Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στην είδηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και τη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.
Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των ξένων ΜΜΕ στην είδηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και τη δανειακή σύμβαση που θα ακολουθήσει.
Ειδικά ο γερμανικός και ο αυστριακός Τύπος, κάνουν λόγο για ριψοκίνδυνη επιχείρηση και υπενθυμίζουν ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας.
«Η χρεοκοπία πλησιάζει» είναι ο τίτλος της γερμανικής Handelsblatt, η οποία σε ανταπόκριση από την Αθήνα σημειώνει ότι, ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από πέντε μέρες είχε συμφωνήσει.
Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα. Εάν το ερώτημα θα αφορά την έγκριση του κουρέματος του χρέους, ο Παπανδρέου δεν μπορεί να ελπίζει ότι οι Έλληνες θα συμφωνήσουν.
Και αυτό γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν ότι το haircut θα συνοδεύεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Αν ο Παπανδρέου χάσει, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ενώπιον νέων εκλογών και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα τις κερδίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα.
Αυτό θα σήμαινε πολιτική παράλυση και ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα ήταν μεγαλύτερος από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.
«Η Ελλάδα τζογάρει με δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία» αναφέρει το Associated Press, στο οποίο πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η έκβαση παραμένει άγνωστη σε «αυτή τη νέα τροπή που παίρνει η ελληνική τραγωδία».
«Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα», επισημαίνει η αυστριακήWienerZeitung.
«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα», παρατηρεί ηDie Zeit στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Ελληνικό δημοψήφισμα: Τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή» είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian, o οποίος αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «λέει πως εμπιστεύεται τους πολίτες του, αλλά οι αγορές ίσως έχουν αντίθετη άποψη». Επισημαίνοντας τα ανοικτά ερωτήματα γύρω από το δημοψήφισμα -με πρώτο το ίδιο το περιεχόμενό του- η βρετανική εφημερίδα δεν αποκλείει η Ευρώπη να «κλείσει τη στρόφιγγα» εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
«Ασαφείς οι επιπτώσεις μίας αρνητικής ετυμηγορίας» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας ότι μία ήττα Παπανδρέου θα προκαλούσε «τουλάχιστον» δισταγμό στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
«Ξαφνικά η συμφωνία για την Ελλάδα -προαπαιτούμενο για τις αποφάσεις στην Ευρώπη- είναι στον αέρα» γράφει το BBC.
Η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ενισχύει την ανησυχία ότι η εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή βγαίνει εκτός ελέγχου» και πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει συναγερμό σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι αναφέρουν οι βρετανικοί Financial Times.
«Η Αθήνα διακινδυνεύει την ευρω-διάσωση» γράφουν οι Financial Times Deutschland, τονίζοντας ότι απόρριψη του πακέτου θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες για το ευρώ και την ευρωζώνη.
Παρόμοιες οι αντιδράσεις και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το CNN μετέδωσε ότι η είδηση προξένησε αιφνιδιασμό τόσο στην Αθήνα όσο και στις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg και το θυγατρικό του Ρ/Τ δίκτυο σημείωναν ότι πρόκειται για ελιγμό του Έλληνα πρωθυπουργού με μεγάλο ρίσκο, αφού κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του στη χρεωκοπία, αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την συμφωνία.
Η WALL STREET JOURNAL επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα εφόσον μια νίκη του Παπανδρέου μπορεί να εκτονώσει την οργή στους δρόμους, μια ήττα όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη χρεωκοπία, ή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου