01
128
Το τέλος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών και ένταξή τους στα νέα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις που δείχνουν ιστορική και καθοριστική ήττα την ερχόμενη Κυριακή με ποσοστό μεταξύ 35 και 40% και για τους δύο μαζί, προβλέπει έκθεση ξένης πρεσβείας μεγάλου δυτικού κράτους που διαβιβάστηκε στα κεντρική διπλωματική υπηρεσία του εν λόγω κράτους.
Σύμφωνα με την έκθεση "Οι αποχωρήσεις των βουλευτών από τα δύο κόμματα κατά τον τελευταίο χρόνο καταδεικνύουν ισχυρές πολιτικά φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων, ως απόρροια των πιέσεων του εκλογικού σώματος. Από την στιγμή που θα καταγραφεί στιε εκλογές της 6ης Μαΐου ότι τα δύο κόμματα πάψουν να είναι "μεγάλα" σε εκλογικά ποσοστά, τότε είναι πιθανόν βουλευτές που θα εκλεγούν εντός των παλαιών κομμάτων να θεωρήσουν ότι πολιτικό μέλλον έχουν μόνο εκτός των κομμάτων αυτών, αφού θα έχει καταδειχθεί ότι οι συνάδελφοί τους που αποχώρησαν, ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι από πολιτικής άποψης. Συν το γεγονός ότι η κομματική κατάρρευση θα οδηγήσει στην απομάκρυνση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την κρατική εξουσία που αποτελούσε σημαντικό στοιχείο κομματικής συνεκτικότητας".
Βάσει της έκθεσης, η ελληνική πολιτική σκηνή αποκτά χαρακτηριστικά "υψηλής ρευστότητας" ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και "είναι άγνωστο το πως και αν θα επιβιώσει η οικονομική ελίτ της χώρας που βάσιζε την ύπαρξή της στην πολιτική ελίτ την οποία ενίσχυε πάντα προεκλογικά για να έχει "ανταποδοτικά οφέλη" μετεκλογικά".
Σε ότι αφορά την εκλογική επιρροή των κομμάτων μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, πλέον το σύνολο των ΜΜΕ δημοσιεύουν αυτά που οι αναγνώστες του defencenet.gr, διάβασαν εδώ και τέσσερις ημέρες στις σελίδες του (τα ποσοστά είναι με αναγωγή των αναποφάσιστων): ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 15-17% και 21-23% αντίστοιχα, ισχυρή επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων με ποσοστά 8-11%, Χρυσή Αυγή 5%+ με τεράστια επιρροή στις ηλικίες 18-25 ετών, ΣΥΡΙΖΑ 12-13%, ΚΚΕ 10%+, ΔΗΜΑΡ 6%+, ΛΑΟΣ 3%+, Οικολόγοι 2-3%, ΔΗΣΥ 2-3% κλπ.
Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερδίας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που σίγουρα δεν ανήκει στο αντιμνημονιακό πατριωτικό μπλόκ, το οποίο τιτλοφορείται "ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΙς ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ" σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: "Από τις αρχές της εβδομάδας διεξάγονταν κυλιόμενες έρευνες, οι οποίες κατέγραφαν σε ημερήσια βάση τις τάσεις της κοινής γνώμης. Την Παρασκευή, δε, οι αρχηγοί των κομμάτων παρέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», τις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις, με σταθμισμένο δείγμα και αναγωγές. Το σύνολο των ευρημάτων επιβεβαιώνει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί και προ της απαγόρευσης δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εξακολουθεί να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το άθροισμα του δικομματισμού στην πρόθεση ψήφου μετά δυσκολίας προσεγγίζει το 40%.
Το στοιχείο, όμως, που φαίνεται ότι προβληματίζει έντονα τους δημοσκόπους έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα καθημερινά κύματα των ερευνών προκύπτουν τάσεις αποσυσπείρωσης στα μεγάλα κόμματα, γεγονός πρωτοφανές για το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Για παράδειγμα, η Ν.Δ. έδειξε να πληρώνει δημοσκοπικά την επιλογή των όσων διαδραματίστηκαν με την υποψηφιότητα Συμπιλίδη. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να δυσκολεύεται (εξαιρετικά) να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν κυρίως προς τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατική Αριστερά).

Από τα τελευταία στοιχεία των δημοσκοπήσεων προ των αναγωγών καταγράφεται ένα εφιαλτικό πολιτικό τοπίο, αφού στην πρόθεση ψήφου τα δύο μεγάλα κόμματα ξεπερνούν μετά μεγάλης δυσκολίας το 30% (εννοεί χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων), δίνοντας μάχη για το 40%.
Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι σε μία από τις σφυγμομετρήσεις το ΠΑΣΟΚ πλασάρεται στην τρίτη θέση. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι δημοσκόποι για πρώτη φορά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αναγωγή εκλογικού αποτελέσματος, αφού -πέραν του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων- καταγράφονται πρωτόγνωρες συμπεριφορές στο εκλογικό σώμα, που κάλλιστα μπορούν, όπως υποστηρίζουν, να οδηγήσουν σε εκπλήξεις το βράδυ της 6ης Μαΐου".
Όλα δείχνουν ότι μια ιστορική εβδομάδα ξεκινά για την χώρα, αύριο...

Ημέρα κρίσης η 14η Μαϊου για τους εργαζόμενους ελέω Μνημονίου 2

Εκτύπωση E-mail
<>
30-04-2012 08:12:15
Image
Σε ημέρα κρίσης για τις αµοιβές του ιδιωτικού τοµέα έχει µετατραπεί n 14η Μαΐου 2012 µε βάση τα-προβλεπόμενα από το Μνημόνιο 2 µέτρα. Μετά την παρέλευση της ηµεροµηνίας αυτής, θα πάψουν, οριστικά, να ισχύουν οι τελευταίες για τους εργαζοµένους ασφαλιστικές δικλίδες και θα ανοίξει ο δρόµος για την περαιτέρω µείωση των µισθών στα επίπεδα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας των 510,9 έως 820,5 ευρώ, το µήνα, µικτά.
Όπως αναφέρει σε αναλυτικό δημοσίευμα ο Τύπος της Κυριακής, χιλιάδες απασχολούµενοι, µόλις 8 ηµέρες µετά τις εκλογές, θα δουν -είτε άµεσα είτε σταδιακά- τις µηνιαίες αµοιβές τους να µειώνονται ακόµη και πάνω από 50%. Από τις 14 Μαΐου και µετά (σύµφωνα µε την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου της κυβέρνησης Παπαδήµου) µπαίνουν οι τελευταίες «µνηµονιακές πινελιές» στον ξεφτισµένο καµβά της ελληνικής αγοράς εργασίας, n οποία, πλέον, θα διέπεται -σχεδόν καθολικά- από το ατοµικό και όχι από το πάλαι ποτέ ισχυρό συλλογικό Δίκαιο.
Ατοµικές συµφωνίες
Από τα µέσα του επόµενου µήνα και µετά, οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας θα αποτελέσουν το κυρίαρχο µέσο πρόσληψης και διαµόρφωσης µισθών-«λάστιχο» που θα τείνουν στα επίπεδα των χωρών του πρώην ανατολικού µπλοκ.
Η αιτία της οριστικής ανατροπής που προκαλείται στο Εργατικό ∆ίκαιο «κρύβεται» στο Μνηµόνιο 2 Και στην Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ), την οποία συναποφάσισε µε την Τρόικα και επέβαλε n κυβέρνηση. Συγκεκριµένα, από τις 14 Μαΐου του '12 και µετά, ουσιαστικά «καταργούνται» οι κλαδικές συµβάσεις, µέσω των οποίων χιλιάδες εργαζόµενοι λάµβαναν µισθούς µεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονταν στην προ Μνηµονίου ΕΓΣΣΕ. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι κανονιστικοί όροι των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) που έχουν λήξει ή καταγγελθεί µέχρι τη 14" Φεβρουαρίου 2012 παύουν να ισχύουν από τις 14 Μαΐου και µετά.
Ετσι, όσοι εργαζόµενοι δεν έχουν ακόµη υπογράψει ατοµικές συµβάσεις και εξακολουθούν να διέπονται από την πάλαι ποτέ σε ισχύ ΣΣΕ θα δουν αυτόµατα, µε µονοµερή απόφαση του εργοδότη τους, να περιορίζονται στο βασικό μισθό (της σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε) και στα επιδόµατα ωρίµανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας (εφόσον αυτά προβλέπονται από την προηγούµενη σύµβασή τους).
Παράδειγμα
Για παράδειγµα, ένας έγγαµος υπάλληλος σε φαρµακευτική εταιρία, µε βάση την πάλαι ποτέ ισχυρή κλαδική του σύµβαση, λαµβάνει µετά από 20 έτη προϋπηρεσίας συνολικά έως και 1.806 ευρώ το µήνα, µικτά (1.124,32 ευρώ βασικό µισθό και 101,19 ευρώ επίδοµα πρώτης τριετίας και 44,97 ευρώ επίδοµα δεύτερης τριετίας και 112,43 επίδοµα γάμου και 202,38 ευρώ για την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ και 73,08 ευρώ για την κατοχή πτυχίου ξένης γλώσσας και 33,73 ευρώ για επίδοµα διαχείρισης και 57,04 ευρώ για επικίνδυνη εργασία και 57,04 ευρώ για χειρισµό ηλεκτρονικού υπολογιστή).
Μετά τις 14 Μαΐου, µε µονοµερή απόφαση της, επιχείρησης, ο ίδιος εργαζόµενος δύναται να δει το µηνιάτικό του να πέφτει στα 1.383 ευρώ, µικτά, δηλαδή µπορεί να υποστεί µείωση 23,5% αφού n αµοιβή του θα περιοριστεί µόνο στο βασικό µισθό και στα επιδόµατα κατοχής πτυχίου και επικινδυνότητας (ΒΑΕ), εάν φυσικά το δικαιούται µε βάση την ειδικότητά του. Η συνέχεια, τόσο για τον υπάλληλο του εν λόγω παραδείγµατος όσο και για το σύνολο των µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα, θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή. Μετά την περικοπή των επιδοµάτων µε µονοµερή απόφαση του κάθε εργοδότη, οι επιχειρήσεις µπορούν µε βάση το Μνηµόνιο 2 να ζητήσουν από τους εργαζοµένους τη σύναψη συμβάσεων «αλά καρτ» (ατοµικών), όπως άλλωστε γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Αυτή τη φορά, όµως, µέσα από µια ατοµική συµφωνία οι αµοιβές µπορούν να πέσουν στα νέα, µειωµένα κατώτατα επίπεδα της «µεταµνηµονιακής ΕΓΣΣΕ».
Άρα, ο υπάλληλος σε φαρµακευτική εταιρία του προηγούµενου, υποθετικού παραδείγµατος, µετά το µονοµερή περιορισµό του µισθού του, µπορεί -εάν του ζητηθεί και συµφωνήσει σε ατοµική σύµβαση εργασίας- να δει το µηνιάτικό του να περιορίζεται στο επίπεδο των 820,51 ευρώ, µικτά! Αυτό θα σηµάνει µια µείωση της τάξης του 55% σε σχέση µε το µισθό που λάµβανε πριν από τις 14 Μαΐου…

Τους υπαίτιους της καταστροφής "στολίζει" το Spiegel

Εκτύπωση E-mail
<>
30-04-2012 07:39:56

Με τις υποσχέσεις εκείνων οι οποίοι «οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» ασχολείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε αρθρο του που αναμένεται να δημοσιευτεί.
Η αρθρογράφος του περιοδικού ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, ότι διεξάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παράταξής του, χωρίς όμως να έχει κανει καμία δήλωσή για το πλήθος των παραλείψεων κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζει ότι κηρύσσει άνετα τον πόλεμο για την στο πελατειακό κράτος που όμως όπως αναφέρει δημιούργησε στο παρελθόν το ίδιο του το κόμμα.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει πολύ στην ανανέωση.
Για τον Αντώνη Σαμαρά και τον προκάτοχό του Κ. Καραμανλή το περιοδικό γράφει τα εξής:
«Ο Αντώνης Σαμαράς εξαγγέλλει νέο ξεκίνημα και βάζει μπροστά τον προκάτοχό του. Επί δυόμισι χρόνια, μετά την ήττα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2009, ο Καραμανλής σιωπά. Δεν υπάρχει καμία δήλωσή του, ούτε για την κρίση, αλλά ούτε και για πλήθος παραλείψεων κατά την περίοδο διακυβέρνησής του. Τώρα κάνει και πάλι την εμφάνισή του και διεξάγει προεκλογικό αγώνα υπέρ της παράταξής του. Σαν να μη συνέβη τίποτα».
Ιδιαίτερα για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ η αρθρογράφος σημειώνει ότι έχει τη φήμη «διψασμένου για εξουσία οπορτουνιστή, που θέλει να κυβερνήσει μόνος του μετά τις 6 Μαΐου παρά τις δημοσκοπήσεις και οι υποσχέσεις του ηχούν τόσο μεγαλόστομα σαν να ήταν η Ελλάδα μια ευημερούσα περιοχή και όχι ένα χρεοκοπημένος κράτος».
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η αρθρογράφος γράφει: «Ο Βενιζέλος, 55 ετών, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, ήταν έμπιστος του Ανδρέα Παπανδρέου, του πατέρα του π. πρωθυπουργού Γεωργίου. Ο πατήρ Παπανδρέου συνέβαλε καθοριστικά με την πελατειακή του πολιτική στη δημιουργία του δυσλειτουργικού, διογκωμένου κρατικού μηχανισμού, στον οποίο ο Βενιζέλος τώρα κηρύσσει τόσο άνετα τον πόλεμο».

"Τα ακούνε" από παντού. Τόσο από εμάς όσο και από τους ξένους (και δη από αυτούς που υπηρετούν!). Μήπως ακόμα νομίζουν ότι απλώς... ψιχαλίζει;

Η τρόικα επανέρχεται μετά τις κάλπες με σχέδια πλήρους εξόντωσης...

Εκτύπωση E-mail
<>
29-04-2012 07:28:13
14
Image
Οι διπλές συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, οι προνοιακές παροχές, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης , με το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου που έχει ζητήσει η τρόικα, στο πλαίσιο εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου.
Το νέο κύμα, ύψους 11,7 δισ. ευρώ , θα εξαπολυθεί τον Ιούνιο και περιλαμβάνει περικοπή διπλών συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κατάργηση των προνοιακών παροχών, και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, οι κρατικές δαπάνες που προτείνονται για δραστική περιστολή «φωτογραφίζονται» στην έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία συντάχθηκε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης και αναμένεται να αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, μέσα στην εβδομάδα.
Το ΚΕΠΕ καταγράφει τις πιθανές εστίες νέων περικοπών με στόχο να εξοικονομηθούν δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, γίνεται αναφορά σε εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ από τη διοικητική μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη και αν δοθεί παράταση ενός ακόμη χρόνου στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, όπως αφήνεται να διαφανεί από τις Βρυξέλλες, η συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων δεν πρόκειται να αλλάξει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας