ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Στην χειρότερη φάση της μπαίνει η οικονομία της Ελλάδας...(Αναδημοσιευση απο το TVXS)

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία για περισσότερο χρόνο του αρχικώς εκτιμώμενου, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ, που αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα διέλθει από το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνου του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα απαιτούνται το 2011 μέτρα που αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ (8 δισ. ευρώ).

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ και όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον δανεισμό του προς την Ελλάδα με την οποία ενέκρινε την τέταρτη δόση ύψους 4,1 δις ευρώ, τονίζει ότι «η ελληνική οικονομία θα διέλθει το χειρότερο σημείο στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου φέτος». Σημειώνεται ότι στην ακριβώς προηγούμενη έκθεση, που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο, το ίδιο σημείο τοποθετείτο χρονικώς «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011».

Σχετικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υπάρξει συρρίκνωση 3% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 4,5%. Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, η Ελλάδα προχωρά μέσα σε ένα «πολύ δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον» καθώς το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό κυμαινόταν μεταξύ 20%-30% .

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος υποχωρεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ. Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ στην έκθεσή του σημειώνει ότι «συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις», ωστόσο, τονίζεται ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ». Ακόμη, τονίζεται ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας», αλλά επισημαίνεται ότι «απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη».

Στην ενδιάμεση έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο τα κύρια σημεια της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων και γης (real estate).

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στους στόχους του, που σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, μέσω των μέτρων που θα προβλέπει, πόρων που αντιστοιχούν μεταξύ 8% και 11,5% επί του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, στην ενδιάμεση έκθεση αναφέρεται και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων που θα πρέπει να περάσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2011. Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ αναφέρεται σε περιορισμούς επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, περιορισμό μισθολογικών εξόδων του δημοσίου και αναθεώρηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 1% του ΑΕΠ από το 3,6%, στην αύξηση της φορολογικής βάσης για εταιρείες με μείωση συντελεστών απόσβεσης και φοροαπαλλαγών καθώς και αυστηρότερους κανόνες στην ενδοομιλική κοστολόγηση, στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και «εξορθολογισμό» στην φορολόγηση κεφαλαίου, αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΚΟ, μείωση επιδομάτων σε νοικοκυριά που ζουν πάνω από το όριο της φτώχειας, μείωση σε αυξήσεις και προαγωγές στο Δημόσιο, κόψιμο συμβασιούχων και 8ωρο για όλους τους υπαλλήλους.

Σχετικά με τον τομέα των εσόδων, το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερος έλεγχος για τους 1.200 φορολογούμενους με τα υψηλότερα εισοδήματα και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και αξιολόγηση των ελεγκτών του Δημοσίου κατά πόσον πετυχαίνουν τους στόχους είσπραξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας