ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιχτή Επιστολή του Δημήτρη Ανυφαντάκη προς τους νέους προοδευτικούς Δημοκράτες

Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών. Τεχνολογικών, οικονομικών, αλλά και πολιτιστικών. Ανατρέπονται δεδομένα. Αλλάζουν σχέσεις παραγωγής. Το διεθνές εμπόριο δημιουργεί νέες εστίες πλούτου, αλλά και φτώχειας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και παραγωγής πολιτισμού, μεταμορφώνουν καθημερινά συνειδήσεις και αντιλήψεις. Οι αλλαγές αυτές διαμορφώνουν τεράστια συσσώρευση πλούτου, πολιτικής εξουσίας, τεχνολογικής ικανότητας και γνώσης και διογκούμενη κοινωνική αδικία.
Το αποτέλεσμα αυτής της συσσώρευσης στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα καπιταλισμού είναι η οικονομική, πολιτική, τεχνολογική και γνωστική ανισότητα. Η τρομαχτική και σε μεγάλο βαθμό δύναμη που συσσωρεύεται, υπονομεύει την εφαρμογή ενός συστήματος δίκαιου στην παγκόσμια κοινωνία. Ενισχύει το δίκαιο του ισχυρού και απειλεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Η δημοκρατική πολιτική ζωή υποτάσσεται ή εξαγοράζεται από μεγάλα συμφέροντα, είτε απειλείται από απολυταρχισμούς, φονταμενταλισμούς και ακραίες ιδεολογίες.
Παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αποκτήσει η ανθρωπότητα, δυνατότητες που ποτέ στην ιστορία της δεν είχε, η σημερινή παγκόσμια κοινότητα αδυνατεί να αντιμετωπίσει ορθολογικά και δίκαια τις σημερινές προκλήσεις, με μεγαλύτερη ίσως πρόκληση σήμερα την διεθνή οικονομική κρίση που απειλεί να στερήσει την ανθρωπότητα από κάθε είδους κοινωνική ευαισθησία και ισχυροποίηση απέναντι στην προ των πυλών κατάρρευση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, όπως αυτό δομήθηκε τις δεκαετίες που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σ' αυτή τη μεγάλη κρίση προστίθενται οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που οδηγεί στην ερήμωση τεράστιες παραγωγικές εκτάσεις εκμηδενίζοντας σημαντικούς υδάτινους πόρους, η πληθυσμιακή έκρηξη, η φτώχεια και το χρέος του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι πανδημίες, η ενεργειακή κρίση, η αυξανόμενη μεταναστευτική και προσφυγική ροή πληθυσμών, η δύναμη του μαύρου χρήματος από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, αλλά και η διασπορά των μέσων μαζικής καταστροφής.
Όλοι εμείς οι σύγχρονοι δημοκράτες, ξέρουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Η ανθρωπότητα σήμερα έχει τις δυνατότητες να αλλάξει αυτή τη ροή των πραγμάτων. Δεν υπάρχει μονόδρομος. Αν κάποιοι απογοητεύτηκαν, είναι διότι οι ιδέες του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας κακοποιήθηκαν απ' τις μεγάλες δυνάμεις του ψυχρού πολέμου. Αν κάποιοι δεν βλέπουν πάντα άμεσο αποτέλεσμα, είναι γιατί απαιτείται μία δημοκρατική αλλαγή στην παγκόσμια διακυβέρνηση, κάτι που το διεθνές προοδευτικό κίνημα διεκδικεί σήμερα. Αν κάποιοι δεν βλέπουν άμεσο αποτέλεσμα, αγνοούν ότι ο στόχος ο δικός μας, των προοδευτικών δυνάμεων, έχει αυξανόμενους συμμάχους και δυνάμεις στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, της νεολαίας, των διεθνών οργανισμών, των προοδευτικών κομμάτων, των ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης. Αγνοούν ότι σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο απαιτείται μια ευρύτερη συμπόρευση υγιών ιδεών για την πραγματοποίηση μεγάλων προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών.
Εμείς οι νέοι δημοκράτες ξέρουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Αρνούμαστε το δογματισμό και τον φανατισμό. Αρνούμαστε τον απολυταρχισμό και την ισοπέδωση, και ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη φτώχεια παρελθόν. Ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον λειτουργικό και τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Ότι μπορούμε να εντάξουμε αρμονικά και παραγωγικά τους μετανάστες στην κοινωνία μας. Πρόκληση για μας είναι να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, τη συμμετοχή στις μεγάλες πολιτικές αλλαγές που καλείται η ανθρωπότητα να πραγματώσει. Όλοι εμείς οι νέοι που ασχολούμαστε ενεργά με τα κοινά και τη συλλογική προκοπή, οφείλουμε να θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία κοινών στόχων για τη δημιουργία μιας κεντρικής και τοπικής διοίκησης προς όφελος του πολίτη, και όχι των μεγάλων συμφερόντων. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυμάμεις των κοινωνιών μας από συγκεντρωτικούς μηχανισμούς του κράτους ή την συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου του οικονομικού κατεστημένου. Πρέπει να πιστέψουμε στην κοινωνία των ενεργών πολιτών. Πρέπει να θέσουμε τον ενεργό πολίτη στη βάση των πολιτικών μας, ως μια ρεαλιστική απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Εμείς, οι νέοι προοδευτικοί δημοκράτες, έχουμε τη βούληση, τη δύναμη, τη γνώση και τις ιστορικές περγαμηνές που μπορούν να εγγυηθούν ένα αποφασιστικό άλμα για μια δίκαιη κοινωνία.


Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής
(τοπικός σύμβουλος Άνω Λιοσίων)
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικές προβολές σελίδας