ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Στην κόψη του ξυραφιού ο Ξένιος



Σε τέσσερις μήνες θα ξέρουμε αν ο «Ξένιος», είναι βιώσιμος, τονίζει ο Γιώργος Νικητάκης . Ο τεχνικός σύμβουλος, που ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής για να συντονίσει την προσπάθεια εξυγίανσης του ραδιοφωνικού σταθμού, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. 

Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος του έργου που έχει αναλάβει και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πολλά. Ο ίδιος πιστεύει ότι χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στη διοίκηση του Δήμου και τους εργαζομένους, το σχέδιο διάσωσης του σταθμού δεν μπορεί να προχωρήσει. 

Βασική προϋπόθεση αυτού του σχεδίου είναι να ενταχθεί ο σταθμός στη διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να διαπραγματευθούν με τους πιστωτές τους, τη μείωση των οφειλομένων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει ότι θα μειώσει, σε ένα μεγάλο ποσοστό, τη συνολική οφειλή, και ιδίως τα οφειλόμενα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. 

Μόνο που για να ενταχθεί ο σταθμός στη ρύθμιση του άρθρου 99, πρέπει να βρίσκεται σε λειτουργία, κι αυτό δε συμβαίνει, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται, εδώ και πολύ καιρό, σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα ,τουλάχιστον ενός έτους. Βεβαίως, από τεχνική άποψη, ο σταθμός έχει αρχίσει και πάλι να εκπέμπει, αφού μετά την κλοπή του πομπού του από το Όρος Ποικίλο, είχε σιγήσει για τουλάχιστον έξι μήνες. 

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι βρίσκεται σε λειτουργία, κατά την έννοια του νόμου, ιδιαίτερα επειδή συμβαίνει να εκπέμπει από τον Υμηττό, με τη βοήθεια του ΚΙSS FM, έναντι 2500 Ευρώ μηνιαίως. Για να γυρίσουν όμως στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να λύσουν την επίσχεση ζητούν τα δεδουλευμένα τους. Για την ακρίβεια, έχουν προτείνει, μια συμφωνία κατά την οποία, μαζί με κάθε τρέχοντα μισθό, θα εισπράττουν και έναν από τους οφειλόμενους. 

Ο Γιώργος Νικητάκης δεν το θεωρεί παράλογο, όμως θα προτιμούσε έναν 24μηνο διακανονισμό, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευχέρεια στην αποπληρωμή. Όμως εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης θεωρεί απαράβατο όρο μιας συμφωνίας, ότι οι εργαζόμενοι θα δεχθούν να πληρώνονται, από 1ης Ιουλίου 2011, με συμβάσεις ΟΤΑ και όχι με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των δημοσιογράφων, των τεχνικών και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 

Αυτό είναι κάτι που βρίσκει διαμετρικά, αντίθετους τους εργαζομένους, οι οποίοι ζητούν να αμείβονται με το σημερινό καθεστώς, που τους εξασφαλίζει αποδοχές, μεγαλύτερες από των εργαζομένων στους Δήμους. Κομβικό σημείο αποτελεί και η απαίτηση των εργαζομένων να εισπράξουν, άμεσα, τους οφειλόμενους μισθούς του 2011, για το οποίο έχουν πληρωθεί μέχρι και το Μάιο, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση με το επιχείρημα ότι ο Δήμος αδυνατεί να επιχορηγήσει, νόμιμα, τον Ξένιο, επειδή η επιχείρηση στερείται φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που, σημειωτέον, θα αποκτήσει αμέσως, αν ενταχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 99. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες θεωρείται επιτυχία, που η συνάντηση του Γιώργου Νικητάκη με τους εργαζομένους, οδήγησε σε ένα κοινό σημείο. Με αφορμή την ακρόαση του τεχνικού συμβούλου από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), μετά από καταγγελία των εργαζομένων, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση συμφωνίας. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Νικητάκης δεσμεύθηκε, αφενός να μεταφέρει στο Δήμαρχο την αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον, το φάσμα της πείνας και αφετέρου να υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο την έκθεσή του με την οποία θα αποτιμά την κατάσταση και θα προτείνει τον καθορισμό των βασικών σημείων μιας συμφωνίας που θα βγάλουν το σταθμό από το σημερινό αδιέξοδο. 

Πάντως, αν καθοριστικό σημείο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, τότε ορθώνονται πρόσθετα εμπόδια: Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι σχέσεις του Δημάρχου με τους εργαζομένους βρίσκονται σε οριακό σημείο. Στη συνάντησή τους με το Γιώργο Νικητάκη οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του Δημάρχου, στον οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, καταλογίζουν αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Ο τεχνικός σύμβουλος αποφεύγει να μπει σε τέτοιες συζητήσεις και εφιστά την προσοχή όλων στην ουσία των πραγμάτων.

«Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας, για να σώσουμε το σταθμό και τις θέσεις εργασίας είναι περιορισμένος. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε, καθώς ο Ξένιος έχει, ως επιχείρηση ειδικού σκοπού, τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από το Δήμο. Όμως πρέπει να το κάνουμε τώρα, επειδή, ναι μεν η διοίκηση έχει την πολιτική βούληση να διατηρήσει το σταθμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι, στο αμέσως προσεχές μέλλον θα εξαρτάται από αυτήν, αφού ο Δήμος ενδέχεται να τεθεί υπό επιτήρηση, από την τρόικα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Δήμων. 

Άρα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας και για να γίνει αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι», τονίζει ο Γιώργος Νικητάκης, που, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να ελπίζει. Απομένει να δούμε, αν η ελπίδα έχει αντίκρισμα ή απλώς θα πεθάνει τελευταία. 

Για την ώρα, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αναμένεται να θέσει το πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους εργαζομένους, ώστε να μην πάει ο Γιώργος Νικητάκης με άδεια χέρια στο ΕΣΡ, όπου, μετά από τρεις εβδομάδες, περιμένουν τα νέα του. Κι έπεται συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας