ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Όργιο εκατομμυρίων με σφραγίδα ΜΚΟ

Όργιο σπατάλης, σκοτεινών επιχορηγήσεων και αδιαφανούς διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών, στον τομέα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) διαπιστώνει πόρισμα-καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, σε έναν τομέα που η χρηματοδότησή του έχει στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το ζήτημα απασχολεί ήδη την Εισαγγελία και το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργούν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι νομικές πτυχές της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.
Στον «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη», αυτόν τομέα, όπως φαίνεται από το Σχέδιο Πορίσματος, τα υπουργεία επιχορηγούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς κάποιος να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γίνεται η χρηματοδότηση, με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οργανώσεις και αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που κατανέμονται τα χρήματα, συνεχίζει το πόρισμα.

Αναστολή χρηματοδοτήσεων

Έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Σώμα Ελεγκτών Ορκωτών Λογιστών που έχει διαταχθεί, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όλες οι οι χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Oργανώσεων θα «παγώσουν».
Πάνω από 195 προγράμματα παραμένουν ανοιχτά και αφορούν την περίοδο 2002-2010, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν τα στοιχεία τους από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΔΑΣ), σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Θανάση Τσούρα.   

Μπάχαλο...

Η επιτροπή της Βουλής, όπως αποτυπώνεται στην εισήγηση των κ.κ. Α. Τσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Ι. Τραγάκη (ΝΔ), σηκώνει τα χέρια ψηλά και δηλώνει αδυναμία, ακόμη και για την στοιχειώδη καταμέτρηση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ενιαίος εθνικός κατάλογος δεν υπάρχει και σε όσα Υπουργεία διατηρούν μητρώα εγγεγραμμένων ΜΚΟ, αυτά είναι ελλιπή, είτε αντιφατικά, περιλαμβάνοντας ανομοιογενείς μεταξύ τους οργανώσεις, αναφέρει το πόρισμα.
Όπως διαπιστώνεται, το «τοπίο δράσης» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα παραμένει νεφελώδες, χωρίς σαφές θεσμικό πλαίσιο και χωρίς έλεγχο των χρημάτων που λαμβάνουν από το κράτος.
Η απουσία ενός ενιαίου, σαφούς θεσμικού πλαισίου, οφείλεται στον κατακερματισμό των ρυθμίσεων και στη μη συστηματοποίηση των νομικών κανόνων που διέπουν την λειτουργία των ΜΚΟ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δόλλης, επισημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η Εισαγγελία η οποία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) ελέγχει τον τρόπο καταχώρησης των στατιστικών δεδομένων της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας