Ενόψει της νέας γερμανικής Ευρώπης είναι η ώρα να αποφασίσουμε κι εμείς οριστικά ποια Ελλάδα θέλουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν αρχικά μια οικονομική ένωση ελευθέρων κρατών, αφού ο Ντε Γκωλ της έδωσε τα απαραίτητο πατριωτικό χρώμα, καθώς ο γαλλικός πατριωτισμός του 18ου αιώνα είναι αυτός που θεμελίωσε τη νέα αντιμοναρχική Ευρώπη.
Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση εθεωρείτο μια συσσωμάτωση ελευθέρων κρατών. Θέλω λοιπόν να πιστεύω πως καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν μπορεί να καταργήσει την εσωτερική δημοκρατική τάξη. Η προσπάθεια εξάλλου σύνταξης κοινού ευρωπαϊκού συντάγματος συνετρίβη πρόσφατα κάτω από την ιστορική δύναμη του γαλλικού πατριωτισμού. Το νέο όχι των γάλλων έκλεισε οριστικά αυτό το θέμα.
Το ζήτημα αυτό όμως ανακινείται σήμερα με άξονα τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών.
Η Γερμανία, αφού εκμεταλλεύθηκε μέσω των τραπεζών της στο έπακρο το κοινό νόμισμα, χρησιμοποιεί τώρα τα υπέρογκα δημόσια χρέη που το ίδιο το ευρώ δημιούργησε, για να καταργήσει τη βασική ευρωπαϊκή συνθήκη. Και απαιτεί, προκειμένου να δεχθεί την εγγύηση των κρατικών χρεών, τον πλήρη γερμανικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών, δηλαδή την κατάργηση ουσιαστικά των εθνικών κρατών!
΄Εχω την αίσθηση ότι αφού κάναμε ένα κύκλο 180 ετών, χωρίς να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τις οθωμανικές επιρροές ξαναγυρίσαμε στην αντιβασιλεία των Βαυαρών του 1833 (Αρμασμπεργκ, Μάουρερ, Χέϊντεκ, Άμπελ).
Πριν από περίπου 200 χρόνια οι διάσημοι βαυαροί προτεστάνες, έφτιαξαν το νέο ελληνικό κράτος, αφού πρώτα κατέστρεψαν μια νομική παράδοση αιώνων, εγκαθιστώντας ένα γερμανορωμαϊκό νομικό σύστημα. Αυτός είναι ίσως ο λόγος που οι έλληνες έκτοτε νοιώθουν ξένο το κράτος τους ...ίσως γιαυτό να μην πολυνοιάζονται...Γιατί κι εκείνο αδιαφορεί αρκετά συχνά...Προσοχή μιλάμε για το κράτος και την δομή του και όχι την Πατρίδα...Και το λέω γιατί τελευταία τα συγχέουμε αυτά τα δύο...
Σάββας Ι. Σάββας
Σάββας Ι. Σάββας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου