Η πίεση προς την Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς ενώ οι εξελίξεις αποτιμώνται ως δραματικές από όλους καθώς χθες «χτύπησαν» κόκκινο οι δηλώσεις αλλά και οι διεργασίες με επίκεντρο την Ελληνική Οικονομία. Τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ αλλά και για συντεταγμένη χρεωκοπία, προκάλεσαν «αιμορραγία» στο ελληνικό και τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ το ευρώ βούλιαξε για μία ακόμη μέρα.
Από τη μία το δημοσίευμα του Spiegel στην online έκδοση του γνωστού περιοδικού (σελ 21) περί ύπαρξης σχεδίου Β από την γερμανική κυβέρνηση για την έξοδο της χώρας από το ευρώ ήταν τόσο αναλυτικό που εκ των πραγμάτων αποκλείει κανείς το δημοσιογραφικό σενάριο και από την άλλη οι δηλώσεις Γερμανών ανώτερων αξιωματούχων, αποτέλεσαν χθες «γροθιά» στο στομάχι της Ελληνικής Κυβέρνησης και ενώ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τόνιζε ότι τα σενάρια περί χρεωκοπίας και επιστροφής στη δραχμή είναι φανταστικά.
«Γερμανική… επίθεση»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με δηλώσεις του επιβεβαίωσε το σχέδιο όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί όλα τα ενδεχόμενα”.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε προς την ZDF: “Θα ήμασταν μια κακή κυβέρνηση εάν δεν προσπαθούσαμε να ετοιμαστούμε για πράγματα που ίσως και να μην μπορούσες να διανοηθείς ως πιθανά”…
Με φόντο αυτές τις δηλώσεις, έγινε γνωστό αργά το βράδυ ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε τηλεφωνικά με τον Γερμανό αξιωματούχο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας.
Μία πιθανή συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να θεωρείται «ταμπού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, υιοθετώντας την αντίστοιχη θέση του γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Ο κ. Ρέσλερ «εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους του συνόλου της γερμανικής κυβέρνησης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Με το βλέμμα μάλιστα περισσότερο στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «υπάρχει ισχυρή ενότητα εντός της κυβέρνησης», μετά τη δήλωση Ρέσλερ.
Το γραφείο της καγκελαρίου επανέλαβε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να συνεχίσει να λαμβάνει στήριξη.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χόλγκερ Σλίενκαμπ δήλωσε ότι στόχος είναι «να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» και ότι το ζήτημα της πτώχευσης δεν τίθεται σήμερα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο "εργαλεία", στα οποία αναφέρεται ο υπουργός κ. Ρέσλερ στο σχετικό άρθρο. Αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης 'ESM' από το 2013.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας διευκρίνισε ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός κ. Ρέσλερ έστειλε σχετική επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία αναφέρεται στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι «απαραίτητες προϋποθέσεις» επενδύσεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης.
Οι κυβερνητικοί εταίροι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) έχουν ανεβάσει τη ρητορική τους αναφορικά με την Ελλάδα, με στελέχη τόσο του «αδελφού» κόμματος του CSU όσο και των Φιλελεύθερων να μην διστάζουν να κάνουν λόγο για ελληνική χρεοκοπία ή για έξοδο από την ευρωζώνη. Ένα από τα αρκετά παραδείγματα, ιδιαίτερα από τις τάξεις των Φιλελευθέρων, είναι η δήλωση του γενικού γραμματέα του κόμματος Κρίστιαν Λίντερ πως «σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ή να θελήσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη».
Προβλέψεις - σοκ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στο 9,5% θα κλείσει το έλλειμμα της Ελλάδας το 2011 και στο 9,3% το 2012, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τις εαρινές εκτιμήσεις. Η Κομισιόν τονίζει ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011 και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση.
Σε αυτή την πρόβλεψη, όμως, δεν έχουν συνυπολογισθεί τα έσοδα που θα προκύψουν από τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι αλλά και χθες. Για παράδειγμα, από την επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα (0,50 - 10 ευρώ/τ.μ.) υπολογίζεται ότι θα αντληθούν έσοδα ύψους 4-5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2012.
Βάσει του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,6% φέτος από 10,5% το 2010.
Ο στόχος αυτός αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ.
Η Κομισιόν διαπιστώνει σαφή επιδείνωση της κατάστασης των δημοσίων οικονομικών των κρατών - μελών της ΕΕ από την οικονομική κρίση και τονίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει βασική πρόκληση.
Ειδικότερα, η Επιτροπή σημειώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ παραμένει υψηλό και θα συνεχίζει να αυξάνεται, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη σταδιακής δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ για τα κράτη εκείνα που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την πλευρά των αγορών, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι καθώς και να λάβουν πρόσθετα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, η έκθεση προχωρά σε μια επισκόπηση των εξελίξεων από το Μάιο του 2010, τονίζοντας ότι μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σημείωσε επιβράδυνση στα τέλη του 2010 και τις αρχές του 2011.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ακόμη ότι η ανεπαρκής πολιτική συναίνεση που διαπιστώθηκε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων επηρέασαν την εφαρμογή του προγράμματος.
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Ερχεται η τρόικα
Την επόμενη Δευτέρα, στο μεταξύ, θα ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Βαν Ρομπάι διευκρίνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το σαββατοκύριακο είναι θετικά.
Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, καθώς και άλλα ζητήματα για βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.
Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω διαφωνιών για υστέρηση στον φετινό στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των Γερμανών περιλαμβανομένων εξάλλου καλεί την Αθήνα «να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.
«Οι διεθνείς θεσμοί, η Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ο κ. Τρισέ ο οποίος μιλούσε με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της ομάδας των κύριων κεντρικών τραπεζών, έπειτα από τη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πάντως πως η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης χρέους.