ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Οι «κουμπάροι» και τα ακίνητα στο εξωτερικό

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Θάνος Κολοβός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Οι αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με το κύκλωμα επίορκων εφοριακών, ελεγκτών Σ.Δ.Ο.Ε., οικονομικών επιθεωρητών και πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι σε συνεργασία με επιχειρηματίες φαντάσματα και διεφθαρμένους λογιστές καταλήστευσαν τα δημόσια ταμεία, έχουν προκαλέσει πάταγο.
Άφωνη η κοινή γνώμη παρακολουθεί το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων να συνεχίζεται. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί. Οι οικονομικοί επιθεωρητές οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την εισαγγελική παραγγελία του κ. Σκιαδαρέση για διενέργεια οικονομικού ελέγχου στη μαφία των λευκών κολάρων που υφάρπαξαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του κράτους, διενεργούν πλέον πιο ταχείς ελέγχους.
Γνωρίζουν ότι με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα, τυχόν απόπειρα απόκρυψης στοιχείων θα πέσει σαν δαμόκλειο σπάθη στο κεφάλι τους.
Οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν και απειλούν με εξώδικα και αγωγές ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο η δημοσιογραφική έρευνα θα σταματήσει. Είναι γελασμένοι.
Ο πρώτος κύκλος αποκαλύψεων έχει κλείσει. Το ρεπορτάζ έχει επικεντρωθεί στα έργα και τις ημέρες εκείνων που εμφανίζονται να έχουν ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο.
Οι περιπτώσεις τους μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Στη διάθεση της zougla.gr βρίσκονται δεκάδες φάκελοι με στοιχεία.
Αφορούν εκατοντάδες ονόματα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Αθήνα: Ελεγκτές, Προϊσταμένους Δ.Ο.Υ., στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε., οικονομικούς επιθεωρητές, γενικούς γραμματείς υπουργείων ακόμη και πρώην υπουργικά στελέχη.
Όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στο πάρτι της «μεγάλης ληστείας του τρένου».
Θερμαινόμενη πισίνα και ακίνητα στη Σόφια
Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ και μια ενδελεχή έρευνα στην περιουσιακή κατάσταση των εμπλεκομένων προκύπτουν «σημεία και τέρατα».
Στοιχεία τα οποία είναι απορίας άξιο πως δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν τόσα χρόνια. Επαύλεις, σπίτια με εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, οικόπεδα «φιλέτα» ακόμη και ακίνητα σε χώρες του εξωτερικού.
Προκαλεί προβληματισμό πως δημόσιοι υπάλληλοι κατάφεραν να αποκτήσουν τέτοια περιουσία. Με το μισθό τους; Ή συμμετέχοντας στο περιβόητο πια 4-4-2;
Περίπτωση 1η: Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίπτωση υπαλλήλου της Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι κουμπάρος γνωστού πολιτικού.
Εμφανίζεται με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα ενώ χαρακτηριστική είναι η σκηνή, όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν, κατέθεσε σε μαύρη σακούλα 50.000 ευρώ μετρητά τα οποία εκείνος νόμιζε ότι ήταν 40.000 ευρώ.
Ο ίδιος διατηρεί οικία, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει και θερμαινόμενη πισίνα.
Περίπτωση 2η: Πρόκειται για άλλον υπάλληλο στη Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης ο οποίος υπηρετούσε στη θέση του ελεγκτή. Μεταξύ άλλων, διαθέτει έπαυλη στην περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα ενώ έχει φροντίσει να εξαφανίσει το «κομπόδεμά» του.
Τον ίδιο αδικαιολόγητο πλουτισμό παρουσιάζουν δύο ακόμα εφοριακοί υπάλληλοι. Ο πρώτος είναι εν ενεργεία και ο δεύτερος συνταξιούχος. Διαθέτουν ακίνητα στο κέντρο της πόλης και κυκλοφορούν με αυτοκίνητα τα οποία κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Περίπτωση 3η: Η δημοσιογραφική έρευνα έχει συλλέξει άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ημέρες και τα έργα πρώην ανώτατου στελέχους του Σ.Δ.Ο.Ε.
Το γραφείο του βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από εκείνου του οικονομικού επιθεωρητή Δημήτρη Μελά. Ο ίδιος εμφανίζεται σήμερα με επενδύσεις ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία.
Φέρεται να του ανήκει τετραώροφο ακίνητο το οποίο επισκέπτεται πολύ συχνά.
Επιχείρηση καθαρά χέρια
Οι αποκαλύψεις της zougla.gr έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών της Αθήνας. Η εντολή που δίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι: «Ξεσκεπάστε τους διαφθορείς και τσακίστε όλους όσοι συνετέλεσαν στη καταλήστευση του δημόσιου πλούτου».
Ανώτατες πηγές του Αρείου Πάγου λένε ότι είναι επιβεβλημένο να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της περιόδου 1989 – 2012, οπότε και συντελέστηκε το μεγάλο έγκλημα.
Να ελεγχθούν άπαντες. Από τον κατώτατο δημόσιο υπάλληλο μέχρι και το ανώτερο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών. Να ζητηθούν εξηγήσεις για το αν δικαιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων υπαλλήλων και ανώτατων στελεχών. Να δημευθούν περιουσίες και εν τέλει να αποδοθούν τα «κλεμμένα» στον ελληνικό λαό, ο οποίος μαστίζεται από πρωτοφανή μέτρα λιτότητας.
Το ρεπορτάζ θα συνεχιστεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας