Το εφιαλτικό σενάριο της εξόδου από το ευρώ
i
Rate This
Eκρηξη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 40% – 50%, κάθετη πτώση του ΑΕΠ κατά 20% και εκτίναξη του χρέους άνω του 200% του ΑΕΠ, θα σημάνει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, σηματοδοτώντας διεύρυνση ύφεσης και ανεργίας και σοβαρές κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Αυτό εκτιμά η BNP Paribas σε έκθεση της με τίτλο «Ο κίνδυνος, η κρίση να φέρει τη δραχμή» και υποστηρίζει πως δεν πιστεύει πως η τρόικα θα υποχωρήσει και θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, όπως κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα, εάν η χώρα αποτύχει να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Δύο επιλογές
Οι πιθανές επιλογές για την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον είναι δύο: Η νέα ελληνική κυβέρνηση είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές του Ιουνίου να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση, να λάβει αρνητική απάντηση και να αποφασίσει να καταρρεύσει.
Η άλλη επιλογή είναι να αποτύχει να επαναδιαπραγματευθεί αλλά να μην επιλέξει την κατάρρευση και να αποφασίσει να παραμείνει στο πρόγραμμα.
«Παρότι κάποιοι μπορεί να ελπίζουν στην Ελλάδα ότι η τρόικα θα συνεχίσει να μας χρηματοδοτεί εάν αποτύχουμε στην υλοποίηση του Μνημονίου, τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει, εκτιμά. Είναι τέτοια η απογοήτευση με τις ελληνικές επιδόσεις που πολλοί στην Ε.Ε. θα πουν, αρκετά με την Ελλάδα», υποστηρίζει.
Εκτιμά πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα της Ευρώπης. Ωστόσο, οι έμμεσες επιδράσεις από τη μετάδοση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού οι αγορές θα αρχίσουν τα στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος, τα spreads των περιφερειακών χωρών θα εκτοξεύονταν, ενώ οι καταθέσεις και τα κεφάλαια θα τραπούν σε φυγή από τo τραπεζικό σύστημα της Ευρωπεριφέρειας.
Ωστόσο, παρά το αρχικό δυνατό σοκ, τελικά η έξοδος της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά σε μακροπρόθεσμη βάση αφού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση την Ε.Ε. και θα συνιστά πλέον χρήσιμο μάθημα για τους κινδύνους του κατακερματισμού.
Για Τσίπρα
Κάνει ειδική μνεία στον Αλ. Τσίπρα, σημειώνοντας πως επιτέθηκε στην επιβαλλόμενη λιτότητα από την τρόικα και ζήτησε ακύρωση των συμφωνιών. Διερωτάται όμως εάν εννοεί όσα λέει ή ελπίζει ότι η «σκληρή γραμμή» θα του δώσει μεγαλύτερο ποσοστό στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν (όπως όλα δείχνουν) ενώ εκτιμά πως υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα ψηφίσει η χώρα την επόμενη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου