Για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στα όρια του. Και μάλιστα αυτή τη φορά με διαστάσεις που βρίσκονται στις παρυφές της φαιδρότητας-αν δεν τις έχουν διασχίσει κιόλας.
Οι πολιτικοί αρχηγοί θα διαβουλευτούν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης, προσπαθώντας να βγάλουν τη χώρα από τον τραγέλαφο ή, αν θέλετε, από τον λαβύρινθο ισορροπιών, συμβιβασμών και παρεξηγήσεων.
Μετά από πέντε μέρες διαπραγματεύσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να επέλεξε ως διάδοχο του έναν άνθρωπο του στενού περιβάλλοντος του. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Φ. Πετσάλνικο, μία επιλογή που βρίσκει σύμφωνη τη Ν.Δ καθώς πιστώνει στο ΠΑΣΟΚ και τη νέα κυβέρνηση. Είναι, όμως, μια επιλογή που προκαλεί δυσφορία και εκνευρισμό και σε στελέχη και βουλευτές, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας.
Και είναι, σίγουρα, ένα πρόσωπο που δίνει στον Γ. Καρατζαφέρη την αφορμή για να απεμπλακεί από μία κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε οργισμένος από το προεδρικό μέγαρο, κάνοντας λόγο για «παιχνίδια».
Είπε ότι ο ίδιος πήγε στη σύσκεψη για να προτείνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λ. Παπαδήμο, πλην όμως βρέθηκε αντιμέτωπος με αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί-μάλιστα ισχυρίστηκε ότι Παπανδρέου και Σαμαράς, μαζί με τον πρόεδρο, έκαναν ξεχωριστή σύσκεψη σε άλλο χώρο, κάτι που η προεδρία της Δημοκρατίας αποδίδει σε παρεξήγηση.
Φαίνεται, όμως, ότι οι παρεξηγήσεις έχουν συνέχεια.
Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Σαμαράς απέρριψε τις προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για τον Λ. Παπαδήμο και τον Ευ. Βενιζέλο. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι ο κ. Παπαδήμος απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά ως τραπεζίτης. Η Νέα Δημοκρατία διέψευσε με οργή τα ρεπορτάζ, ενώ ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε λύση, ανοιχτός και στον κ. Παπαδήμο-δεν αναφέρθηκε στον κ. Βενιζέλο.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η συνάντηση να διακοπεί για να συνεχιστεί στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, πιθανότατα και με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς παρόντες. Είναι, όμως, άγνωστο αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιμείνει εκ νέου στη λύση Πετσάλνικου ή η δήλωση Σαμαρά επαναφέρει πάλι το όνομα του κ. Παπαδήμου στο προσκήνιο. Άλλωστε ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προηγήθηκε μήνυμα του Γ. Παπανδρέου. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις βάζουμε πλάτη, για να κάνει η χώρα τα απαραίτητα βήματα, όχι μόνο για να παραμείνει στο ευρώ, αλλά για να γίνουν όλα όσα είναι αναγκαία, για να βγει από την κρίση» ανέφερε. «Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές πως έπρεπε να συνεργαστούμε, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας ότι από την αρχή επεδίωξε την συστράτευση, «την οποία επιθυμούσαν και οι πολίτες».
«Τότε δεν την είχαμε, τώρα την έχουμε σήμερα παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις» ανέφερε. Η νέα κυβέρνηση, κατά τον κ. Παπανδρέου, στηρίζεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και υπερβαίνει κόμματα και κομματικές προκαταλήψεις και θα παράσχει ασφάλεια στον ελληνικό λαό σε μια ταραγμένη εποχή.
Σε ό,τι αφορά στον ίδιο τόνισε ότι παλεύει για να ανοίξει μια νέα σελίδα στη χώρα και πήρε την απόφαση να παραιτηθεί με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου